Waarom de Amerikaanse marketing niet voor iedereen werkt

Steeds meer ondernemers gaan bij een businesscoach in de leer. Meestal door mee te doen met een (langdurig) groepsprogramma.

In dit programma leren zij vrijwel altijd wat door veel mensen de ‘Amerikaanse manier van marketing’ wordt genoemd (dat ze het zo noemen is overigens niet zo gek, oorspronkelijk komt deze manier van marketing ook uit Amerika).

De meningen over deze ‘Amerikaanse manier’ zijn sterk verdeeld. Sommige ondernemers zijn er lyrisch over. Anderen zijn sceptisch of ronduit negatief. Ik hoor ondernemers vaak zeggen: “Je herkent ze zo, die mensen die bij een businesscoach in de leer zijn geweest. Ze lijken allemaal op elkaar”.

Hoe dan ook: het maakt veel los.
 
 Het interessante is dat de ervaringen en de successen van degenen die aan zo’n groepsprogramma hebben meegedaan zeer wisselend zijn.
Mocht je zelf wel eens hebben meegedaan, dan zul je waarschijnlijk herkennen dat niet iedereen het beloofde resultaat haalt.
 
 Grofweg kun je zeggen dat er 3 verschillende ervaringen zijn:

1. De ondernemers die dankzij het programma zeer succesvol zijn geworden

Heb jij met een groepsprogramma meegedaan en blijft je omzet sindsdien enorm stijgen, dan behoor je waarschijnlijk tot deze groep.

Je hebt alles wat je hebt geleerd toegepast. Precies zoals je van je businesscoach hebt geleerd. Je biedt vroegboekkortingen aan, organiseert events, doet upsells met live testimonials, je bent gestopt met ‘uurtje factuurtje’, organiseert grote lanceringscampagnes, biedt high end programma’s aan, geeft enorme bonussen weg, verloot gratis gesprekken en doet grote beloftes.

En het werkt! Je hebt sindsdien een geweldige omzet. En je omzet blijft ook groeien.

Het kost je ook geen enkele moeite om op deze manier aan marketing te doen. Deze manier voelt goed én werkt. Je gaat hier dus absoluut mee door.

Dat je hebt meegedaan voelt voor jou dan ook als één van de beste beslissingen die je ooit genomen hebt. En terecht! Want het programma heeft je ook ongelooflijk veel gebracht.

2. De ondernemers bij wie het in het begin leek te werken…

Heb je met een groepsprogramma meegedaan en ging in eerste instantie je omzet omhoog, maar zit er nu weinig tot geen groei meer in? Dan behoor je waarschijnlijk tot deze groep.
 
 Je hebt alles wat je hebt geleerd toegepast.
Je bent nou eenmaal iemand die vindt dat je alles eerst moet uitproberen. Ook al voelde je soms een lichte weerstand. Je dacht dat dit kwam doordat de zichtbaarheid nieuw voor je was. Dus heb je aan je mindset gewerkt.
 
 Alles wat je toepaste leek ook te werken. In het begin.
Want ging in eerste instantie je omzet omhoog, de laatste tijd zit er geen groei meer in. Het stagneert. Of daalt misschien zelfs wel. Je snapt eerlijk gezegd niet waardoor dat komt.
 
 Je krijgt ook steeds meer moeite om alles wat je geleerd hebt te blijven toepassen.
Het voelt niet altijd even goed. Ergens knaagt er iets. Bovendien vind je het zwaar om van lancering naar lancering te gaan.
 
 Ook krijg je van je potentiële klanten regelmatig te horen dat ze de manier waarop je aan marketing doet niet altijd even prettig vinden.
Oud-klanten komen nog wel bij je terug, maar je merkt dat je steeds minder nieuwe klanten krijgt.
 
 De eerste reactie die ik bij deze groep met een stagnerende omzet vaak zie is: nóg meer marketing.
Meer mailings, vaker bloggen, video’s maken, nog actiever op de sociale media. Maar wat ze ook proberen, de omzet groeit amper (of niet).

Daarna slaat bij deze groep ondernemers de twijfel vaak toe. Ze krijgen minder plezier in ondernemen of twijfelen over hun niche. Sommigen besluiten zelfs een andere niche te kiezen of ze proberen een andere businesscoach. Meestal met hetzelfde resultaat.

3. De ondernemers bij wie het niet werkt

Heb je met een groepsprogramma meegedaan en heb je het gevoel dat je er niets aan hebt gehad? Dan behoor je waarschijnlijk tot deze groep.

Nog voordat je meedeed had je al weerstand tegen de ‘Amerikaanse manier’ van marketing. Als je heel eerlijk bent heb je je laten verleiden om met het programma mee te doen. Vanwege het aantrekkelijke aanbod. Of omdat je je mee hebt laten slepen door de enthousiaste verhalen.

Je hebt heus wel geprobeerd om datgene toe te passen wat je geleerd hebt. Maar wat je ook deed, de weerstand ging niet weg. Het lukte je daarom ook niet om het precies zo toe te passen als de businesscoach je het geleerd heeft. En dus vind je het ook niet zo gek dat het voor jou niet werkte.
 
 Wat ik vaak van ondernemers in deze groep hoor, is dat ze zichzelf een ‘sukkel’ voelen.
Ze hebben vaak hun laatste geld aan het programma uitgegeven en het heeft niets opgeleverd. Terwijl ze zien dat andere ondernemers wél succesvol zijn geworden door hetzelfde programma te volgen.

Het kan niet anders dan aan henzelf liggen. Tenminste, dat is de conclusie die zij zelf vaak trekken. Ze besluiten vaak om nooit meer aan marketing te doen, omdat ze denken dat het gewoon niet bij hen past. En sommigen van hen overwegen zelfs om helemaal met hun bedrijf te stoppen (of stoppen ook echt).

Hoe kan het dat niet iedereen het beloofde resultaat haalt?

Hoe kan het dat er zulke grote verschillen zijn? Ik weet dat veel ondernemers zich dat afvragen. Het antwoord is eigenlijk heel simpel:

De ‘Amerikaanse manier’ van het doen van marketing wordt door veel businesscoaches gepresenteerd als de enige manier. Dat zij dit geloven is ook niet zo gek, deze manier heeft hun zelf heel veel succes gebracht. Daarom willen ze ook niets liever dan het zoveel mogelijk aan andere ondernemers leren.

Ik geloof echter dat deze manier van het doen van marketing slechts een manier is. Een manier die niet voor iedereen werkt.
 
 Zoals je wellicht weet, werk ik met het
model ‘de 12 ondernemersprofielen’. Dit model onderscheidt 12 verschillende profielen en voor ieder profiel is de effectieve manier om aan marketing te doen net even anders.

De ‘Amerikaanse’ manier van het doen van marketing werkt voor slechts drie van de profielen. Dit zijn de profielen die als natuurlijke stijl de ‘goeroe-stijl’ hebben. Dat betekent dat je de ‘Amerikaanse’ manier ook ‘goeroe-marketing’ zou kunnen noemen. En deze goeroe-marketing werkt dus alleen voor die ondernemers die als natuurlijke stijl de goeroe-stijl hebben.

Wat als je jezelf in groep 1 herkent?

Ben je succesvol en blijft je omzet groeien? Blijf dan vooral doen wat je nu doet! Dat werkt. Ik vermoed dat jouw natuurlijke stijl de goeroe-stijl is en dat betekent dat deze goeroe-marketing zeer geschikt voor je is. Blijf dus vooral alles toepassen wat je geleerd hebt.

Wil je weer in de leer bij een businesscoach? Kies dan voor een businesscoach die ook op deze manier aan marketing doet. Jullie zijn een goede match!

Wat als je jezelf in groep 2 herkent?

Stagneert je omzet en snap je niet waar het aan ligt? Dan vermoed ik dat je één van de andere negen profielen hebt. De goeroe-marketing die je nu doet, past niet (helemaal) bij het profiel dat jij hebt.

Het feit dat je omzet in eerste instantie wél groeide, komt doordat je tijdens het programma een niche hebt gekozen. Je kreeg focus en daardoor werd duidelijk waarvoor mensen bij jou moesten zijn. Dankzij je marketing werd je zichtbaar(der) en dat leverde je de eerste omzetstijging op.

Nu je bekender en zichtbaarder bent, merken mensen dat je marketing niet helemaal in overeenstemming is met wie jij bent en hoe je werkt. Oftewel: je marketing klopt niet met je profiel. Dat levert onduidelijkheid, verwarring en soms zelfs irritatie bij je (potentiële) klanten op. Waardoor mensen minder snel tot koop zullen overgaan.
 
 Dat je met dat programma van de businesscoach hebt meegedaan is overigens geen weggegooid geld
(want ik weet dat het voor sommigen zo kan voelen). Je hebt dankzij dit programma namelijk wel een heldere niche (er even vanuit gaande dat je een niche hebt gevonden die bij je past).

Bovendien heb je ook algemene marketingprincipes geleerd. Je zou namelijk kunnen zeggen dat je in het programma het volgende geleerd hebt:

  1. Algemene marketingprincipes
  2. Goeroe-marketing

De algemene marketingprincipes gelden voor ieder profiel. Welk profiel je ook hebt, deze principes werken voor iedereen. Dus deze principes moet je vooral blijven toepassen.

Wat belangrijk voor je is, is dat je stopt met het doen van goeroe-marketing. (Ervan uitgaande dat je inderdaad een ander profiel hebt). De kunst is nu dus dat je het verschil tussen de algemene marketingprincipes en goeroe-marketing leert ontdekken.

Als je je aanmeldt voor mijn (gratis) videoserie ‘Jouw Unieke Marketing‘ ontvang je een dag na je aanmelding een lijst met de meest voorkomende vormen van goeroe-marketing. Dit zal je waarschijnlijk al een eind op weg helpen. Bovendien leer je in deze serie meer over de onder trainers meest voorkomende ondernemersprofielen (de goeroe en de empowermentor), waardoor je meteen ontdekt of je je wel of niet in de goeroe-stijl herkent.

(Mocht je precies willen weten wat jouw profiel is en je marketing daarmee in overeenstemming willen brengen, dan is mijn 1-op-1 marketingtraject wellicht iets voor je. Omdat je de algemene marketingprincipes al kent, hoeven we daar in dit traject geen aandacht meer aan te besteden en kunnen we jouw marketing helemaal finetunen op jouw profiel.)

Wat als je jezelf in groep 3 herkent?

Het feit dat je al weerstand voelde, nog voordat je meedeed met het programma, zegt eigenlijk al genoeg: goeroe-marketing past niet bij jou (en bij jouw profiel). Je had die weerstand dus niet voor niets.

Misschien heb je de neiging om boos op jezelf te zijn omdat je niet naar die weerstand geluisterd hebt. Niet doen! Als (vrijwel) iedereen op deze manier aan marketing doet, ga je ook geloven dat dit dé manier is. Wees mild voor jezelf. En misschien een geruststelling: je bent niet de enige die zichzelf wijsgemaakt heeft hij gewoon over die weerstand heen moest stappen (en bij wie dat niet gelukt is).

Misschien heb je de neiging je businesscoach de schuld te geven. Bedenk wel dat hij/zij er oprecht van overtuigd is dat zijn/haar manier dé manier is om succesvol te worden. Zijn/haar succesvolle leven is er het bewijs van. Vanuit die overtuiging heeft hij/zij jou geprobeerd dit te leren. En zoals gezegd: voor sommige mensen werkt het ook. Alleen niet voor jou.

Het belangrijkste is dat je je realiseert dat het dus niet aan jou ligt dat je het beloofde resultaat niet hebt gehaald. Dat je weet dat er met jou echt niets mis is. En dat het echt niet betekent dat je geen goede ondernemer bent.

(En mocht je ooit weer overwegen iets aan marketing te gaan doen, weet dan dat er wel degelijk een manier is die bij je past, goed voelt en die ook nog eens effectief is. Neem tegen die tijd gerust contact met me op als je daar meer over wilt weten.)

Heb je ook goeroe-marketing toegepast?

Ik ben heel benieuwd wat jouw ervaringen met goeroe-marketing zijn! Heb je het wel eens toegepast? Doe je dat nog steeds? Werkt het voor jou? Of herken jij jezelf meer in groep 2 of 3? Ik lees graag je ervaringen.

Foto: met dank aan Pexels


Originally published at www.selmafoeken.nl on March 3, 2016.

Like what you read? Give Selma Foeken a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.