HVORFOR MANGE LEDERE IKKE LIKER KREATIVITET

Publisert i Finansavisen 25.03.2017.

Toppledere i etablerte bedrifter sliter med å skape vekst og opplever digitalisering og ny teknologi som truende. Ifølge en McKinsey-studie mener 84% av lederne i Vesten at kreativitet er avgjørende for å få fart på veksten, men de færreste av dem vet hvordan de skal få det til.

Vi mener en av hovedårsakene rett og slett er at direktører som folk flest ikke kommer i gang fordi de er skeptiske til kreativitet, om de vil eller ikke. For det er helt normalt. Forskning sier at folk generelt ikke liker kreative ideer, og heller ikke folk som er typisk kreative. Det er mange grunner til det, og flere av dem er fullt forståelige. Her er noen av dem:

1. Folk lyver
 I 2011 beviste forskere i USA at folk lyver om kreativitet. Deltakerne i undersøkelsen sa at de likte, og ble begeistret av kreativitet, men ubevisst ble de ukomfortable. Jo mer radikal ideen var, desto mer ukomfortable ble folk. Og når de ble ukomfortable ble de også negative til de kreative ideene, og så ikke potensialet i dem (Mueller, J. S., Melwani, S., & Goncalo, J. A., 2011).

2. Folk er skeptiske
 At folk ikke liker kreative sjeler fant forskere ut tilbake i 1995. For kreative er en følsom gjeng som ikke liker rutiner, systemer eller overordnede. De er rake motsetningen til tradisjonelle direktører som trenger rutiner, systemer og autoritet. Det høres kanskje brutalt ut, men grunnskolelærere sier at de ikke liker kreative elever fordi de ikke innordner seg (Westby & Dawson, 1995).

Karolinska Institutet i Sverige har studert kreativitet på mer enn 1,2 millioner svensker og funnet ut at folk i kreativ bransje har 8 prosent større sjanse for å være Bi-polare, 122 prosent større sjanse for å ha en psykisk lidelse, og 50 prosent større sjanse for å ta selvmord. Så det er kanskje mange grunner til å styre unna kreative mennesker?

Hva ser du? Er du kreativ, har du større sannsynlighet for å se mer enn ett dyr

3. Folk liker ikke forandring, de liker tradisjoner 
 Folk generelt liker ikke å gå ut av sin egen komfortsone, spesielt i situasjoner hvor de ikke kan se sluttresultatet. Det assosieres med fare, og hjernen vår er programmert for å unngå det. Hvis alle hadde vært glad i risiko hadde vi dødd ut for lenge siden. Og hvis du er leder for en flokk, for eksempel et selskap, er du sikkert mer en gjennomsnittet interessert i å styre unna situasjoner som setter flokken i fare.

I tillegg til det er folk flest emosjonelt bundet til rutinene og systemene de har. Selv om man vet at man må forandre seg, så er man for glad i måten man gjør ting på i dag. Vi kaller det ofte tradisjoner, du bytter ikke juleribbe med sushi.

Vi mener at kreativitet er et selskaps sterkeste konkurransefortrinn for å møte et stadig mer uforutsigbart markedet. Men, skal du overbevise ledergruppen om å satse på kreativitet anbefaler vi at du begynner med kunnskap om hvorfor de er skeptiske. Det er første steg i riktig retning.

Les mer om kreativitet i forretningsutvikling på bloggen vår