Bidrag til bybildet

Vi vil blande kulturelle aktører, og gi bedrifter en mulighet til å utforske- og utvikle seg gjennom samarbeid. Vi vil hjelpe bedrifter med å åpne seg for et nytt publikum, samtidig som vi gir de mulighet til å promotere og utforske nye territorium og målgrupper. Vi vil bidra med en delingsøkonomi for bedriftskulturer og tomme lokaler i Oslo.

Martin Brændhaugen
Mellomrom
3 min readNov 2, 2017

--

Et av våre hovedfunn i vår uttestende designprosess, er at mange av de forskjellige bedriftene er veldig villige til å være med på et slikt prosjekt. Til tross for at de er veldig åpne til å delta, er det mange det er vanskelig å komme i kontakt med. Det er noen som ikke ser behov eller som sender oss videre til en annen del av bedriften. Oslo kommune har vært veldig hjelpsomme, og ivrige på å bidra — men prosessen har viset seg være tidskrevende. Den bærer preg av gjentatte videresendinger av samme informasjon, opprettede saker, henlagte saker og henvisning til andre avdelinger internt. Systemet er stort og komplekst, og det kan oppleves tungvint å få tak i riktig person eller få svar på ett spørsmål.

Vi burde distrubere de 69 tomme eiendommene Oslo har, slik at bedrifter kan prøve nye bydeler, skape en flyt av engasjement rundt om i bybildet. Vi ser at midlertidige eventer og bedrifter er en stor trend i dag, og har et stort marked. Oslo bør bidra til en delingsøkonomi rundt sine egne ressurser. Dette er ikke et spørsmål om Oslo kommune vil eller ikke, men hvordan dette bør gjøres.

I prosjektet “Renew Newcastle” viser de til at lokaler får mindre kriminalitet hvis lokalene har aktivitet. Tomme lokaler som ville bli fylt med grafitti og annen hærverk vil bli redusert når det er noen som passer på det som det skulle vært sitt eget. Vi vil ikke bare hjelpe bedrifter med å utvide, men også hjelpe med å fylle tomme lokaler over en kortere periode, for å oppbevare livet rundt og i lokalet. “Renew Newcastle” viser seg å vært et veldig vellykket prosjekt med mange aktører. Prosjektet har bidratt til et stadig skiftende bybilde, en levende kultur og en mulighet for nye bedrifter til å blomstre.

Vi vil bidra til en fellesskapfølelse for det byen har å tilby. Hvorfor kan ikke ruter hjelpe en startende kafé med å gi de litt promoteringstid på trikken? Eller fretex arrangere et “Kjøp klær til noen som trenger det”-arrangement i samarbeid med Alternativ jul? Mulighetene er uendelige, og har sett at de fleste bedriftene er ivrige på å samarbeide med andre, og ha et varig samarbeid. Hvorfor ikke bidra til hyttefølelse i byen, i samarbeid med Oslo kommune og DNT? Det er viktig å opprettholde begge parters interesser. Vi vil at bedrifter skal åpne seg for større publikum, og være kreativ innenfor sin egen bedrift eller i samarbeid med andre.

Forslag til hvordan DNTs nettside kan vise frem arrangementet på egen nettside.

I eksempelet over viser vi på en enkel måte hvordan et slikt samarbeid enkelt kan foregå. I dette scenarioet kan flere deltakere være involvert, og dette samarbeidet krever verken mye penger eller planlegging. Det kan være et fristed for Osloborgere i Oslo, en mulighet for DNT å åpne for et nytt publikum og markedsføre, samt en mulighet for Oslo kommune å benytte de tomme lokalene de allerede har. Det er mulig en interessant følelse å kjenne på hyttekulturen midt i Oslo sentrum, og absolutt et potensiale, og teste hvordan kombinasjonen av bykultur og turkultur fungerer i praksis.

I Oslo har vi en ressurs vi burde benytte oss av: 69 tomme lokaler. Hvordan kan vi tilby dette til alle? En viktig del av et digitalt byliv er tilgjengeliggjøring av ressurser til flere, vise frem det byen har å tilby, og skape en levende og gnistrende bykultur.

--

--