Marketing [I FOKUS]

Det store SEO-bluf — Den tekniske analyse af jeres hjemmeside

I denne artikel vil jeg gerne tale om noget, som desværre har skræmt mange virksomhedsejere, og mere end hvad godt er.

Det handler om et salgstrick.

Et der er blevet brugt i en alt for overdrevet grad.

Den tekniske SEO-analyse.

Det starter typisk med et opkald/en email, hvor SEO-bureauet skriver “Vi har analyseret jeres hjemmeside og fundet ud af, at I har 100 alvorlige fejl på jeres hjemmeside.”

(Afsløring, de er sjældent særligt alvorlige)

Derefter fortsætter de typisk med:

  • “Det kan få store konsekvenser for jeres placeringer”
  • “Det kan holde jer fra at opnå gode placeringer”
  • “Jeg håber ikke, I samarbejdet med et SEO-bureau, som ikke har opdaget det”

Hvis jeg ikke vidste noget om SEO, ville jeg være nervøs. For man har før hørt om skræmme-cases, hvor websites er blevet fjernet fra Google og tonsvis af omsætning er forsvundet.

Alle websites har tekniske fejl

Uanset om vi tager fat i verdens største brands eller den lille lokale forretningsdrivende, så er der fejl at putte i en SEO-analyse. Det kan både være et valg eller af uvidenhed. Er det et valg, kan det være med fokus på brugeroplevelsen eller fordi løsningen vil koste for meget ift. udbytte.

Når jeg taler med kunder, inddeler jeg tekniske fejl i tre kategorier:

  • Fejl der skal løses akut: Det er fejl, der kan have grelle konsekvenser og nogle af dem kan betyde at blive fjernet fra Google. Selvom jeg ikke har ført statistik på det, så vil jeg mene, dette forekommer på 1–2 ud af 100 kunder.
  • Fejl der kan øge den organiske performance: Her har vi at gøre med ting, der inddrages i SEO-strategien. Om disse løses afhænger altså af, hvordan de prioriteres på lige fod med andre SEO-opgaver, som eks. indhold, links og brugerengagement.
  • Fejl der er (tæt på) ligegyldige: Her taler vi om mindre ting, der ikke betyder noget i det store billede. Det er dog stadig fejl, som værktøjer vil slå ud på. Bare for at tage et par eksempler, så vil tracking-scripts, som Google Analytics, Facebook Pixel og Hotjar, slå ud som “fejl”.

Hvordan skiller man så fårene fra bukkene

Det rigtig gode spørgsmål. Hvordan finder man ud af, om der er en real trussel, når den skræmmende SEO-analyse ligger foran en.

Det er desværre ikke så nemt, for mange fejl skal man kende graden af, før man kan afgøre, om det har noget på sig.

En teknisk analyse kan fortælle, at 200 billeder kan komprimeres for at øge websitets hastighed. Er det med en potentiel besparelse på 5–10%, så betyder fejlen intet. Er det derimod med en potentiel besparelse på 80–90% kan det være afgørende for at opnå succes med SEO.

Derfor har jeg to råd, du bør følge, inden du reagerer.

Bed dem uddybe den konkrete risiko

Selvom fejlens kan være af en rimelig teknisk karakter, bør bureauet/konsulenten kunne forklare dig, hvad det helt konkret kan betyde for jeres tilstedeværelse på Google. Eventuelt kan de bakke deres påstand op med en ekstern kilde, som beskriver vigtigheden.

Få en second opinion

Bedst er det, hvis du har en person, du stoler rigtig meget på, som har nok forstand på området til at lave en vurdering. Det behøves ikke være en, som er vildt specialiseret inden for området, men det skal dog være en, som har en overordnet forståelse for feltet.

Til sidst: Tag altid sælgere med et gran salt

Det her er ikke en kliche om, at sælgere er nogle skumle typer, som kun sælger Harboe-cola forklædt som Pepsi Max. For sådan synes jeg ikke det er i marketing-branchen. Kunder er nemlig ikke særlig meget værd for et bureau, hvis de ikke bliver i butikken. Derfor er sælgere som sælger guld og grønne skove det heller ikke.

Og faktisk er det unfair, hvis jeg kun taler om sælgere, for det gælder alle, du snakker med, som har en “interesse”.

Sælgeren er mere dramatisk ift. fejl og mangler, og vil nedtone den skabte værdi fra et eksisterende bureau (altså på den måde, hvor han anerkender det for at bygge troværdighed, for dernæst at få det til at synes mindre imponerende).

Dit nuværende bureau vil dog også nedtone vigtigheden af en fejl, som en sælger har påpeget. Typisk nedtone det for dernæst at prioritere det løst inden for få dage.

Musik, markedsføring og iværksætteri

Marketing [I FOKUS] tager dilemmaer og relevante emner op inden for digital markedsføring for at klæde beslutningstagere bedre på, når der skal træffes vigtige, strategiske beslutninger.