Self Checkout (Kasiyersiz) Market Sistemlerinin Avantajları ve Müşteri Deneyimini İyileştirmenin Yolları
Teknolojinin gelişmesi ve insanların teknolojiye hayatında daha fazla yer vermesiyle kullanıcı alışkanlıklarında birçok değişim oldu. Bu değişim, iş ve eğitim yaşamımızla birlikte alışverişteki yatkınlıklarımızı da etkiliyor. Online alışveriş ile başlayan bu değişim, son noktada fiziki market alışverişlerimizde de etkisini gösteriyor. Müşteriler alışverişin keyfine odaklanmak ve zamanlarını verimli kullanmak istiyorlar. Bu yaklaşım belki de Covid-19 ile benimsediğimiz bir durum, zamanın kıymetine ve keyfine varmak.
“Bu yazıda tüm bunlar ve daha birçok etkenle birlikte son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan bir yenilikten bahsedeceğiz: Self-Checkout Market Sistemleri.”
Self-Checkout Market Sistemi Nedir?
Market müşterilerinin kasa ve kasiyere ihtiyaç duymadan, alışverişini kendi kendine tamamladığı ve ödemesini yapabildiği sistemlere Self-Checkout Market Sistemi denir.
Bilindik market alışverişi deneyimine kıyasla, bu sistem market müşterileri için çok daha kolay ve hızlıdır. Sepetinde bir kaç adet ürün bulunan ve hızlıca alışverişini tamamlamak isteyen bir müşteri, uzun kasa sıralarında beklemeden kendi kendine işlemlerini yapabilir.
Müşteri sepetindeki ürünlerin barkodunu kolayca okutur, poşetlere yerleştirir ve hızlıca ödemesini yapar. Bu sayede müşteri memnuniyeti sağlanır ve uzun sıralardan dolayı alışveriş yapmaya çekinen müşteriler de keyifle alışveriş yapabilir.
Marketler İçin Avantajları
Sırası gelmişken Self-Checkout Market Sisteminin marketler için avantajlarında da bahsetmek gerekir. Mevcut marketlerde tüm müşteriler aynı kasalarda, kasiyerin işlemlerini tamamlamasını bekler. Bu hem müşterinin bekleme süresini uzatıp memnuniyeti azaltır, hem de uzun kasa kuyruklarını gören müşterilerin alışverişten vazgeçmesine sebep olabilir. Dolayısıyla marketin müşteri sayısı ne kadar fazlaysa, kasa ihtiyacı da o kadar fazla olur.
Bu durum beraberinde daha fazla fiziksel alan ihtiyacı ve daha fazla personel gerektirir. Bununla birlikte bir o kadar da ek maliyet ve operasyonel ihtiyaç ortaya çıkar. Ancak bu sistemle birlikte tüm bu ihtiyaçlar olabildiğince azalabilir ve kaynaklar daha etkili kullanılabilir. Bu sayede işlerinizi büyütebilir ve kârlılığınızı arttırabilirsiniz.
Self-Checkout Kasiyersiz Kasa Sisteminin Maliyeti Nedir?
Aklınıza “Self-Checkout Market sisteminin maliyeti ne kadar? O da pahalı değil mi?” gibi sorular gelebilir. Ancak doğru sistem seçimi ve doğru planlamayla bu operasyon maliyet değil, bir yatırım olarak yansıyabilir. Bu operasyonu en doğru şekilde yapabilmek için tecrübeli ve etkili çözüm partneri gereklidir. Menulux POS Sistemleri olarak uzun yıllardır edindiğimiz tecrübe ile size bu konuda yardımcı olmaktan mutluluk duyacağız. Sizin için ihtiyaçlarınızı belirleyip, bu operasyonu gerçekleştirmeniz için en doğru çözümü sağlayabiliriz. Detaylı bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Hangi Self-Checkout Market Sistemini Kullanmalıyım?
Bu sistemi marketinde kullanmak isteyen işletme sahipleri “hangi self-checkout market pos sistemini seçmeliyim?” sorusuna cevap ararken zorlanabiliyor. Çünkü bu konu hakkında Google’da arama yaptığınızda karşınıza onlarca sonuç çıkıyor ve hangisinin doğru tercih olduğuna karar vermek zor. Bu nedenle süreçte harcanan zaman ve alınan sonuçlar da işletme sahipleri için önem taşıyor. Vakit kaybetmeden en doğru sonucu almak için bize ulaşabilirsiniz.
Self-Checkout Market Sistemi ile Müşteri Deneyimini İyileştirmek ve Güvenlik Önlemleri
Alışılagelmiş marketlere göre bu gibi sistemlerin ihtiyaçları ve gereksinimleri farklıdır. Doğru şekilde planlanması ile birlikte avantajları oldukça fazla olan Self-Checkout Market sistemi için dikkat edilmesi gerekenlere ve müşteri deneyimini nasıl iyileştirebileceğimize bakalım.
Self-Checkout POS Sistemleri çözümlerinde müşteri deneyimi sadece cihazla ilgili değildir. Müşteri alışverişini tamamlamak için self-checkout alanına yöneldiği anda deneyim başlar. Dolayısıyla bu deneyimi iyileştirmek için hem doğru cihazın/yazılımın tercih edilmesi hem de uygun şartların sağlanması önemlidir.
1- Doğru Yazılımın ve Cihazın Seçilmesi
Market alışverişi söz konusu olduğunda ve bunu kullanıcın kendi kendine yapmasını istiyorsak doğru pos yazılımının seçilmesi ve tecrübeli bir partnerle çalışmak gerekir. Çünkü bu cihazların kullanıcıları çok farklı alışkanlıklara ve özelliklere sahip olabilir. 15 yaşındaki bir çocuk, 50 yaşındaki bir amca veya daha önce hiç böyle bir cihaz kullanmamış müşterileriniz olabilir. Bu noktada sezgisel kullanıcı deneyimini hem dijital ekranıyla hem de fiziksel bileşenleri ile sağlayabilecek bir çözüme ihtiyacınız var. Self-Checkout Market POS Sistemleri için etkili ve kaliteli çözüm ortağı olan Menulux ile hemen iletişime geçebilirsiniz.
2- Uygun Alanın Belirlenmesi
Self-Checkout Market Sistemi kullanan müşterilerin en iyi deneyimi yaşayabilmesi için uygun fiziki alanın belirlenmesi gerekir. Eğer birden fazla self-checkout cihazı kullanılacaksa yeterli fiziki alan hazırlanmalı ve birden fazla müşterinin kullanımına uygun planlama yapılmalıdır. Kısıtlı bir alanda birden fazla cihazı konumlandırmak müşterilerin sıkışarak memnuniyetsiz olmasına sebep olabilir.
Ayrıca birden fazla self-checkout cihazının kullanıldığı bir senaryoda, alanı ve müşterileri denetleyip, yardım ihtiyaçlarını karşılayacak personele uygun alanın hazırlanması iyi olabilir.
3- Yetkili Personel
Self-Checkout Market Sistemlerinde, bilinen kasa sistemlerine göre personel ihtiyacı daha az olur. 8–10 adet self-checkout cihazı için 1 veya 2 yetkili personel yeterli olacaktır. Ayrıca personellerin sabit bir bankosunun bulunması ve dikkat çekici, ayrıştırıcı bir üniformasının olması iyi olabilir. Yardıma ihtiyacı olan müşteri kolayca yetkili personeli bulabilir ve yardım isteyebilir. Bu personellerin alana hakim, görüş alanı yeterli bir yerde konumlandırılması önemlidir. Bu sayede müşterileri ve alanı rahatça denetleyebilir, müşterilerin yardım ihtiyacını ve olası suistimallerin önüne geçebilir.
4- Bilgilendirici / Yönlendirici İşaretler ve Levhalar
Müşteriler Self-Checkout sistemleri konusunda yeterli deneyime sahip olmayabilir. Dolayısıyla alışveriş yapmak için alana yöneldiğinde müşterinin deneyiminin başladığını, bu deneyimin sadece cihazın ekranından ibaret olmadığını unutmamak lazım. Bu nedenle alanda bulunan bilgilendirici ve yönlendirici işaretler önemlidir. Örneğin alana gelen bir müşteri, hangi cihazın arızalı olduğunu veya hangi cihazın nakit, hangisinin kartla ödeme aldığını kolaylıkla görebilmeli. Aynı şekilde cihazı kullanmakta olan müşteri, barkod okuyucuyu, kart okuyucuyu veya teraziyi kolayca görülmelidir.
5- Güvenlik Önlemlerinin Alınması
Self-checkout hızlı kasa sistemlerinde personel sayısı normale göre çok daha az olduğu için bazı suistimaller oluşabilir. Ancak bunlar doğru düzenlemelerle engellenebilir ve etkisi en aza indirilebilir.
a. Ödeme Yapmadan Ürünleri Alıp Gitmek
Bu genelde yaygın bir davranıştır. Bazı müşteriler bunu kasıtlı olarak yapmakta, bazıları da farkında olmadan yapabilmektedir.
Kasıtlı olarak bu davranışta bulunanları caydırabilmek için her self-checkout pos cihazının başına güvenlik kamerası konulabilir. Bazı deneyimlerimizde gördük ki bu kameralar çalışmasa bile caydırıcı etkisi bir hayli yüksek. Öyle ki kamera yerine “Bu alan kamera ile izlenmektedir” levhası konulması bile etki sağlamaktadır.
Farkında olmadan bu davranışta bulunan müşteriler ise genelde ödeme işleminin başarılı olup olmadığını tam anlayamadıkları için bilmeden göz ardı edebiliyorlar.
b. Ürünleri Benzerleriyle Değiştirmek
Doğrudan suistimal veya kötü niyetli davranış diyebileceğimiz bu durumun engellenmesi için temel iki çözüm bulunuyor. Birincisi personelin alanı denetlemesi ancak bu niyeti kötü olmayan müşterilerin de rahatsız olmasına sebep olabilir. Alışveriş yaptığınız anda bir yetkilinin sizi potansiyel hırsız olarak görüp sürekli denetlemesi muhakkak rahatsız edicidir.
Çözüm olarak geriye yazılımsal önlemler kalıyor. Bunun için ürünün benzeriyle ayrıştırılmasını sağlayan özellikler gerekiyor. Örneğin Menulux Self-Checkout Market Sisteminde bulunan kamera ile doğrulama özelliği sayesinde bu durumun önüne geçilebiliyor. Hatta Menulux bunu bir adım öteye taşımış ve barkod + terazi + kamera doğrulaması ile güvenliği üst seviyeye çıkartmış. Ürünlerin gramajlarını da doğrulayıp suistimali en aza indirmek mümkün.
6- Kamera ile Denetim
Bu denetimin iki temel sebebi var. Birincisi güvenliği sağlamak ve olası kötü niyetleri caydırabilmek. İkincisi ise anlık olarak müşterileri takip edip, yardıma ihtiyacı olabilecek durumlarda destek sağlamak. Çünkü edindiğimiz tecrübelerimizde de gördük ki, Türkiye’de bu cihazları kullanan müşterilerin büyük bir kısmı yardım istemek konusunda çekingen davranabiliyor. Bu noktada marketteki yetkili personelin dikkatli ve ilgili olması önemli. Çünkü yardıma ihtiyacı olan müşteri bunu dile getiremediği durumda alışverişini yarıda bırakıp gidebiliyor. Dolayısıyla bu gibi anlarda müşterilerin sorunlarını çözmek, onların bir sonraki alışverişinde daha istekli ve keyifli olmasını sağlayabilir.
Self-Checkout Market POS Sistemlerinin Geleceği
Ülkemizde bir süredir var olmasına rağmen son birkaç yıldır kullanımı artan bu sistemlerin büyük bir memnuniyet oluşturduğu kesin. Müşteriler kadar marketler için de avantajlar sağlamasıyla daha da yayılmasını bekliyoruz. Müşteri memnuniyetini ve sadakatini arttırırken, marketin de kârlılığını arttırdığını görüyoruz. Dolayısıyla bu alanda bir tercih yapmak maliyet değil, bir yatırım oluyor.
Önemli nokta, bu alanda tecrübeli ve gerekli yetkinliğe sahip bir çözüm ortağı ile çalışıyor olmanız. Çünkü doğru planlama ve yazılım altyapısının sağlanması avantajlarının katsayısını arttırıyor.
Siz de Türkiye’nin önde gelen POS Sistemleri üreticisi olan Menulux ile çalışmak için hemen bizimle iletişime geçin. 20’den fazla ülkede binlerce işletme Menulux ile işlerini büyütüyor.
Originally published at https://www.menulux.com/blog/self-checkout-kasiyersiz-market-sistemlerinin-avantajlari-ve-musteri-deneyimini-iyilestirmenin-yollari