Redpill, erkeklere kadın-erkek ilişkilerinde yeni yollar öneren bir sosyal medya akımı.
Kısaca, kadınların ayrıcalıklı olduğu bir toplumda erkek hegemonyasını sürdürmek için ortaya çıkmış stoacı bir düşünce.
Bu trendin ilişkilerimize etkilerini anlatmak için elimizde iyi bir mercek var. Medya merceği!
Meme kısaca, bir karakteri fenotipleştirip onunla ilgili farklı senaryolar anlatmak için basit bir karakter tasarımı oluşturmak anlamına geliyor. Daha sonra bu karakter farklı arka planlara yerleştiriliyor. Görüntü üzerine metinler yazılıyor ve bir hikaye oluşturuluyor. İnternetteki birçok alt kültür akımı mem’leri kullanıyor. Aynı akım içindeki tüm memlerde aynı karakterler kullanılıyor Sadece yüz ifadeleri basitçe değişiyor.
Bu nedenle yeni hikayeler üretmek ve yaymak kolay oluyor. Aynı klişe tekrar tekrar kullanıldığı için de meme ve caps’ler akılda kalıcı. Memleri kullanan çoğu akım bu nedenle alıp başını yürüyor.
Normalde Kabul Olmayacak Düşüncelerin Troll’lük ile Normalleşmesi
Tabii, Red Pill akımının yükselişe geçmesinin ve farklı platformlara taşınmasının başka nedenleri de var. Akımın başladığı Reddit, Türkiye’deki Ekşi Sözlük benzeri bir forum sitesi. Yani bir blog ve forum sitesi.
Bu da aslında ilerleyen bölümlerde açıklayacağım bu akımın çarpık düşüncesel kökeninin, Reddit’te ortaya çıktığı 2010'lardan önce gerçek hayatta zaten atılmış olduğunu gösteriyor.
İşin bir de üslupsal kökeni var. Çünkü bu trend sadece görsellerle sınırlı değil. Bir alt kültür unsuru haline de gelmiş durumda. Kırmızı Hap Hareketi’nin yayılmasının kökeni yukarıdaki gibi mem’lerden geldiği için üslubu da ofansif mizah şeklinde. Yani akım aslında bir tür internet trollüğü.
Bu da bu akımın olgunlaşmamış düşüncelerinin troll’lüğe ve mizaha sığınarak, kadınlara yönelik nefret ve hakarete yol açmasına neden oluyor. Trollük sosyal medyada vakit geçirdikçe gerçek dünyaya bile taşınıyor. Peki, mizah amaçlı bir şeyin nasıl nefrete dönüştüğünü merak ediyor musunuz?
Trollük Nefret Sarmalına Nasıl Yol Açıyor?
İnternet trollüğü ilk olarak 2000'li yılların başında, ‘Hope This Helps’ adlı bir Facebook sayfasının, çeşitli markanın müşteri hizmetlerini taklit ederek, marka sitelerinde ve genel olarak sosyal medyada meşru bir şekilde şikayette bulunan hoşnutsuz kişilere alaycı yorumlar yazamasıyla başladı.
Kendisini profesyonel internet trolü olarak tanımlayan ve 2000 yılında bu sayfanın yönetilmesine yardımcı olan Nick Price, Red Pill topluluğunu en başından beri gözlemlediğini söylüyor ve şöyle bir yorum yapıyor.
Bir zamanlar komik ve zararsız olan şeyler, birçok toplulukta zaman içinde yavaş yavaş uğursuz hale geldi. (Nick Price, Aljazeera, Red pills and dog whistles: It is more than ‘just the internet’)
Silikon Vadisi’nde teknoloji alanında çalışan ve benzer internet gruplarına üye olan bir kadın şöyle diyor:
Bu akım (trollük), söylediklerinin ‘sadece internet’ olduğu algısı üzerine inşa edildi. Ama bu, üyelerin istedikleri her şeyi söyleyebilmeleri için bir ‘hapisten bedavadan çıkış kartı’ haline geldi. Ve sonra daha da kötüleşti. (Ajazeera, Red pills and dog whistles: It is more than ‘just the internet’)
‘Biz bunu yaptığımızda, bir zamanlar komik ve kaygısızdı, ama şimdi tehditkar ve uğursuz hale geldi’ diyorlar özetle.
Yine yukarıda, Silikon Vadisi’nde çalışan ve internetteki trol topluluklarında da yer alan bir kadın, trollemenin yaratabileceği tehlikelerden bahsediyor ve mizah adına nefret söylemini normalleştirdiğini, bunun gerçek nefret eylemlerine mi yoksa siber zorbalık ve hakaretlere mi dönüşeceğini kimsenin kestiremeyeceğini söylüyor.
…İlk grup internette şiddet içeren tehditler savurup insanlar tepki gösterdiğinde ‘interneti çok ciddiye aldıklarını’ söyleyerek gülüp geçtiklerinden, başka bir grup şiddet içeren tehditler savurduğunda bunun sadece bir şaka olduğunu iddia ettiler. -Ta ki o grup tehditler üzerine harekete geçene kadar. (Ajazeera, Red pills and dog whistles: It is more than ‘just the internet’)
Sonuç olarak trollük aslında zararsız bir şekilde insanları eğlendiren, Hope This Helps sayfasında olduğu gibi mizah ve alay amacıyla kullanıldığında hafif bir kafa karışıklığı yaratmaktan başka bir işe yaramayan bir şey.
Ama cinsiyet gibi, cinsel kimlik gibi, kişilerin belirli özellikleri hedef alınarak bir gruba yapıldığında nefret söylemine yol açan ve nefret sarmalına neden olabilecek bir şey.
Troll Akımlarda Nefret Dili
Sosyal medyadaki varlığımız ve aldığımız memnuniyet etkileşimimizle ölçülüyor. Dolayısıyla bir grubu trolleyen ve komik olmayı başaran biri, etkileşim almak isteyen diğer bir kullanıcı tarafından taklit ediliyor. İlk kişi etkileşim alıyor çünkü gerçekten komik.
Ama bu etkileşim ergen grupların da kendilerini özel hissetmelerini sağlıyor. Bu yüzden aynı şey alıntı üstüne alıntı yapılarak bir komik olma yarışına dönüşüyor. Mizahın dozunu artıracak kadar zeki olmayanlar ise komik olmak yerine giderek agresifleşiyor. Bu noktada gerçek dünyaya da taşınan bu akım katıksız bir kadın nefreti başlatıyor.
İlerleyen bölümlerde Red Pill akımının düşüncesel kısmını anlatacağım. Hareketin kadınlarla olan bağlantısını, memlerdeki erkek ve kadın stereotip’lerini ve hareketin ilişki dinamiklerimizi nasıl etkilediğini merak ediyorsanız okumaya devam edebilirsiniz.