Film, quizzer og Breaking News skaber engagement i organisationen

Brug storytelling som læringsværktøj — og til at skabe opmærksomhed og forståelse. Forfatteren til denne artikel trækker på sine selverhvervede erfaringer som direktør i reklamebranchen

DMJX
MediaJournal
4 min readMay 13, 2019

--

Af Joachim Rosenstand, adjunkt, DMJX

”Der kommer forandringer, og det bliver godt” — øh, for hvem?

Vi har sikkert alle sammen oplevet det på et eller andet tidspunkt i vores karriere. Når ledelsen skal kommunikere forandringer i organisationen til medarbejderne, sker det ofte ved et fællesmøde og en PowerPoint-præsentation med en masse velmenende ord og sikkert også et par tal. Og efter sådan en præsentation går medarbejderne tilbage til hver sin pind. Men det indtryk, præsentationen har efterladt, er: Åh nej, mere arbejde! For sådan plejer det at være, når ledelsen messer om nye spændende forandringer.

Det kan godt være, at medarbejderne forstår, hvad ledelsen vil have dem til at gøre, men hvis de ikke er følelsesmæssigt engageret, gør de det bare ikke helhjertet.

Mange erfarne ledere formår stadig ikke at skabe medejerskab blandt medarbejderne. Og de forstår ikke, hvorfor medarbejderne ikke bare selv tager initiativ og involverer sig i, eksempelvis, forandringsprocessen.

Brug storytelling til at fortælle, hvordan organisationen selv kan afmontere bomben! (Foto By Bundeswehr-Fotos — originally posted to Flickr as Uebung Northern Coast, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11816610)

Opmærksomhed skaber medejerskab

Skal medarbejderne motiveres, sker det gennem en proces, der indeholder information, involvering og indflydelse. På den rejse skal ledelsen give medarbejderne opmærksomhed for at skabe forståelse og accept ­– og i sidste ende medejerskab. Og det tager tid. Det kan ikke gøres på et fællesmøde med en PowerPoint-præsentation.

Til at skabe opmærksomhed og forståelse er storytelling et godt læringsværktøj.

Storytelling har stor effekt i organisationens forandringsproces

Historier vækker følelser. Vi har alle sammen en intuitiv, følelsesmæssig side og en bevidst, rationel side. Alt for ofte bliver vi kun involveret på et rationelt niveau, men det er ikke nok til rent faktisk at ændre, hvordan vi engagerer os. Det kan godt være, at medarbejderne forstår, hvad ledelsen vil have dem til at gøre, men hvis de ikke er følelsesmæssigt engageret, gør de det bare ikke helhjertet. Storytelling giver ledere en måde at inspirere på, der appellerer til flere sider af medarbejderens personlighed.

Medarbejdere bruger historier til at få mening ud af tingene

Som medarbejder har vi alle en individuel historie i vores hoved om, hvad vores arbejde betyder for os. Denne historie er resultatet af tusinder af interaktioner og erfaringer, og det er gennem det objektiv, vi fortolker verden omkring os. En historie har et kernebudskab, men kan tolkes på forskellige måder afhængigt af, hvem modtageren er. En ledelse med en fælles strategisk fortælling om den rejse, virksomheden eller institutionen er på, kan engagere os i en bredere sammenhæng. Det giver organisationen en fælles ramme til at forstå de forandringer og handlinger, der er påkrævet.

Medarbejdere lærer af historier

Storytelling er fantastisk som læringsværktøj for ledere, der søger adfærdsændringer blandt deres medarbejdere. Den hjælper til at forme kulturer inden for alle brancher og organisationer. Historier gør det lettere at forstå betydningen af, hvad der bliver sagt, så medarbejderne kan lære, opdage og få ejerskab på, hvad de selv kan gøre. Deling af best practice gennem indlevende historier vil inspirere enkeltpersoner og teams og vil hjælpe dem til at lære hurtigere og tage ejerskab på de forandringer, der skal til for at få strategien til at leve i organisationen.

Filmmediet er velegnet til at fortælle historier

https://www.patbagano.com/can-simplify-business-blogging/good-stories-compel-people-to-change-from-the-storytelling-infographic-by-fathom-more-here/

Storytelling kan kan gøres på mange måder: Publikationer, workshops, podcasts eller gameification via LMS (Learning Management System).

At bruge film til storytelling fungerer rigtig godt. Den dramatiserede fortælling, som vi kender fra film, fungerer rigtig godt til at formidle budskaberne. Filmen har formatet til i ord og billeder at vise indlevelse. Filmen er — med sine forskellige fortælleteknikker — god til at vise udfordringer, dilemmaer, forventninger og løsninger på en pædagogisk og underholdende facon. Endelig kan filmen skabe et helt andet engagement i organisationen end selv den bedst forberedte leder med en PowerPoint-præsentation.

Hør Joachim Rosenstand fortælle om processen bag en storytelling-film. (Varighed: 01.48)

Dramaturgiske greb

Den dramatiserede film er god til at skabe paralleluniverser, som vi alle kender, og hvor det er let at relatere til sin egen organisations historier. Det kan hjælpe budskaberne omkring forandringerne i organisationen på vej og dermed skabe sympati og forståelse.

Filmen kan skabe et helt andet engagement i organisationen end selv den bedst forberedte leder med en PowerPoint-præsentation.

Grafik produceret under Creative Commons CC0 — Free Stock Photo

De dårligt fortalte historier glemmes, og de godt fortalte fortælles videre

Nok om film som redskab. For mange er det ikke naturligt at tænke i at skabe involverende historier, når der skal kommunikeres internt. Modsat, når der skal kommunikeres udadtil til eksempelvis potentielle kunder, bliver der ikke sparet på ressourcer (både tid og penge) til at skabe opmærksomhed, forståelse og accept. Og det kan blive skønne spildte kræfter, hvis ledelsen ikke har organisationen med.

Hør Joachim Rosenstand fortælle et et konkret eksempel på storytelling for en organisation. (Varighed: 02.38)

DMJX uddanner storytellere

På Danmarks Medie- og Journalisthøjskole uddanner vi storytellere. Det gør vi stort set på alle uddannelsesretningerne; journalister, kommunikationsfolk, TV-tilrettelæggere, fotografer, designere eller reklamefolk. Så når ledelser rundt om i virksomheder og organisationer klør sig håret og tænker: Hvordan får vi bedst engageret vores medarbejdere i forandringsprocessen? så gælder det om at tage fat i de dygtige dimittender, der ved hvordan man fortæller gode engagerende historier.

--

--