Ghid practic pentru exersarea functionalitatilor Maiar Exchange pe Testnet

MGStaking
MGStaking
Published in
10 min readAug 14, 2021

--

Multumiri speciale: The Palm Tree Network

Nu ai mai interactionat niciodata cu un DEX? Atunci articolul acesta o sa te invete cum sa faci primii pasi pe Maiar Exchange. Testarea se realizeaza pe reteaua de devnet, folosind tokeni de test, fara valoarea economica si prin urmare nu te supui niciunui risc.

Pe parcursul articolului o sa iti dam cateva task-uri pentru a face cat mai usor procesul de invatare.

Ce este Testnet-ul?

Elrond, pentru a facilita testarea functionalitatilor care urmeaza sa fie adaugate pe mainnet, si de a oferi developerilor un mediu stabil pentru dezvoltarea aplicatiilor, a creat alte 2 retele care sunt separate de mainnet - testnet si devnet. Tot ce se intampla pe aceste 2 retele se realizeaza cu tokeni de test care se numesc xEGLD si care nu pot fi trimisi din devnet spre mainnet sau invers.

1. Cum sa folosesti conectarea prin Maiar Connect

Unul dintre cele mai folositoare lucruri ar fi invatarea conectarii folosind codul QR si autentificarea prin aplicatia Maiar. Pentru a face asta trebuie sa accesezi web wallet-ul devnet-ului (testnet-wallet.elrond.com) si dintre cele 4 optiuni de conectare sa alegi Maiar. Pentru a te obisnui cu procesul iti recomand sa te folosesti pentru inceput de un calculator pentru a accesa wallet-ul si de un telefon pentru autentificarea prin aplicatia Maiar.

Dupa selectarea optiunii Maiar o sa apara pe ecran un cod QR. Deschide aplicatia Maiar pe telefon, apasa pe butonul albastru care contine logo-ul Elrond si dintre optiunile aparute selecteaza Wallet Connect. Aplicatia o sa iti ceara sa scanezi codul QR (pe care il ai in pagina web wallet-ului de pe calculator). Dupa ce ai scanat, aplicatia o sa iti ceara permisiunea de a se autentifica, iar dupa ce accepti, conectarea la wallet s-a realizat. Acum practic poti sa privesti si sa folosesti wallet-ul din aplicatia Maiar pe wallet-ul din devnet.

2. Utilizarea faucet-ului

Dupa conectarea in wallet-ul de pe testnet, fiind practic o adresa nou creata, balanta adresei are 0 xEGLD. Pentru a face rost de fonduri poti accesa faucet-ul prezent in meniul din stanga.

Notă: Te poți folosi de asemenea și de tool-ul creat de unul dintre membrii comunității: r3d4.fr/elrond/testnet/index.php

3. Conectarea la Maiar Exchange

Acum ca am facut rost de fonduri putem sa trecem direct la testarea exchange-ului accesand testnet.maiar.exchange.

Alege metoda de autentificare prin Maiar Connect.

Dupa ce te-ai conectat poti sa vizualizezi balanta wallet-ului dand click pe adresa publica(erd1) prezenta in coltul din dreapta sus.

4. Primul tau swap pe exchange

Ceea ce numim noi swap este schimbarea unui token cu alt token si pentru inceput, o sa schimb 5 EGLD in BUSD.

Dupa introducerea cantitatii de EGLD si apasarea butonului Continue, tot ce ne ramane de facut este sa semnam tranzactiile in aplicatia Maiar. Este recomandat ca pe tot parcusul utilizarii exchange-ului sa pastram telefonul aprins si aplicatia deschisa. In urma swap-ului o sa apara rand pe rand cateva ferestre in aplicatia Maiar pentru semnarea tranzactiilor si bifarea campului de “am luat la cunostinta si am inteles”.

5. Creeaza primul tau LP token

In swap-ul precedent, asa cum ai vazut, am accesat foarte simplu exchange-ul, am introdus cantitatea de EGLD pe care am vrut sa o schimb si am primit BUSD. Prima intrebare care ar trebui sa ne vina in minte este “de unde sau de la cine am primit BUSD?”. Un Automated Market Maker, cum este si Maiar Exchange, functioneaza pe baza unor pool-uri de lichiditate, unde Liquidity Providers depoziteaza lichiditate, iar utilizatorii care vor sa faca swap-uri fac trade “impotriva” pool-ului. In schimbul lichiditatii depozitate, Liquidity Providers primesc LP tokens, care reprezinta cota lor parte din pool si in functie de procentajul pe care il detin si perioada in care au oferit lichiditate, primesc in mod proportional o parte din fee-urile generate de pool.

Fara alte explicatii haide sa obtinem si noi primul LP token prin depozitarea de lichiditate in pool-ul EGLD - BUSD.

Nota: depozitarea de lichiditate se face mereu in raport egal ca valoare in $ a celor 2 tokeni din pool.

La fel ca in cazul swap-ului o sa fim nevoiti sa semnam tranzactiile in aplicatia Maiar si dupa ce s-au realizat cu succes o sa putem sa gasim LP token-ul (EGLD - BUSD) creat la My Liquidity impreuna cu toate celelalte LP tokens pe care le avem. Cu acest LP token, in functie de Pool Share-ul pe care il avem, o sa primim un procentaj din fiecare fee generat de swap-urile executate in acest pool atata timp cat o sa pastram LP token-ul.

6. Castiga mai mult. Pune la Stake LP tokens

Asa cum am vazut in explicatiile anterioare, una dintre metodele de a genera venit pasiv este de a depozita lichiditate in pool-uri si de a primi LP fees, dar pe langa LP fees putem sa generam si mai mult passive yield daca punem la Stake LP tokens in Farm-uri.

Dupa ce am apasat butonul Stake din dreptul Farm-ului care ne intereseaza o sa se deschida o fereastra in care selectam LP token-ul pe care vrem sa il punem la Stake si cantitatea pe care o dorim. Tot in aceeasi fereastra gasim si optiunea de Lock rewards pe care o sa o explicam mai tarziu si deocamdata nu o sa o bifam.

Dupa realizarea cu succes a tranzactiilor putem sa urmarim Stake-ul si reward-urile generate. Tot aici gasim si butoanele pentru colectarea reward-urilor si Withdraw.

7. Colectarea reward-urilor

Poti sa dai claim in fiecare minut, ora sau zi, oricand iti doresti. Reward-urile nu dispar, se aduna in contract pana cand te hotarasti sa dai claim.

Acum ca am reusit sa strangem mai multi tokeni putem sa revenim la vizualizarea balantei pentru a vedea situatia wallet-ului.

Putem sa observam in fereastra balantei wallet-ului tokenii MEX colectati, cat si LP tokens pusi la stake in farm-ul EGLD - BUSD.

8. Acelasi proces, dar cu optiunea Locked rewards selectata

Maiar Exchange ofera posibilitatea de a castiga de 2 ori mai multe recompense in LKMEX decat in MEX.

Ce este LKMEX? Este un token care se converteste in MEX dupa 12 luni. De exemplu, poti alege sa castigi 10 MEX zilnic sau 20 LKMEX zilnic.

Trebuie sa parcurgem din nou aceleasi proces respectand urmatorii pasi:

  • Schimba 3 EGLD in BUSD
  • Converteste EGLD + BUSD in LP tokens EGLD - BUSD

Dupa ce am convertit EGLD + BUSD in LP tokens ii putem observa in balanta wallet-ului la categoria Liquidity, nefiind inca depozitati intr-un Farm.

In continuare, o sa ii depozitam in Farm-ul EGLD - BUSD, dar de aceasta data selectand optiunea de a castiga de 2 ori mai multe recompense prin LKMEX.

Selecteaza tokenii EGLD - BUSD, apasa pe butonul MAX pentru a ii folosi pe toti si bifeaza optiunea Lock rewards.

Acum poti sa vezi cele 2 pozitii din Farm-ul EGLD - BUSD, iar in exemplul nostru avem 5.70 LP tokens pentru care primim MEX ca recompense si 3.42 LP tokens pentru care primim LKMEX.

9. Foloseste butonul Harvest All

Acum ca avem mai multe pozitii in Farm-uri putem sa alegem calea mai usoara de a colecta recompensele pentru toate pozitiile folosind butonul Harvest All.

10. Cum folosim tokenii LKMEX

Acum ca am inceput sa generam LKMEX trebuie sa invatam si cum anume ii putem folosi. Maiar Exchange ne ofera posibilitatea de a folosi acesti tokeni in timp ce asteptam cele 12 luni necesare pentru convertirea in MEX.

De exemplu, putem sa cream LP EGLD - MEX tokens folosind LKMEX pe care ii avem.

Pentru inceput ne ducem la Liquidity, iar mai apoi Add Liquidity si selectam EGLD in prima casuta si LKMEX in cea de-a doua.

Selectand LKMEX putem sa observam ca LKMEX pe care ii avem sunt grupati in functie de luna in care au fost creati. De exemplu, LKMEX pe care ii castigi pe perioada lunii August expira in August 2022 si au numarul 131. Tokenii LKMEX pe care ii avem in acest exemplu expira pe 13 Septembrie 2021.

Selecteaza MAX in dreptul LKMEX pentru a ii folosi pe toti si apasa Continue.

Daca incercam sa depozitam o cantitate atat de mica (0.0013 EGLD + 1.23 LKMEX) o sa ne spuna ca minimul necesar pentru a depozita lichiditate este de 0.01 EGLD. Asadar, cel mai bine inainte de a depozita lichiditate este de a astepta un timp mai indelungat pana se strange cantitatea necesara de LKMEX in raport cu 0.01 EGLD.

Dupa ce am strans cantitatea necesara putem sa reluam procesul, apasam pe Continue, semnam tranzactiile in aplicatie si in momentul in care tranzactia s-a realizat cu succes o sa putem sa vedem in balanta wallet-ului LP EGLD - LKMEX tokens creati.

Putem sa depozitam si acesti LP tokens in Farm-ul EGLD - MEX pentru a castiga si mai multe recompense.

Urmarind simbolul pe care tokenii EGLD - MEX Staked ii au putem sa facem cu usurinta deosebirea intre un Farm care contine tokeni MEX depozitati si unul care contine tokeni LKMEX.

11. MEX si LKMEX Staking

Acum o sa folosim si primul Farm, cel pentru MEX, unde putem sa facem stake atat cu MEX, cat si cu LKMEX pentru a genera mai mult MEX.

Pentru inceput o sa folosim MEX pentru a face depozitul cu optiunea Locked rewards (recompense duble) bifata.

Aici putem sa observam cum pozitia noastra de MEX pusa la Stake genereaza LKMEX si nu ne mai ramane decat sa facem Stake si la LKMEX pe care ii avem in wallet.

Acum putem sa observam cele 2 pozitii de MEX si LKMEX care genereaza LKMEX.

12. Reinvesteste recompensele primite

Si in final, toate aceste recompense, le putem reinvesti in Farm-ul MEX pentru a genera si mai mult MEX printr-o simpla apasare a butonului Reinvest All, iar in felul acesta putem sa maximizam efectele dobânzii compuse.

Concluzie finala

Maiar Exchange, fiind prezent si pe devnet, ofera posibilitatea utilizatorilor care nu au mai interactionat cu un DEX sau cu un AMM sa experimenteze si sa inteleaga functionalitatiile unui astfel de exchange fara a avea teama de a pierde fonduri. Poti incerca si alte combinatii de operatii precum schimbarea recompenselor in EGLD pentru a te obisnui din ce in ce mai mult cu platforma.

Pentru a intelege mai bine cum functioneaza un AMM, ce inseamna Price Slippage sau Impermanent Loss, iti recomand urmatorul articol: Maiar Exchange: Tot ce trebuie să știi

Resurse MEX: Webiste, Blog, FAQ, The Maiar DEX Community Testing begins, Telegram

Ne găsești și pe

--

--