Case: Openbaar Vervoer in Nederland

Frank Zwaan
Meet Soda
Published in
2 min readAug 23, 2017

Soda heeft in opdracht van Digined een onderzoek uitgevoerd naar het gebruik van openbaar vervoer in Nederland. De respondenten kregen vragen voorgelegd over het reizen met het openbaar vervoer, activiteiten die men zoal in de trein doet en het gebruik van social media.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 366 respondenten in de leeftijd 16–65 jaar die weleens gebruik maken van het openbaar vervoer. 27% van de respondenten reist wekelijks met de trein, 28% maandelijks.

De redenen dat de leeftijdsgroep 16–34 jaar met het openbaar vervoer reist zijn: gemak, milieubewustzijn en comfort. De redenen om niet meer met het openbaar vervoer te reizen voor deze groep zijn de vertrektijden, de prijs (te duur) en veelvoorkomende vertraging.

Voor de leeftijdsgroep 35–65 jaar is comfort een reden om wel met het openbaar vervoer te reizen. Een reden om niet voor het openbaar vervoer te kiezen is dat het reizen niet van deur tot deur is.

65% van de respondenten is (erg) positief over het reizen met de trein in Nederland. Als toelichting hierop geven respondenten aan dat het makkelijk en comfortabel is, ondanks de vertragingen die er soms zijn.

Het is er altijd schoon, vertragingen worden snel doorgegeven en het personeel is erg vriendelijk en sociaal.

Activiteiten die de jongere groep respondenten (16–34 jaar) zoal doen in de trein zijn ‘uit het raam staren’, ‘WhatsAppen’ en ‘muziek luisteren’ (significant verschil met leeftijdsgroep 35–65 jaar). De leeftijdsgroep 35–65 jaar leest eerder het nieuws dan dat men naar muziek luistert. Mensen die vaker met de trein reizen flirten over het algemeen vaker in de trein in vergelijking met mensen die minder vaak met de trein reizen (minder dan één keer per maand).

In de trein wordt het meeste gebruik gemaakt van WhatsApp (82%) en Facebook (79%), hierna volgen Instagram (42%) en Snapchat (39%).

Social Media gebruik in de trein

Concluderend kunnen we stellen dat reizen met het openbaar vervoer en met de trein als positief wordt ervaren. Men vindt het makkelijk, comfortabel en het is beter voor het milieu. Jongeren (16–34 jaar) maken meer gebruik van digitale bronnen zoals WhatsApp, muziek, video’s kijken, bellen en gamen.

Zie hier de link naar de infographic van dit onderzoek waar alle uitkomsten te vinden zijn.

--

--