Werken met publieksbehoeften: Zorg dat je binnenkomt bij je publiek

Susanne Poot
Campus DPG Media
Published in
3 min readOct 28, 2022

Ons publiek heeft verschillende behoeften en wij journalisten kunnen daar op inspelen door scherp onze invalshoeken te kiezen. Hieronder de zes publieksbehoeften die we bij het datateam van DPG Media onderscheiden.

TEKST Roy Wassink | ILLUSTRATIES Colourbox

Opmerkelijk: de artikelen die we het meeste maken, worden het minste gelezen. Dat zijn de nieuwsupdates die het publiek helpen om op de hoogte te blijven. Bij veel redacties van DPG Media bestaat wel vijftig procent of meer van de productie uit zulke stukken. In andere publieksbehoeften voorzien we juist minder. Verhalen die raken en verbinden, en artikelen die hulp bieden, maken de meeste redacties minder. Maar als we ze maken, worden ze veel én lang gelezen.

© Colourbox

1. Houd me op de hoogte

De belofte is: blijf snel en betrouwbaar op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Mensen willen bijblijven en niet zeker niet achterlopen. Ze willen weten wat er nu speelt. Echt nieuws met wie, wat, waar, wanneer. Liveblogs zijn hierin heel belangrijk geworden de afgelopen jaren, zodat je snel op de hoogte kunt blijven dankzij betrouwbaar nieuws.

2. Geef me context

De belofte is: als je dit leest, snap je waarom dit belangrijk is. Mensen willen begrijpen waarom iets speelt en weten wat de concrete gevolgen zijn. Vooral de gevolgen die een gebeurtenis of ontwikkeling kan hebben op iemands eigen leven.

3. Help me verder

De belofte is: als je dit hebt gelezen heb je nuttig advies gekregen, en misschien wel een klein voordeeltje. Geld is altijd een uitstekende drijfveer, of besparing in tijd of hoe je je huis schoon houdt. Nuttig advies en fijne voordeeltjes, denk aan vier manieren om meer op je energie te besparen. Of: de A12 is afgesloten, dit zijn drie snelle omleidingsroutes.

© Colourbox

4. Raak me

De belofte is: leef mee, voel mee, raak geïnspireerd. Mensen zijn op zoek naar inspirerende verhalen van andere mensen. Ze vinden herkenning of bewondering en worden misschien uitgedaagd nieuwe stappen te zetten. We onderscheiden twee soorten verhalen: de meevoel-verhalen en de inspiratie-verhalen. Stel een hoofdpersoon centraal waarmee je kunt meevoelen. Dit kan een bekend iemand zijn, maar evengoed een onbekend iemand die een bijzondere tegenslag overwint.

5. Vermaak me

De belofte is: even iets anders, leuk om te delen, leuk om over te praten. Vaak zijn deze verhalen leuke columns. Maar meestal zijn het opmerkelijke verhalen. Ook persoonlijk geschreven verhalen vol ironie, zoals het stuk ‘Dansen tot je erbij neervalt op de grootste mysteryland ooit’ in Trouw. Het zijn echt verhalen waarbij je zegt: heb je dat gehoord?

6. Verbind me

De belofte is: samen trots op wie we zijn. Deze behoefte is misschien wel de meest onderschatte. Mensen horen graag ergens bij, een voetbalclub, stad, regio of toch een muziekband. Ze willen graag die trots voelen, deel zijn van een groep. In regiotitels doen succesvolle bedrijven het bijvoorbeeld erg goed. Denk aan een verhaal over een bedrijf in de regio dat halfgeleiders verkoopt. Weinig mensen die weten wat halfgeleiders zijn, maar dat is het punt niet. Het gaat om de trots en saamhorigheid die het succes van dit bedrijf oproepen. In Het Parool stond een verhaal: ‘Deze supermarkt in Ilpendam werd opgekocht door de buurt: ‘Je voelt dat iedereen hier trots op is’.

--

--