Hoe werkt linkbuilding & linkruil?

Zowik Abramov
Marketing NL
Published in
4 min readSep 20, 2016

--

Vaak krijg ik de vraag van klanten of zij in moeten gaan op verzoeken tot linkruil. Geen vreemde vraag aangezien inkomende links nog steeds een van de grootste factor zijn die jouw ranking in zoekmachines bepaalt. Er zijn vele factoren die jouw ranking op bijvoorbeeld Google bepalen, in dit artikel zal ik meer ingaan hoe te bepalen wanneer een linkruil gunstig is, of juist niet. Ik zal vast verklappen dat het meestal niet gunstig is om aan linkruil te doen. Bij linkbuilding gelden namelijk een aantal regels waaronder kwaliteit boven kwantiteit één van de belangrijkste is.

Wat is linkruil?

In essentie is linkruil het uitwisselen van links, website ‘A’ plaatst een link naar ‘B’ en vica versa. Dit zou dan bijdragen aan de ranking van beide websites echter heeft dit in de meeste gevallen geen effect op je ranking. In bijzondere gevallen, of ter ondersteuning van unieke content zoals bijvoorbeeld een recensie heeft het wel nut.
Google verbiedt websites ook dergelijke (onnatuurlijke) linktrades te doen. Vandaar dat ik het dan ook iedereen afraadt te doen.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is de term toegewezen aan het verzamelen van (hyper)links vanaf andere websites die naar je website verwijzen. Via deze manier wordt jouw website gecrawled door zoekmachines, die het gedrag van mensen simuleert door van link naar link over het internet te reizen. Zie hier Matt Cutt die voor Google werkt legt het perfect uit. Zoekmachines kijken echter allang niet meer naar het aantal links dat naar jou linkt, meer naar relevantie en kwaliteit. In het specifiek kijkt Google onder andere naar onderstaande aspecten:

  • Is het onderwerp van pagina ‘A’ relevant tot website ‘B’.
  • Hoeveel andere links staan er op de pagina ‘A’ die naar ‘B’ verwijst.
  • Verwijst de link direct naar ‘B’ of staat er een redirect (doorverwijzing) ingesteld.
  • Heeft de link een logische ALT of TITLE tag.
  • Hoelang bestaat de website waar jouw link geplaatst wordt.
  • Heeft de link een ‘DoFollow’ of ‘NoFollow’ attribuut toegewezen.*
  • Wijzen alle links naar jouw homepagina of ook andere pagina’s.
  • Hoe snel of geleidelijk groeit het aantal links naar jouw website.
  • Enzovoorts…

*Het Dofollow attribuut wordt meegeteld in je ranking, NoFollow attributen worden niet direct meegeteld.

Kwalitatieve linkbuilding

Laat één ding voorop staan. Linkbuilding is enorm tijdrovend. Tevens is het ingewikkeld en komt er veel bij kijk. Zoveel mogelijk linkjes afdwingen of het verkeerde bureau inschakelen die black-hat methodes gebruikt kan averechts werken. Google bestraft misbruik, dit kan er zelf toe leiden dat je volledig uit de zoekresultaten verdwijnt. Gelukkig helpt dit artikel je op weg naar meer inzicht en kennis omtrent linkbuilding.

Hoe meet ik de kwaliteit van een link?

Zoals je inmiddels begrijpt zal jouw verzameling links moeten bestaan uit kwalitatieve links. Er zijn een aantal snelle manieren om dit te kunnen bepalen.

Domain Authority & Page Authority

De allerbelangrijkste factor om te achterhalen of een (website)pagina kwalitatief goed genoeg is voor linbuilding is te leiden uit de domain en page authority. Beiden Authority’s worden gemeten van 0 tot 100, hoe hoger het getal hoe meer invloed de link op jouw ranking zal uitoefenen. De domain authority wordt gemeten over de domeinnaam in zijn geheel en de page authority over de pagina URL die je invoert. Zo zul je vaak zien dat de homepagina de meeste links ontvangt en dus op een hoger getal uitkomt als domain authority die het gemiddelde van alle pagina’s berekend.

De makkelijkste manier om dit af te meten is met de tool van Moz: Open Site Explorer. De tool berekend gemakkelijk en snel de DA en PA van de ingevoerde link. Hieronder zie je een screenshot van deze bewuste tool waarop te zien is dat Klein Media een Domain Authority 33/100 & Page Authority 44/100 toegewezen krijgt. Dit is redelijk hoog en kostte vele jaren en uren om op te bouwen.

Google PageRank

Vernoemd naar de oprichter van Google Larry Page was de Google PageRank een waardevolle indicatie hoe ‘belangrijk’ een (website)pagina nou eigenlijk is. PageRank is het algoritme dat gebruikt wordt door Google Search en wordt berekend door het aantal links en zijn kwaliteit bij elkaar op te tellen. Uiteraard met de onderliggende gedachten, hoe meer (kwalitatieve) links naar een pagina verwijzen hoe hoger de kwaliteit van de pagina.

Jarenlang was de PageRank meespelende factor voor linkbuilding en linkruil. Persoonlijk hanteerde ik de regel enkel links te plaatsen op sites met een hogere PageRank als die van mij. Wellicht is het een positieve ontwikkeling nu men meer gaat kijken naar inhoudelijke waarde en natuurlijke linkbuilding. Hier zijn echter de meningen sterk over verdeeld.

Kortgeleden is de Google PageRank verborgen voor het grote publiek en helaas niet meer te gebruiken als meetfactor.

Originally published at www.kleinmedia.nl on September 20, 2016.

--

--

Zowik Abramov
Marketing NL

Ondernemer tweetend over: Klein Media, , Het Internet, Webdevelopment, Growth Hacking, Grafische vormgeving, Zoekmachine marketing en Videoproduction