Kripto’da Yakma Mekanizması Nedir?
Temel ekonomik ilkeler; arzdaki bir değişikliğin arz ve talep arasındaki dengeyi, dolayısıyla fiyatı değiştireceğini söyler. Bu fikri temel alan yakma mekanizması, kripto piyasasında toplam arzı azaltarak bir tokenin fiyatını dengelemeyi amaçlayan bir işlemdir.
Algoritmik sabit coinlerden yerel para birimlerine kadar, kripto varlıklarının çoğu, deflasyonist bir etki yaratmak için bir yakma mekanizması veya benzer bir mekanizma kullanır. Bir tokenin yakılması, proje liderleri tarafından belirli zaman dilimlerinde (örneğin üç ayda bir) veya yapılan her işlemde bir yapılabilir. Örneğin, algoritmik sabit coinler, arzlarını azaltmak ve sabit para birimini fiat para biriminde tutmak için otomatik olarak yanar.
Yakma Mekanizması nasıl çalışır?
Kriptoda yakma, bir kripto varlığının toplam arzını kalıcı olarak azaltmak anlamına gelir. Bu işlem ağa göre değişebilir. Akıllı bir sözleşmede tokenlerin sonsuza kadar silinmesi bir yakma fonksiyonu aracılığıyla yapılabilir. Bununla birlikte, genellikle tokenlerin yakılması, tokenleri kimsenin erişimi olmayan bir yazma adresine göndererek yapılır. Bu şekilde süreç şeffaf olabilir ve herkes yakma sürecini doğrulayabilir.
Örneğin, Ethereum ağındaki yakma adreslerinden biri 0x0000000000000000000000000000000000000000'dır.
Scanner’da, herkes bir token yakma işleminin gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini görebilir. Toplam yakılan miktar da görülebilir.
Yakma Mekanizması Neden Önemlidir?
Hem PoW hem de PoS tabanlı blok zincirleri ve yerel türev kripto para birimleri bir “ödül” mekanizması ile çalışır. Madenciler veya staker’lar işlemleri doğrular ve ağı güvence altına alır ve karşılığında kripto varlıkları olarak ödüller alırlar. Bu durum token içerisinde enflasyon yaratmakta ve deflasyonist bir etki ihtiyacı yaratmaktadır.
Kriptodaki yakma mekanizması oldukça önemlidir çünkü;
- Token üzerinde deflasyonist bir etki yaratır ve fiyatı dengelemeye yardımcı olur. Kripto varlıklarının çoğunluğunun enflasyonist bir ödül mekanizmasına sahip olması nedeniyle bu önemli bir roldür.
- Tüm süreç şeffaftır. Tokenlerin yakılıp yakılmadığını ve toplam arzın ne kadar azaldığını herkes görebilir.
- Algoritmik kripto para birimlerinin çalışmasını sağlar. Yakma mekanizmasıyla, algoritmik bir para birimi, değerini belirlemek için kendini otomatik olarak yakacaktır.
Kripto projeleri için, yakımlar hakkında iletişim de hayati önem taşır. Piyasalar, yanmanın gerçekleştiğinin farkındaysa, fiyatın daha iyi dengelenmesine yardımcı olacak şekilde hareket edebilirler.
Ayrıca, yanan tokenler, geleneksel finanstaki hisselerini geri satın alan bir şirket olarak düşünülebilir. Bu şekilde şirket, değeri hissedarlarına iade eder. Kripto yakımları da değeri token sahiplerine döndürür.
Metavest ve Yakma Mekanizması
Metavest olarak yakma mekanizmalarının önemine inanıyoruz. Bu nedenle, geri satın almanın yanı sıra toplam gelirimizin %40'ı ile MVST tokenlerini yakmayı hedefliyoruz. Bu durum, tokenimiz MVST üzerinde deflasyonist bir etki yaratacak ve platformumuzu daha sürdürülebilir hale getirecektir.
Metavest Hakkında
Metavest, kullanımı kolay arayüzüyle Merkeziyetsiz Finans (DeFi) dünyasının ayrıcalıklı fırsatlarını kullanıcılarıyla buluşturan bir kripto neo-banka uygulamasıdır. Kasım 2021 tarihinde blokzinciri teknolojisi ve finans alanlarında oldukça deneyimli bir ekip tarafından kuruldu. Yirmiden fazla tutkulu ekip arkadaşıyla birlikte ilerlemesini sürdüren Metavest, gelişmekte olan ülkelerde blokzinciri ve merkeziyetsiz bankacılığı yaygınlaştırmayı hedefliyor.
Sosyal kanallarımız üzerinden bizi takip ederek kampanya ve Metavest’e dair gelişmelerden ilk siz haberdar olabilirsiniz!