survivalpath #1 — Koray Bahar
Survivalpath’in ilk konuğu Figopara’nın hem kurucu ortağı hem genel müdürü ve aynı zamanda da Angel Effect’in partnerlarından olan Koray Gültekin Bahar’dı. Koray Bahar’ın bundan önceki işleri arasında Foriba da yer alıyor. Kendisi ile Covid-19 sürecinde kriz yönetimi ile ilgili konuştuk.
İnsanlarin iş yapış, yaşama, harcama ve hayatta kalma alışkanlıkları değişiyor bu nedenle bu krizi geçmiş hiçbir krizle eşleştirmek mümkün olmuyor. Her şeyi değiştirecek olan bir sürecin içindeyiz.
İçinde bulunduğumuz durumu nasıl yöneteceğimiz ve girişimlerin bu durumu nasıl görmeleri gerektiği bugünlerde birçok kişinin aklında olan sorular. Bu krizin diğer krizlerden farkı ise bu krizin bitimini veya nasıl seyredeceğini ön göremiyor olmamız.
Kriz birçok sektörü ağır bir şekilde etkiledi ancak en çok etkilenen sektörler turizm ve seyahat.
Uluslararası hatta şehirler arası ulaşım kapandı ve kapanmaya devam ediyor. Bu da turizm ve seyahat sektörünü ciddi anlamda etkiliyor. Lüks tüketimle ilişkilendirilecek, yani nice-to-have, ürünlere olan talep ve eğlence sektöründeki tüketim azalıyor. İhtiyaca dönük olmayan ürünlerin tüketimi ciddi anlamda etkilendi. Bunun yanı sıra otomotiv ve yedek parça üreticileri ve inşaat sektörü de etkilendi.
Öte yandan da işi dijitalde çeviren herkes şu an kazanıyor. Şu an yapmak zorunda olduğumuz her şeyi dijitale çeviren işler kazanıyor: İste Gelsin, Banabi, Getir gibi… Globaldeki örnekler de yine aynı şekilde bunu gösteriyor. Örneğin, Amerika’da hissesi düşmeyen tek şirket Zoom oldu. Covid-19 dijital dönüşümü hızlı bir şekilde zorunlu kılıyor.
Girişimler için bu aşamada en kritik nokta nakit akışı.
Dikkat edilmesi gereken ilk konu finansal planlamalar. Bu hem bireyler hem de tüm şirketler icin önemli. Nakit akışı ve finansal planlama yapılması, iyimser olmadan şirketin ne kadar süre ayakta kalabileceğinin projeksiyonunun yapılması ve buradan yola çıkarak en kötüye göre bir plan yapılması gerekiyor. Büyük ihtimalle şirketleri batıracak şey nakit akışı olacak. Dolayısıyla şirketi ayakta tutabilecek bir finansal planlama yapmak çok büyük önem arz ediyor.
Müşteriler ile iletişim konusunda en önemli nokta müşterilerin neye ihtiyacı olduğunu iyi dinlemek.
Coronavirus nedeniyle getirilen yeni bir ürün iyi yönde her şeyi değiştirebilirken gereksiz yere yapılan pazarlama da şirketi zarara sokabilir. Sonuç olarak bu dönemde müşteriyi iyi dinlemek ve müşterinin ihtiyaçlarına hızlı çözüm üretebilmek önemli hale geliyor.
Evden çalışmak bölünmeden çalışmak isteyenler için avantajlı olabilirken sahada çalışanlar için de zorlayıcı olabilir.
Sektörlere yönelik bakacak olursak, teknoloji dünyasında çalışanlar için bu duruma alışmak daha kolay iken fabrikalar, sahada çalışanlar veya dükkanı açmak zorunda olanlar için de çok zor olabilir. Sosyalleşmeyi devam ettirmek ve kültürü ayakta tutmak için ise bazı şirketler kahve molası adı altında Zoom kanalları oluşturmuş ve ara verenler oraya girip sohbet edip kahve içiyor.
Survivalpath’e katkıda bulunmak isterseniz bize hazal@survivalpath.co adresine mail atarak ulaşabilirsiniz.
Hazal Ozkan