Tikkende bomber under bankene?

Flere tusen oppstartsselskaper med milliarder i ryggen er ute etter å skape trøbbel for upopulære banker og forsikringsselskaper.

Finansbransjen har vist oss at den er mer kreativ på å tjene penger til seg selv, enn å bruke sin kreativitet til å skape bedre tjenester til kundene sine.

Ta populære Vipps. Med sin enorme markedsmuskel har DNB fått Vipps inn på de fleste mobiltelefoner. Men det var ikke folkene i DNB eller noen av de andre bankene som først utviklet konseptet. Det var det noen iherdige gründere i startup`en mCash som gjorde. De presenterte løsningen sin for DNB og flere andre banker, og så vipps, så lanserte DNB sin vennebetalingsløsning som var forbausende lik mCash.

Hvis du jobber i bank og forsikring, så se deg over skulderen. Aggressive teknologiselskaper har snudd etablerte bransjer på hodet, vi kjenner alle eksemplene fra hotell, taxi, media, musikk, varehandel og så videre. Nå ligger finansbransjen der, som et nytt potensielt offer.

Konsulentselskapet McKinsey antar at det kan finnes opp mot 12.000 oppstartsselskaper innen det som kalles fintech, koblingen mellom finans og teknologi. Sjekk utviklingen på Google Trends for søkeordet ”FinTech”, siden 2015 har det gått rett i været.

Og det er åpenbart at noen ser muligheter for å tjene store penger her; de siste fem årene er det pøst inn 23 milliarder dollar i risikokapital i denne typen selskaper over hele verden.

Klarer en eller flere av disse aktørene å komme på banen med nye produkter, så tror vi mange bank- og forsikringskunder vil bytte og aldri se seg tilbake. Rekken av bankskandaler er lang, og bankene har vist oss at de er i stand til å skape enorme finansielle katastrofer. Slikt blir man ikke populær av, for vi vet jo hvem som endte opp med regningen.

Banker og forsikringsselskaper er storforbruker av informasjon; de bruker blant annet informasjon for å bestemme prisen på lån eller forsikringer til kundene sine, og kundene trenger løpende informasjon om hva banken eller forsikringsselskapet foretar seg i kundeforholdet. Derfor er også bransjen sårbar for nye og kreative aktører bevæpnet med det heftigste innen informasjonsteknologi.

Utrolig nok er også kostnadsnivået fortsatt høyt og effektiviteten for lav. Andrew Haldane i den britiske sentralbanken (Bank of England) viser blant annet at enhetskostnadene (per dollar formidlet, for eksempel som lån) i amerikanske banker er så å si uendret de siste 100 årene.

Nye spillere i disse markedene mener de kan gjøre jobben bedre.

Dessuten: Flere aktører kan bidra til et mer variert økosystem og dermed bedre stabilitet. De kan presse ned marginene og øke volumene, noe som gir høyere produktivitet og dermed mer effektivitet. Og hvis flere mennesker kan få tilgang til bank- og forsikringstjenester til en billigere penge, så har det også en sosial verdi.