Dit is wat je publiek wil weten
--
Nieuws alleen is niet genoeg. De vragen die het oproept, moet je ook beantwoorden. Dan wordt je publiek loyaal. Maar hoe weet je wat de mensen willen weten over het onderwerp dat jij verslaat?
DOOR Gerbert van Loenen | ILLUSTRATIE Olivier Heiligers
1. Gebruik Google autosuggest
Je kent het, maar gebruik je het ook? Zodra jij iets invoert in Google, verschijnen suggesties. Die baseert Google op veelgestelde vragen. Als jij ‘narcist’ invult, suggereert Google ‘narcist in bed’. Mensen vertrouwen hun diepste zorgen toe aan Google.
Vul bijvoorbeeld in: ‘ben ik’, dan vult Google aan: ‘zwanger’, ‘depressief’, ‘te dik’. En als je googelt op: ‘is mijn man’, vult Google aan: ‘een narcist’. Voer in ‘is mijn vrouw’ en Google verraadt dat mensen zoeken op ‘zwanger’, ‘depressief’ of ‘overspannen’.
Stel dat je een video maakt over de Westerscheldetunnel. Google autosuggest vertelt je wat de mensen willen weten: hoe lang is die? Mag je er op de fiets in?
Je kunt ook je zoekterm combineren met een letter: Google suggereert bij de a ‘Westerscheldetunnel afgesloten’ en ‘Westerscheldetunnel abonnement’. Of met de p: wat als je pech hebt in de tunnel?
2. Gebruik answerthepublic.com
Alles wat bij tip 1 staat, doet answerthepublic.com automatisch voor je. Voer je zoekwoord in en je ziet verschijnen wat mensen googelen in combinatie met jouw zoekwoord. Per letter, per voorzetsel, enzovoorts. Superleuke vormgeving bovendien.
Answerthepublic kun je per dag driemaal gratis gebruiken. Let op dat je eerst je land en taal kiest.
3. Gebruik Google Trends
Wat was in 2020 de meest gestelde vraag op Google? We bedoelen dan een vraag die begint met ‘wat is’. Iets met corona natuurlijk! Maar wat precies? Zowel in België als in Nederland vroegen mensen het vaakst: ‘wat is een lockdown?’ In maart 2020 gingen we dat woord gebruiken en niemand heeft bedacht dat we het eerst hadden moeten uitleggen.
Je kunt op trends.google.com veel van zulke trends vinden. Let op dat je rechtsboven eerst je eigen land kiest.
4. Bedenk een manier om je publiek te bevragen
NU.nl communiceert met zijn achterban op NUjij. Bezoekers kunnen reageren, maar vaak vraagt de redactie ook: wat willen jullie weten?
De Open Redactie van de Volkskrant stuurt bijna wekelijks een vragenlijst aan een lezerspanel. Gemiddeld 1.100 mensen vertellen wat ze zouden willen weten. Verhalen die hieruit voortkomen, worden zesmaal zo goed gelezen als een gemiddeld online verhaal.
VTM Nieuws bevraagt dagelijks een panel op een vast uur. De redactie meldt de drie belangrijkste nieuwsonderwerpen van die dag, de panelleden stellen daarop gemiddeld 360 vragen. Door deze ‘vragen van de mensen’ te kennen, is de verslaggever beter voorbereid.
5. Gebruik Adresults
Adresults toont welke vragen worden gesteld over jouw zoekterm op Google, Bing of Youtube. Ga naar adresults.nl, kies tools, en kies ‘google suggest keyword tool’ om te zien wat mensen zoeken in Google. Of zoek in Bing of Youtube, daarvoor zijn ook tools aanwezig.
6. Overleg met collega die van niets weet
Overleg met een collega wat de vragen zijn waar je antwoord op moet vinden. Spreek liefst een collega die niets van het onderwerp afweet. Hoe simpeler, hoe beter.
7. Vraag Google News Lab om hulp
Ze zijn onze grootste concurrent, ze hebben de advertenties die wij willen, en de data die wij willen. Maar toch kun je soms met Google samenwerken. Google helpt media gratis met een duik in de data rond een groter onderwerp. Stel dan ruim op tijd je vraag aan newslabtrends@google.com.