Case: Samsung Rulebreakers

Soda heeft in samenwerking met Streamads (native video advertentie posities) onderzoek uitgevoerd voor Samsung. Samsung heeft met haar campagne Rulebreakers via Streamads video content gedistribueerd op verschillende websites. De campagne bestaat uit vijf video’s, de video van Danielle van Grondella (fotomodel) is meegenomen in het Soda onderzoek.

Het doel van het onderzoek is achterhalen of de videocontent van Samsung een positief effect heeft op mensen die de online campagnevideo hebben gezien (de exposed groep) in vergelijking met mensen die deze online video niet hebben gezien (de non-exposed groep). Via Facebook werden mensen gevraagd om mee te werken aan een onderzoek. Doordat er kan worden geselecteerd op mensen die de online video wel of niet hebben gezien kan er worden gekeken of de campagne effect heeft gehad.

Het onderzoek is uitgevoerd onder vrouwen (90%) in de leeftijd 18–65 jaar.

Bekendheid

Allereerst de merk- en reclamebekendheid. Hoge geholpen merkbekendheid van 91% voor Samsung (Apple 89% geholpen merkbekendheid), waar geen effect te zien is tussen de exposed en non-exposed groep (video geen effect op merkbekendheid). Het eerste effect (significant) is te zien bij de geholpen reclamebekendheid, bij de exposed groep zien we een geholpen reclamebekendheid van Samsung van 82%, voor de non-exposed groep is dit 73%.

Waardering

Dan de waardering van de online video. We zien een redelijke beoordeling voor de video, 30% van de respondenten die de online video hebben gezien beoordelen de video als (heel erg) aantrekkelijk. Dit is een significant hogere score in vergelijking met respondenten die de online video niet hebben gezien, hierbij vindt 13% de video (heel erg) aantrekkelijk.

Ook is naar het rapportcijfer gevraagd. Op totaalniveau scoort de video een goede beoordeling van 7,1. Respondenten die aangeven de video te herkennen geven een 7,4 en respondenten die aangeven een voorkeur te hebben voor Samsung geven een 7,3.

Stellingen adverteren

Het gebruik van online video advertisement wordt onder de exposed groep goed beoordeeld. Men vindt deze manier van adverteren opvallend, goed aansluiten bij de website, geloofwaardig, een mooie manier van adverteren en dat deze manier van adverteren meer interesse opwekt in vergelijking met een ‘standaard’ online advertentie.

Er is ook gekeken naar het verschil tussen respondenten die de advertentie op mobiel hebben gezien of op desktop. Hier zien we dat respondenten die de mobiele versie hebben gezien positiever zijn dan respondenten die de online video op desktop hebben gezien (significant verschil tussen mobiel en desktop op ‘geloofwaardig’ en ‘wekt meer interesse op’).

Stellingen Samsung

Samsung is een betrouwbaar merk met een goede reputatie. Daarnaast heeft het producten van hoge kwaliteit en is het een merk van toonaangevende innovaties. Ongeveer 70% van de respondenten geeft aan dat deze stellingen (heel) goed passen bij het merk Samsung. Onder respondenten die de voorkeur geven aan Samsung ligt dit percentage op ongeveer 85% en maar liefst 94% geeft aan het merk Samsung te vertrouwen.

We kunnen zeggen dat de native video advertentie positie die Streamads heeft ingezet voor Samsung een positief effect teweeg heeft gebracht als we kijken naar de mensen die de online video hebben gezien versus mensen die de online video niet hebben gezien.

Meer informatie over onze onderzoeken en Soda vind je op meetsoda.com.