CeDeFi nedir?
CeDeFi, kripto endüstrisinde son zamanlarda ortaya çıkmış yeni bir terimdir. Açılımı centralized decentralized finance (merkezi merkeziyetsiz finans) olarak geçer ve bu iki tür finansı birleştirir. CeDeFi modeli, şirketlerin finansal regülasyonları karşılarken DeFi’da (merkeziyetsiz finans) ortaya çıkan fırsatları keşfetmelerini ve sunmalarını sağlar. Son kullanıcı perspektifinden CeDeFi modelleri ile DeFi fırsatlarını kullanmak daha kolay hale gelebilir.
DeFi ürünleri yıllardır hayatımızın içinde olmasına rağmen, son kullanıcıların çoğu için hala büyük ve engebeli bir yol. “Aracısız ve düşük ücretli” bir finansal ekosistem kitleleri heyecanlandırsa da DeFi’ın adaptasyon sürecinin çeşitli nedenlerden dolayı uzun süreceği görünüyor. Bu nedenlerden bazıları, anlaşılması zor kullanıcı arayüzü ve self-custody faktörüdür.
İşte burada CeDeFi devreye giriyor.
CeDeFi, kullanıcıların cüzdan anahtarları, gaz ücretleri vb. gibi terminolojiler hakkında endişelenmeden dApp’leri keşfetmelerini ve bunlardan yararlanmalarını sağlıyor. Bu durum kullanıcıların DEX’ler, borç alma/verme protokolleri gibi farklı DeFi ürünlerini keşfetmelerini sağladığı için DeFi’a olan adaptasyon sürecini hızlandırıyor. Ayrıca CeDeFi şirketleri regülasyonlara uyumlu oldukları için son kullanıcılar için daha güvenilir platformlar olarak görülüyor.
CeDeFi ve DeFi karşılaştırması
CeDeFi, DeFi’ın merkezi bir platforma entegrasyonu gibi görünse de, her iki konseptin de birbirinden önemli farklılıkları bulunduğunu unutmamak lazım:
“Fiat on-ramp”: CeDeFi ürünleri itibari paralardan kriptoparalara hızlıca geçiş çözümleri sunarlar. Kullanıcılar, itibari para birimlerini doğrudan CeDeFi platformlara aktarabilir, stablecoinlere dönüştürebilir ve DeFi araçlarını en hızlı şekilde keşfedebilir. Öte yandan, DeFi platformları ise tüm işlemlerini akıllı sözleşmeler üzerinden gerçekleştirdiği için “fiat on-ramp” çözümleri sunamazlar.
Giriş Bariyeri: CeDeFi, daha iyi bir kullanıcı deneyimi ve fiat on-ramp gibi çözümler sunarak giriş bariyerinin seviyesini düşürür. Daha düşük ücretler ve cüzdan saklama hizmetleri de bu bariyerin seviyesini azaltır.
Güvenlik ve Saklama Cüzdanları: DeFi’da daha az bilgili kullanıcılar için en büyük dezavantajlardan biri “hack’lenme riskidir”. CeDeFi platformları, farklı türde regülasyonlardan geçer ve sonuç olarak güvenlik konusunda kendilerini en ileri teknolojiyle donatırlar. CeDeFi platformları ayrıca cüzdan koruma (custody) hizmetleri de sağlar. Bundan dolayı kullanıcılar özel anahtarlarını korumaktan sorumlu olmaz ve CeDeFi platformu cüzdanın güvenliğini sağlar.
Müşteri Desteği: DeFi ekosisteminde her taraf anonimdir ve tüm işlemler akıllı sözleşmeler aracılığıyla yürütülür. Bu durum ekosistemi merkeziyetsiz bir hale getirir; ancak bir dezavantajı yapılan herhangi bir işlemin geri alınamamasıdır. Kullanıcıların doğrudan karşılaştığı sorunları çözmelerine yardımcı olacak kimse bulunmaz. CeDeFi platformları ise kullanıcılarına her adımda doğrudan destek sunmaktadır.
Birden Fazla Blokzinciri Destekleme: DeFi protokolleri genellikle belirli bir dizi blokzincirlerini ve token’ları destekler. Kullanıcıların farklı blokzincirlerde işlem yapabilmeleri için protokolleri değiştirmeleri gerekir. Ayrıca blokzincirleri arasında token aktarmak için köprüler kullanmaları gerekir. CeDeFi platformları, daha geniş bir yelpazede farklı blokzincirleri ve token’ları sunarak çalışır. Kullanıcıların protokoller/köprüler arasında geçiş yapmasına gerek yoktur. Tüm işlemlerini tek bir platformda gerçekleştirebilirler.
Son sözler
Metavest, kullanıcıların DeFi ürünlerine en basit şekilde erişebilecekleri bir CeDeFi platformudur. Metavest olarak DeFi’a uzanan süreçteki engebeli yolun farkındayız; bu nedenle kullanıcılarımıza DeFi’a en geniş şekilde erişimlerini sağlamak için çalışıyoruz.
Bizi sosyal medya kanallarımızdan takip edin!