AKP’li Facebook Gruplarında Sahte, Kadın Profilleri

Mercek
Mercek
Published in
2 min readNov 19, 2023

2023 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde televizyonda pek yer almayan bir akım vardı. Seçim 2. tura kaldıktan sonra bazı Twitter kullanıcıları AKP’li üyelerin açtığı Facebook gruplarına üye olarak Facebook’takilerin oy verme davranışlarını etkilemeye çalıştılar. Bunu da sahte kadın profilleri açarak yaptılar. Seçim boyunca ben de bu akımı heyecanla takip ettim.

Bu listede medyaya problematik yakınlık kurma meselesinden, seçim gündeminde Z kuşağının ne kadar büyük yer kapladığından ve bu akımdan bahsedeceğim.

Ama önce Facebook ve Twitter kullanıcısı olmanın genelde birbirinden ne farkı var bunu diyelim.

Sosyal Medyanın İki Kutbu: Twitter Kullanıcıları ve Facebook Kullanıcıları

BBC, (Fotoğraf), 2023, Gezi Parkı olayları: Protestolar, Türkiye’de hükümetin sosyal medyaya yaklaşımını nasıl etkiledi?

Türkiye’de sosyal medyanın iki kutbu var. Facebook daha yaşlı kullanıcıları, Twitter ise en çok, aktif genç kullanıcıları ağırlıyor.

Twitter zaten Gezi protestolarından beri kullanıcılar için özel bir anlam ifade ediyor. Türkiye’de Twitter kullanıcıları hala çoğunlukla muhalif. Bununla birlikte algoritması ve yazı odaklı olması nedeniyle de diğerlerine göre daha farklı yerde duran bir platform.

Sosyal Ağ Haritası’na göre (2022 Twitter Kullanım Raporu) Twitter kullanıcılarının %61'i, 15–34 yaş arası Y ve Z kuşağı, %4,6'sı ise 15–17 yaş arası Z kuşağı kullanıcılardan oluşuyor.

2023 genel seçimlerinde Türkiye’de ilk kez oy kullanacak olan 6,5 milyon seçmen, Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı, TÜSES’in 2023 raporunda, kendilerini %45 oranında solda tanımladı. (Independent, Ali Kemal Erdem, TÜSES raporu: İlk kez oy kullanacak gençlerin yüzde 45'i kendini solda tanımlıyor).

Buna Millet İttifakı içinde yüzde 10'un üzerinde oy alan İYİ Parti de dahil edildiğinde, Z ve Y kuşağının büyük ölçüde Millet İttifakı seçmenlerinden oluştuğu anlaşılıyor.

Türkiye’deki Twitter kullanıcılarının %61'i Z ve Y kuşağı. Z ve Y kuşakları ise yine seçim araştırmalarına göre son seçimde %55 oranında Millet İttifakı seçmeniydi.

Bir Sonraki Bölüm

--

--

Mercek
Mercek
Editor for

Mercek, Türkiye'de kadınlarla ilgili televizyon, film, gazete, dergi, müzik, klip yayınlarını, sosyal medya ve internet gönderilerini mercekliyor. Ekin Su Altın