Å ta i bruk et tomt lokale

Ole-Birger Neergård
Mellomrom
Published in
3 min readOct 11, 2017

Når man skal skaffe et lokale for å bruke til et arrangement, er det mange måter å gå frem. Et naturlig sted å starte er å finne et tomt lokale som passer til kravsbeskrivelsen din. Lokaler kan man finne ved å lete etter ledige butikklokaler i sitt nærområde, eller blant annet sjekke Finn, Næringseiendom eller gjennom Oslo Kommune. Tomme lokaler på gatenivå har ofte kontaktinformasjon hengende i vinduet eller på inngangsdøren.

Det neste man må gjøre er å kontakte eieren. Dersom man ser et ledig lokale, og ikke vet hvem som eier det, kan man finne ut hvem som eier lokalet ved å notere adressen og spørre kommunen hvem som er registrert på den adressen. Dersom lokalet er eid av en bedrift, finner man kontaktinformasjon i Brønnøysundregisteret. Det kan være interessant å høre hvilke planer eieren har for lokalet. Dersom disse planene ikke trer i kraft på en stund, kan det kanskje være mulig å få låne eller leie lokalet for en midlertidig periode?

Dersom man har en plan for lokalet som kan være til glede for eieren, kan det føre til at man får leie lokalet til en billig pris, i beste fall gratis. Dette gjelder både for private og bedriftseiere. Kunstner og forlagsredaktør Christian Kjeldsrup, kjent for pop-up-arrangementer som Uroens bokhandel og Koranens Bokhandel, opplever at man gjerne får låne lokaler nesten gratis, på sympatikvoten, dersom man har en god sak. Ofte blir lokaler dårlige av å stå tomme uten vedlikehold, så man kan også argumentere med at man tar vare på lokalet ved å flytte inn og passe på. Dersom man tilbyr en liten, symbolsk sum i leie, er også dette mer lønnsomt for eier enn å la lokalet stå tomt.

En annen måte å skaffe seg et lokale på, er gjennom husokkupasjon. Dersom man trenger et hus, men ikke har mulighet til å betale for det, er det for noen en løsning å okkupere, enten i det skjulte eller med full åpenhet. Ofte ligger det en politisk grunn bak, og okkupasjonen blir en form for demonstrasjon, mot boligmangel, kapitalisme eller autoriteter.

Åpen okkupasjon handler om å okkupere på en slik måte at det blir lagt merke til, avisene skriver om det, politiet kommer på døra, og politikere legger merke til demonstrasjonen. Man kontakter gjerne mediene på forhånd, for å få mest mulig omtale. Mye oppmerksomhet er i dette tilfellet bra, fordi det legger press på de ansvarlige, og kan føre til politisk endring.

Det omvendte, skjult okkupasjon, handler om å skaffe seg tak over hodet uten å betale for det, og fremgangsmåten blir da å ta seg inn i lokalet uten at det blir lagt merke til, og sørge for å være så diskret som mulig. Risikoen for å bli oppdaget og kastet ut er derimot overhengende. I Håndbok For Husokkupanter, skrevet av foreningen Okkupanten, står det:

”I Skandinavia finnes det ingen lover som hverken beskytter husokkupasjoner eller er egnet til å legge press på huseiere som lar boliger stå tomme. Dette, i tillegg til makthavernes manglende sosiale bevissthet, tilsier at husokkuasjoner flest må belage seg på utkastelse innen relativt kort tid.”

For folk flest blir det å okkupere en utrygg og usikker løsning. En korttids leieavtale gir derimot rettigheter og trygghet for både utleier og leietager. For leietager kan det være lurt å dokumentere lokalets stand idet du flytter inn. Noen generelle regler for utleie finner man i Husleieloven. Når man leier et lokale for en kortere periode, må man regne med å måtte flytte ut på kort varsel dersom lokalet skal brukes til noe annet. Leietageren har normalt ansvar for å vedlikeholde lokalet i perioden.

Idet leieperioden er over må man sørge for at lokalet er rent. En fin regel, som blant annet brukes i DNTs turisthytter, er at man gjerne forlater lokalet i enda renere stand enn da man flyttet inn. Brukerne vi har snakket med vil alltid heller rengjøre lokalet selv enn å betale for det.

--

--