Een jaar lang lid van elke partij

7 partijen. 7 leden. 1 kiezer

Als de verkiezingen dan toch ‘historisch’ zijn, kan je je als zwevende kiezer beter goed informeren. En hoe veel beter kan je alle partijen leren kennen dan door er lid van te worden? Een jaar geleden werd Het Laatste Nieuws- journalist Frank Willemse (44) daarom tegelijkertijd PVDA’er, Vlaams Belanger, Groene, Open VLD’er, sp.a’er, CD&V’er en N-VA’er en gaat hij als ‘Lid van elke partij’ de verkiezingen van 25 mei tegemoet. Oftewel: 7 partijen. 7 leden. 1 kiezer. Welke wordt het?

Frank Willemse legt in Terzake (Canvas) uit waarom hij al een jaar lang lid is van zeven partijen en waarom dat het een goed idee is. En waarom niet.

Is het een goed idee?

Een meter propaganda/jaar.

Lid worden van elke partij is hetzelfde als lid zijn van geen enkele. Alles heft mekaar op. Met dat verschil dat je zeven keer een rechtstreeks zicht krijgt van binnen naar buiten en niet — zoals gebruikelijk en gefilterd door de media — van buiten naar binnen. Op de eerste plaats dankzij de propaganda die partijen hun leden opsturen. Per post en per mail. In totaal kreeg ik op een jaar tijd een 400-tal mails met partijnieuws en nog eens een 50-tal ledenbladen, goed voor bijna 1500 pagina’s lectuur. En dan heb ik het nog niet over de 1005 pagina’s tellende verkiezingsprogramma’s met 4905 voorstellen en 8 bouwstenen van CD&V en alles wat daaraan vooraf is gegaan. Je daar allemaal in onderdompelen is al genoeg om te weten waar en voor wie die partij echt is. Want als ze het al niet aan hun leden zouden zeggen, aan wie wel?

Hebben leden iets te zeggen?

Stemmen met handjes (Open Vld)

Partijen tellen steeds minder leden, op N-VA en PVDA na, maar hun belang in de partijen is daardoor met de jaren alleen maar gestegen, niet alleen omdat ze hun interne partijwerking gedemocratiseerd hebben. Dat blijkt niet alleen uit het aantal herhaalde uitnodigingen om mee te debatteren, te congresseren en te stemmen maar ook uit het hoe je als lid daadwerkelijk kan wegen op beslissingen. Tenminste, als je een beetje je best doet en het meent.

Mag het?

Zeker nee bij CD&V, Groen en Open Vld.

Nee. CD&V, Groen, Open VLD en N-VA vermelden expliciet in hun statuten dat een lidmaatschap van een andere partij absoluut onverenigbaar is. Sp.a, Vlaams Belang en PVDA doen dat enkel impliciet: van een lid wordt verwacht dat hij de partij trouw is. Het zou mij verbazen als ook zij een — per definitie ontrouw — ‘lid van alle partijen’ er niet onmiddellijk uitschoppen.

Is dat moeilijk?

Bij PVDA kan je zelfs betalen met VISA of Mastercard.

Om lid te worden niet: een overschrijving en klaar. Het lidgeld haal je er dubbel en dik uit als je meegaat op familiedag in de Planckendaels, Paira Daizas of Bellewaerdes van deze wereld.

Om lid te blijven wel: je kan als geïnteresseerd lid niet passief blijven en dus val je na een tijdje sowieso door de mand. Je tegelijk engageren en actie voeren voor bijvoorbeeld PVDA en Vlaams Belang, hou je niet lang vol. Voor je het weet word je schizofreen.

Is het journalistiek verantwoord?

Redacteur Dag Allemaal- Hoofdredacteur Joepie- Hoofdredacteur Goed Gevoel- Redacteur Nieuwe Panorama — Medoperichter P-Magazine — Redacteur Toegepaste Politiek Het Laatste Nieuws — Consumentenredacteur Het Laatste Nieuws — Belevingsreporter.

Ik heb mij gewoon onder eigen naam als lid ingeschreven. Omdat ik tot voor tien jaar geleden fulltime politiek redacteur was, kennen ze me natuurlijk wel bij de partijen. Maar niet iedereen en overal. En als ze me vroegen of ik er als journalist was, heb ik altijd geantwoord: ‘Ik ben hier in de eerste plaats als lid’. Dat is niet gelogen, maar ook niet de hele waarheid. Als een echte politieker, zeg maar. En niemand heeft ooit gevraagd of ik lid was van alle partijen.

Levert het wat op?

Lid van PVDA-selfie op de 1-mei optocht.

Als lid van alle partijen kan je niet diep doordringen in een partij. Je bent nu eenmaal een beetje een politieke toerist en de locals bekijken die toch eerder met argwaan. Maar je krijgt wel een nieuw zicht op het politiek landschap en je leert in elke partij een hoop mensen en ideeën kennen waarvan je wel vermoedde dat ze bestonden maar die nooit eerder je pad kruisten. Want als er een ding is dat lid zijn van elke partij met je doet is het je blik verruimen en een keuze te maken. Lid zijn van alle partijen is bovendien best fun. Hopelijk ook voor u de komende week.

Zoals in artikel 1 van onze statuten staat: ‘Groen is in Vlaanderen en Brussel de politieke uitdrukking van de internationale beweging van politieke ecologie’. Groen is de enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is. Die inzet op armoedebestrijding, hernieuwbare energie, gezondheidszorg voor iedereen, de kracht van diversiteit, duurzame mobiliteit en een rechtvaardig fiscaal systeem. (foto: Imagedesk.)

Wie zijn wij?

“Als Groenen hechten wij veel belang aan inhoud. We doen niet aan politiek om onszelf een post te gunnen of puur voor het plezier. We doen aan politiek omdat we concrete ideeën hebben over hoe de samenleving er best zou uitzien,” kloppen wij onszelf graag op de borst. En hoe die samenleving er best zou uitzien? Stil, schoon, harmonieus en met veel mensen van goede wil uit de hele wereld. En noem ons zeker niet politiek naïef.

Wie zijn onze actieve leden?

Hoogopgeleide, ernstige en bewust levende idealisten van alle leeftijden, actief in het onderwijs, de sociale en culturele sector maar even goed in de hogere kenniseconomie. En we zijn allemaal consequente stappers en gebruikers van de fiets en het openbaar vervoer.

Wat doen wij?

Heel veel studeren. En overleggen en fietsen of treinen naar sympathieke acties.

Wat willen wij?

Samen beter doen: 2538 voorstellen

Wat staat er op het spel?

Stemmen afsnoepen van sp.a en PVDA+ en winnen in het centrum zodat we kunnen mee regeren. Anders gaat er van die betere samenleving niks komen.

Wie is onze vijand?

Wij doen niet in vijanden. Maar banken, graaiende CEO’s, N-VA en multinationals komen in de buurt.

Wie zijn onze sterren?

Wij doen niet in sterren. Maar omdat het niet anders kan: Wouter Van Besien, Meyrem Almaci, Kristof Calvo en in Brussel Bruno De Lille.

Mijn motivatie als lid?

Ik heb een soortement bakfiets, doe aan autodelen, geloof in duurzame consumptie en hou van — jawel — wandelen in de natuur.

Zo staat het in de statuten, voor 2 euro apart te bestellen bij de PVDA-webshop: ‘De PVDA is een eigentijdse communistische partij’ en ‘baseert zich op het marxisme als theoretische grondslag’. Wij zijn er voor de gewone werkman ‘die rijkdom creëert maar alles moet afgeven aan het papzakkenpatronaat’. Bovendien, we zijn als PVDA/PTB de enige Belgische eenheidspartij. (foto: Imagedesk.)

Wie zijn wij?

Zoals Peter Mertens boven zijn natuurlijke stemvolume uitsteeg op onze Fiësta Social in de Antwerpse Singel: “Wij zijn de partij voor het werkvolk, voor de mensen die het moeilijk hebben en voor de jongeren.” Wij zijn ook de enige partij waarvan de voorzitter het moet stellen met een werkmansloon. “Als je niet leeft zoals je denkt, ga je uiteindelijk denken zoals je leeft,” wrijven wij er bij de salonsocialisten graag in.

Wie zijn onze actieve leden?

Ouwe rode rotten uit klassieke vakbondsmiddens en de sociale sector, arbeiders van alle leeftijden, allerlei verworpenen der aarde, streetwise allochtonen en enthousiaste jongeren, allemaal vrolijk gedreven door grootse idealen. Zoals bijvoorbeeld kameraad Laura Armanno die in ons weekblad Solidair getuigt: ‘Gek op tweedehandskleren, expert burgerlijke ongehoorzaamheid en vegetariër.’

Wat doen wij?

Debatteren en sociale actie voeren. Heel veel sociale actie voeren.

Wat willen wij?

237 voorstellen: Super sociaal

Wat staat er voor ons op het spel?

Peter Mertens en een paar PTB’ers in het parlement krijgen.

Wie is onze vijand?

Iedereen maar in het bijzonder de N-VA. Niet dat het fascisten zoals het Vlaams Belang zijn, maar met hun misleidende propaganda misleiden ze wel de hele bevolking.’

Wie zijn onze sterren?

Peter Mertens, voorzitter en auteur van de politieke bestseller ‘Hoe durven ze?. Maar ook onze dokters van Geneeskunde voor het Volk en Cubaanse leiders.

Mijn motivatie als lid?

Ik ben een arbeiderszoon en heb nog met Peter Mertens op het Sint-Jan-Berchmanscollege van Westmalle gezeten.

De beginselverklaring is duidelijk: wij zijn rechts-nationalistisch, erkennen de mens als vrij wezen en verwerpen de ideologieën die uitgaan van de maakbaarheid van die mens. En zoals onze voorzitter Gerolf Annemans zijn editoriaal in ons partijblad telkens schalks afsluit: ‘Voor het overige ben ik van mening dat Vlaanderen onafhankelijkheid verdient’. (foto: Imagedesk.)

Wie zijn wij?

De sociale partij die opkomt voor het eigen volk, helemaal niet zo extreem is als ze wordt voorgesteld en al dertig jaar onterecht buitenspel wordt gezet. Of zoals Annemans het stelt: ‘Onze standpunten hebben hun waarde in het democratisch politieke debat en mogen en moeten gehoord worden.’ Weet wel, we zijn niet geïnteresseerd ‘in halfslachtige compromissen maar willen duidelijke en consequente beslissingen’.

Wie zijn onze actieve leden?

Veel stamboeknationalisten die graag lezen over ‘Albert I, de koning-verrader’ en ’50 jaar taalgrens’. Maar de meeste vinden vooral dat vreemdelingen het maar elders moeten zoeken als ze zich niet willen aanpassen aan ons. En dat die zeker niet op hulp moeten rekenen! Vooral de moslims niet. Tenzij om terug te keren.

Wat doen wij?

Anti-islam-acties voeren, boekenbeurzen organiseren omdat niemand wil onze publicaties verspreiden en vooral … nooit halal halen.

Wat willen wij?

Uw stok achter de deur: 190 voorstellen

Wat staat er op het spel?

De vlucht kiezers naar N-VA keren door ‘het zogenaamde rechtse beleid, de hypocrisie en de gespletenheid’ van die partij in de verf te zetten. Overleven doen we het sowieso. Zoals we alles overleven.

Wie is onze vijand?

In volgorde van belangrijkheid: de islam, de multikul-maatschappij, alles wat links en centrum is, de N-VA en ook het ‘zelfvoldane mediawereldje’.

Wie zijn onze sterren?

Omdat de oude tanende zijn en de nieuwe nog niet ontloken, kijken we vooral op naar Geert Wilders. Tenminste, als die Hollander met zijn raar kapsel zou komen opdagen.

Mijn motivatie als lid?

Geen enkele. Behalve dat ‘radicaal rechts zonder complexen’ tot het politieke spectrum hoort en dus bestaansrecht heeft.

De enige echte liberalen of zoals het staat in het Open-VLD-ledenboek: “Vrij zonder de vrijheid van de andere te schaden en in staat om delen van die vrijheid op te geven voor een veilige, vrije en democratische samenleving.” Wij geloven in vooruitgaan en ruimte voor wie zijn dromen wil realiseren. Daarbij stellen we economie centraal maar zijn wij ook sociaal en geëngageerd. Of kent u dokter Maggie niet? (foto: Imagedesk.)

Wie zijn wij?

Wij hebben onze verantwoordelijkheid genomen in moeilijke omstandigheden en successen geboekt. “Het huis stond in brand en wij hebben geblust. Nu moeten we gaan heropbouwen,” zegt onze voorzitster Gwendolyn Rutten over de toekomst. Waar we hard in geloven. Heel hard. Of zoals uberburgemeester Bart Somers ons graag oppept: “Als het moeilijk is, wordt het pas echt interessant voor Open VLD’ers.”

Wie zijn onze actieve leden?

Wij zijn de hard werkende Vlamingen die graag tonen hoe succesvol we zijn. Maar dat maakt ons niet hol: we hebben ideologisch en economisch sterke argumenten. En ethisch zijn we zo vooruitstrevend dat de andere partijen ons niet altijd kunnen volgen. Zelfs het partijbestuur kan dat amper.

Wat doen wij?

Dromen, denken en doen. En natuurlijk ons regeringswerk prijzen in de federale regering en dat van alle anderen, bij voorkeur in de Vlaamse regering, kraken.

Wat willen wij?

Vlaanderen vleugels geven: 258 voorstellen

Wat staat er op het spel?

Onze geloofwaardigheid als liberalen terugwinnen en de pestbelastingen van Di Rupo doen vergeten. Dat we meedoen staat voor ons vast. We zijn dan ook optimisten.

Wie is onze vijand?

Iedereen die de belastingen wil verhogen. Deze keer gaan ze ons niet liggen hebben.

Wie zijn onze sterren?

Elk lid is vooreerst zijn eigen ster maar Guy Verhofstadt en vooral staatssecretaris voor Migratie en Vlaanderens populairste politica Maggie De Block schitteren het hardst.

Mijn motivatie als lid?

Ik ben zaakvoerder van een BVBA en heb vorig jaar de biografie van volbloed Open VLD-coryfee Noël Slangen geschreven.

Sp.a wil een samenleving zonder klassenonderscheid, stellen solidariteit boven egoïsme, ziet de samenleving als een geheel van rechten en plichten, verwerpt autoritaire regimes en kiest voor de maximale ontplooiing van het individu. Of zoals het in de statuten staat: “Het socialisme is dus voor sp.a een bevrijdings-beweging.” (foto: Imagedesk.)

Wie zijn wij?

We noemen onszelf tegenwoordig liever sociaaldemocraten dan socialisten. Of nog beter: hoopvolle en constructieve realisten die zich niet vastzetten in ideologische loopgraven. We hebben het puin van 2008 en de rampzalige periode na de verkiezingen van 2010 opgeruimd samen met Elio. En kijk maar eens naar uw verlaagde telefoon- en energiefacturen! Dat is dankzij ons, de partij voor de consument.

Wie zijn onze actieve leden?

Hoogopgeleide en beschaafde mensen — veelal producten van de welvaartstaat — die het zelf niet moeilijk hebben maar wel oprecht begaan zijn met al wie het moeilijk heeft. Veel stamboomsocialisten ook: rood uit gewoonte, zeg maar. Naar de verworpenen der aarde zelve is het zoeken.

Wat doen wij?

Ons de sociale hemel inprijzen en Test-aankoop overbodig maken. Reageren op alles wat N-VA doet, samen aankopen doen en onophoudelijk campagne voeren.

Wat willen wij?

1247 voorstellen: Sociale welvaart

Wat staat er op het spel?

100 jaar sociale zekerheid. Het is dat we de slogan al eens op vader Tobback hebben geplakt, anders haalden we hem nu voor de zoon boven. Wij zijn nodig.

Wie is onze vijand?

De N-VA omdat het neo-liberalen zijn en Groen en PVDA omdat ze het linkse vat verdunnen. Maar we spreken liever over onze vrienden: de PS.

Wie zijn onze sterren?

Wij doen niet in sterren, wij zijn een team. Maar wie consument zegt, denkt aan Johan Vande Lanotte en wie nog maar aan fraude denkt, ziet John Crombez al opduiken.

Mijn motivatie als lid?

Ik was de eerste universitair in brede familiekring en dus een geslaagd product van de welvaartstaat.

CD&V vindt dat ‘elk mens uniek is en een eigen, onvervangbare bijdrage levert aan de maatschappij.’ Het is ook meer dan een partij. “Wij zijn een beweging, met een geschiedenis van verantwoordelijkheid nemen”, Kris Peeters op kop. (foto: Imagedesk.)

Wie zijn wij?

“Politiek is een zaak van iedereen. CD&V wil om die reden een echte volkspartij zijn, een partij die uit eerste hand weet wat er omgaat in de samenleving. CD&V is een Facebook avant la lettre.” Zo schrijft voorzitter Wouter Beke het in onze welkomstbrochure en zo is het ook. Wij liken alles en iedereen en unfrienden mekaar nooit. Want we geloven dat als we blijven praten we wel een oplossing zullen vinden.

Wie zijn onze actieve leden?

Heel degelijke mensen, niet oubollig maar zeker ook niet hip. Veelal generatie-christendemocraten, politieke carrièristen en leden van wat ooit allemaal tot de machtige zuil hoorde: werknemers, middenstanders, industriëlen, kmo-ondernemers, boeren, huismoeders, …

Wat doen wij?

Converseren, congresseren en mandatarissen aanklampen of door hen aangeklampt worden. En familiedagen organiseren.

Wat willen wij?

Sterker Vlaanderen, sterker land: 8 bouwstenen in een 3D-plan

Wat staat er voor ons op het spel?

Ook al noemen we onszelf een ideeënpartij en geen machtspartij, toch willen we mee regeren. Vraag is alleen met wie? Met of zonder N-VA? En wat met Kris Peeters?

Wie is onze politieke vijand?

Dat hangt af van onze uitslag en of die hoger of lager dan 20 procent uitvalt.

Wie zijn onze sterren?

Vlaams minister-president Kris Peeters op kop met in zijn zog Hilde Crevits en — het is een vlottere boy dan je denkt — Wouter Beke.

Mijn motivatie om lid te worden?

Ik ben de zoon van een Kempense boerendochter en ik hou van oeverloos gelul, toch als ik zelf aan het woord ben.

N-VA is een ongebonden partij die de belangen van alle Vlamingen verdedigt en bevordert. Een onafhankelijke republiek Vlaanderen is daarbij een middel, geen doel op zich. De partij wil nu vooral een sociaaleconomische herstelregering, gericht op lastenverlaging, schuldafbouw en de inkrimping van het overheidsapparaat. Al heeft dat allemaal wel geen zin zonder institutionele hervormingen. (foto: Imagedesk.)

Wie zijn wij?

Wij zijn de partij van het gezond verstand, meer bepaald dat van al wie het in Vlaanderen goed heeft en het ook goed wil houden. En liefst nog beter. Wie het minder goed heeft, moet maar beter zijn best doen. Schamper doen over onze sociale agenda is misplaatst want de N-VA is dé sociale Vlaamse partij. Wij laten niemand in de kou staan, al zal er soms wel een zachte, dwingende hand aan te pas komen.

Wie zijn onze actieve leden?

Ex-Volksuniërs en voormalige Vlaams Belangers, politieke opportunisten, Bart De Wever-fans en heel veel ‘grondstroom-Vlamingen’ die het wel hebben gehad met de ‘klinkklare onzin’ en ‘de zottigheden’ van al wat links en Franstalig is. Veel mensen ook die de auto nemen om achter de hoek naar de bakker te gaan.

Wat doen wij?

Congresseren en recepties, brunches, quizzen en barbecues aflopen, de 10 miles lopen, onze prestaties bewieroken terwijl we al de rest met de grond gelijk maken.

Wat willen wij?

Verandering voor vooruitgang: 435 voorstellen, gevat in ons Plan V.

Wat staat er op het spel?

De traditionele partijen maken zich al klaar voor Di Rupo II. Maar als we meer dan 30 procent van de stemmen halen, zullen ze niet om ons heen kunnen.

Wie is onze vijand?

Iedereen, socialisten in het bijzonder. Net zoals onze voorzitter houden wij van één tegen allen.

Wie is onze grootste ster? We hebben er drie echte: onze voorzitter Bart De Wever, Vlaams parlementslid Bart De Wever en Antwerps burgemeester Bart De Wever.

Mijn motivatie om lid te worden?

Ik heb Bart De Wever de eerste 100 dagen als burgemeester van Antwerpen gevolgd. Tot hij er tureluurs van werd. En ik ook. Dat schept een of andere band.

Verscheen eerder in Het Laatste Nieuws, 10 mei 2014

--

--