Funn fra intervjuer

Ole-Birger Neergård
Mellomrom
Published in
3 min readNov 23, 2017

Etter en periode med research og mapping, fant vi ut at det var på tide å snakke med potensielle brukere av vår tjeneste.

Vi hadde lest om hvor vanskelig det var å få tak i lokaler for kunstnere, og kom over et åpent brev som Marianne Heier hadde skrevet til Oslo Kommune. Hun forklarte at, selv som anerkjent og prisbelønnet kunstner, fikk hun ikke tilgang til kommunalt atelier. Hun skriver: “Oslo kommune gjør tilsynelatende absolutt ingenting for å regulere leiemarkedet slik at kunstnere kan ha råd til produksjonslokaler.”

Videre spør Heier: “Når kan jeg og familien min begynne å bruke kjøkkenbordet som spisebord i stedet for arbeidsbord? Vil det i det hele tatt skje? Hva skal til for at dere vil vurdere meg verdig til ett av de altfor få kommunale atelierene som tross alt fins? Hvor mange flere utstillinger skal til, hvor mange kataloger, oppkjøp, anmeldelser før jeg kan flytte inn i lokaler som tillater kunstproduksjon?”

Vi snakket med Marianne Heier, og hun kunne fortelle at hun ikke hadde store krav i forhold til produksjonslokale fra kommunen. Omtrent 20 kvadratmeter i tillegg til lagerplass, vinduer som kan åpnes med brukbare lysforhold, tilgang til toalett og vann, strøm, internett og varme om vinteren var det hun hadde behov for. Lokalene trenger heller ikke å være fine, vanlige verkstedsforhold er helt ok. Av dette lærte vi at selv enkle, uoppussede lokaler er gode nok for atelierformål.

Vi hadde også lest om Christian Kjelstrup, som står bak pop-up-bokhandlene Uroens Bokhandel og Koranens Bokhandel. Han kunne fortelle at han hadde kommet over lokalene ved en tilfeldighet, han hadde gått forbi et tomt lokale med et telefonnummer på en lapp i vinduet. Han ringte og fikk låne lokalet til en god pris. Kjelstrup forteller at han har fått låne lokaler nærmest gratis, siden utleierne har likt sakene han har presentert. Christian Kjelstrup har, i likhet med Marianne Heier, ikke store krav til lokalet han låner. Rundt 10 kvadratmeter er stort nok, og det er han villig til å betale noen tusenlapper for.

Fryd Donuts er en Oslo-bedrift som har gjort bruk av midlertidige lokaler til sin spesialitet. Når vi spurte eieren, Talor Browne, om hvordan de gikk frem for å skaffe seg midlertidige lokaler, kunne hun fortelle at de aldri hadde måtte lete etter et lokale, for bedrifter hadde alltid tatt kontakt med dem først og spurt om å samarbeide. Dette gir fordeler for begge parter, siden Fryd tiltrekker mange til lokalene de gjør pop-ups i. Derfor har de heller aldri måtte betale leie for pop-up-salgene. Det Fryd trenger er et stort bord til å ha smultringer på, og det er i grunn alt. Fryd har brukt pop-up-butikkene for å etablere seg som merkevare og finpusse på oppskriftene, før de nå skal åpne et eget butikklokale på Youngstorget i desember.

Foto: Emilie Gamst

--

--