MGStaking
Published in

MGStaking

O prezentare generală a Consensului Elrond, Economiei PoS și întrebări frecvente în Staking

Conceptul de Stake, la fel cum sugerează și numele, are la bază ideea de a lăsa o garanție în schimbul dreptului de participare în procesul de validare a tranzacțiilor și de realizare a consensului. În esență, staking-ul presupune blocarea unui număr minim de monede având astfel posibilitatea de a participa la securizarea rețelei, serviciu pentru care esti răsplătit.

În acest articol o să discutăm despre modul de funcționare a mecanismului Secure Proof of Stake Elrond, economia acestuia, dar și despre întreg procesul cu care iei contact în momentul în care faci Staking pe Elrond. Pentru a explica toate acestea mai ușor, ar trebui să trecem pentru început prin procesul unei tranzacții din momentul in care este semnată și până când este inclusă în blockchain.

Ce se întamplă când trimit o tranzacție?

Prin tranzacție întelegem transferul de monedă între wallet-uri. Un wallet pe blockchain este identificat prin perechea de chei asimetrice publică - privată cu ajutorul cărora se realizează confidențialitatea și securizarea tranzacțiilor. Când dorim să transmitem o monedă în blockchain semnăm o tranzacție în care apar expeditorul, destinația și suma. Semnătura practic este o criptare cu cheia noastra privată. Oricine din spațiul blockchain poate valida/verifica acea tranzacție decriptând-o (adica verificând semnătura) cu cheia noastră publică. Astfel poate vedea cine a trimis, cui si cât.

In fiecare rundă (6 secunde), un consensus leader și alți 63 de validatori sunt aleși să facă parte din consensus group în fiecare shard de execuție (Shard 0, Shard 1, Shard 2). Selecțiile validatorilor sunt bazate pe un seed random puternic, impredictibil si neinfluențabil. Consensus leader-ul adună toate tranzacțiile în așteptare, atât cele intra-shard, cât și cele cross-shard, verifică fiecare tranzacție, le grupează în miniblock-uri, semnează blocul și îl trimite mai departe către ceilalți validatori din consensus group. Aceștia la rândul lor verifică fiecare tranzacție și în momentul în care ⅔ +1 din consensus group semnează blocul acesta este valid și trimis către Metachain.

Fiindcă cea mai ușoară modalitate de asimilare a unei a informații noi este prin a o asocia cu ceva deja familiar, am putea sa facem o paralelă la modul de funcționare a sistemului Bitcoin, unde toți minerii încearcă să găsească care validează tranzacțiile din bloc. Primul nod care găsește primul hash-ul are dreptul să adauge blocul în blockchain și să îl trimită mai departe, moment în care celelalte noduri își întrerup procesul de rezolvare a ecuației, verifică solutia găsită de către primul nod, o confirmă și trec la următorul bloc ce va trebui prelucrat. După ce am văzut cum funcționează ambele mecanisme putem să subliniem modul de lucru a celor două. Proof of Stake se bazează pe algoritmi care permit nodurilor să lucreze împreună la validarea tranzacțiilor și realizarea consensului, în timp ce Proof of Work creează o cursă continuă între noduri.

Economia Proof of Stake

Dacă ai ajuns la acest articol probabil ești pasionat de tehnologia blockchain și consideri că în anii și deceniile următoare această tehnologie o să facă parte din viața noastră de zi cu zi și o să aducă plus valoare în societate. Dar cred că te-ai întrebat cel puțin o dată de ce avem nevoie de aceste criptomonede, nu poate tehnologia să funcționeze și în absența lor? În realitate, moneda are niște roluri bine stabilite în cadrul unei rețele publice blockchain, fără de care rețeaua nu ar putea funcționa.

În primul rând, ea are rolul de a încuraja și recompensa pe cei care participă în securizarea rețelei și în validarea tranzacțiilor. Având un sistem de incentives bine pus la punct, astfel încât inflația să nu penalizeze holderii, dar în același timp să acopere costurile de mentenanță a celor care rulează noduri, securitatea rețelei intră într-un cerc virtuos în care sunt atrași tot mai mulți utilizatori, care la rândul lor o să genereze mai multe tranzacții traducându-se în mai multe recompense pentru validatori și în acest fel alți validatori sunt incurajați să participe la securitatea rețelei.

O a doua utilitate importantă a unei monede în cadrul unei rețele blockchain o reprezintă comisioanele de tranzacționare sau cum este cel mai des întalnit în spațiul crypto, termenul de gas fee. Având implementat acest mecanism prin care pentru fiecare tranzacție utilizatorii trebuie să plătească un comision, aceștia sunt descurajați din a trimite tranzacții de tip spam, iar astfel se evită scenariile în care anumiți actori ar încerca să congestioneze rețeaua.

Odată stabilită relația bine definită între monedă și blockchain putem să trecem mai departe la recompensele pentru staking și să vedem cum anume se generează.

Modelul economic al EGLD implementează aproape aceleași principii ca modelul Bitcoin, acesta fiind probabil primul model economic cu maxim supply creat peste un sistem Proof of Stake completat de o arhitectură blockchain capabilă în prezent de 16200 de tranzacții pe secundă prin 3 shard-uri de execuție și care poate scala liniar (dacă o să fie cerințe mai ridicate în viitor pot fi adăugate mai multe shard-uri).

Prin modelul economic implementat la lansarea rețelei este garantat un reward minim pe an prin emiterea de monede noi. Pe durata a 10 ani, numărul maxim de EGLD emiși pentru staking rewards este de 11 415 927 EGLD, ajungându-se la un total supply teoretic de 31 415 927 EGLD. Total supply-ul menționat este teoretic și nu o să fie atins niciodată deoarece este implementat un mecanism prin care 90% din comisioanele tranzacțiilor realizate pe rețea diminuează inflația, iar 10% merg în Elrond protocol treasury, de unde se va finanța dezvoltarea sustenabilă a protocolului. Așadar, total supply maxim teoretic scade cu fiecare tranzacție realizată pe rețea.

Din tabelul de mai sus putem să observăm că în fiecare an, dacă considerăm 0 tranzacții pe rețea, este emis un număr fix de EGLD, dar care nu este atât de sugestiv, așa că o să trecem prin câteva calcule pentru a afla cum se calculează APR-ul.

În primul an sunt emiși 2 169 025 EGLD care din faza 3 se împart către 3200 de noduri. Rezultă 677 EGLD/nod din care se scad 10% protocol sustainability și rămân 610 EGLD rewards per nod pe an. Cei 610 EGLD îi împărțim la base stake (2500) și rezultă 24.4% APR.

24.4% este APR-ul în setup-ul în care avem 3200 de noduri cu 0 top up = 8 milioane EGLD staked, dar având în vedere cererea imensă deja am ajuns la peste 11 milioane EGLD staked rezultând un APR mai mic.

Notă: APR-ul poate să varieze de la provider la provider prin service fee-ul aplicat și încărcarea pe noduri (top up).

Există vreun risc dacă fac Staking?

Cea mai comună întrebare în rândul delegatorilor este legată de securitatea fondurilor delegate. Fondurile delegate se află într-un Smart Contract la nivel de protocol și doar delegatorii au acces la API-ul dedicat pentru Unstake. Cu alte cuvinte, staking-ul pe Elrond este non-custodial și providerul nu are acces în mod direct la fondurile delegate.

În sistemele Proof of Stake, cum este Elrond, rețeaua plătește validatorii pentru serviciile lor așa cum am discutat anterior, dar în aceeași măsură îi și pedepsește pe cei care au un comportament nedorit (tranzacții false, fork-uri induse forțat prin emiterea a doua blocuri simultan, etc) printr-un mecanism numit Slashing care nu este activat momentan pe rețea și o să vină cel mai probabil în faza 4 de bootstrapping a rețelei (suntem in faza 3.5). Modul de penalizare prin Slashing nu a fost făcut deocamdată public și nu se știe care o să fie impactul asupra delegatorilor într-o astfel de situație, dar cel mai bine ar fi să preveniți din timp aceste lucruri și să alegeți Provideri cu experiență în domeniul staking/blockchain și care au contribuit pentru ecosistemul Elrond.

Notă: Slashing-ul o să penalizeze doar atacurile intenționate asupra rețelei.

De ce diferă recompensele de la o zi la alta?

Văzând adesea întrebarea de ce nu mai primesc recompense sau de ce primesc mai puțin față de cât afișează APR-ul, m-am gândit să abordăm și acest subiect. După cum bine știți, în prezent sunt 3200 de noduri active pe rețea și încă câteva zeci în coadă așteptând să devină active. Din cele 3200 de noduri active doar jumătate participă în consens în timpul unei epoci, deci doar jumătate produc recompense. Pentru a mări securitatea rețelei nodurile iși schimbă shard-ul periodic, dar total la întâmplare. Acest mecanism face încercarea unui atac asupra rețelei să devină mult mai grea pentru că șansele ca un atacator să controleze destule noduri într-un shard scad considerabil.

Cele 3200 de noduri sunt împărțite în mod egal între cele 3 shard-uri de execuție și Metachain având fiecare câte 800 de noduri. Într-o epocă, fiecare shard are 400 de noduri eligibile (validează blocuri și produc recompense) și 400 de noduri waiting (în asteptare). La începutul unei epoci noi, 80 de noduri eligibile alese aleator sunt mutate pe alt shard și puse în coada listei de așteptare a shard-ului respectiv așteptându-și rândul. Perioada de așteptare în waiting pentru un nod este de 400/80 = 5 epoci.

Din acest motiv APR-ul trebuie privit ca pe o medie a unui interval mai mare de timp deoarece în calculul procentajului nu poți anticipa numărul de noduri eligibile în prealabil. APR-ul afișat este calculat în condiții ideale în care pool-ul ar avea 50% noduri eligibile constant și rețeaua 100% hit-rate. În realitate, un pool poate avea într-o zi mai mult de 50% de noduri eligibile (reward-urile sunt peste APR/365), iar în altă zi sub 50% (reward-urile sunt sub APR/365), astfel reward-urile pot varia de la o zi la alta, dar într-un final, pe durata unui an, ar trebui să corespundă cu APR-ul afișat.

Pentru a iți face o idee despre starea nodurilor unui provider/ pool în epoca curentă poți accesa secțiunea Validators a explorer-ului. Prin această metodă poți calcula recompensele pe care o să le primești la sfârșit de epocă în funcție de raportul noduri eligible/ numărul total de noduri staked ale pool-ului.

  1. Nod → queued 📓

Acesta este un nod înregistrat cu o cheie BLS și cei 2500eGLD necesari. Acest nod așteaptă în coadă pentru a fi staked la nivel de protocol, iar apoi să fie primit în consens. În această stare nodul nu primeste recompense și nici nu e nevoie obligatoriu de o mașină fizică de Linux pentru a rula ceva.

2. Nod → waiting 🕔

Acesta este un nod care ori abia a intrat ca staked (deci un nod nou) ori este un fost nod eligible, dar care a fost mutat pe un shard nou. Un astfel de nod nu va lua rewards cat timp sta în waiting, dar în maxim 5 epoci va intra iar ca eligible, deci va participa in consens și va câștiga recompense (bineînțeles, dacă se comportă corect → propune blocuri valide, le semnează la timp, etc).

3. Nod → eligible ✅

În această stare nodul este eligibil pentru a fi ales ca block proposer sau ca membru în consensus group și primește recompense dacă se comportă corect.

4. Nod → jailed 🔒

Activitatea nodurilor este contorizată de-a lungul timpului printr-un sistem de rating. Dacă nodul își face treaba cum trebuie, cu timpul, rating-ul acestuia crește. În caz contrar, acesta scade gradual și nodul este ales mai rar să facă parte din consensus group generând mai puține recompense. În momentul în care rating-ul nodului a scăzut sub 10 nodul devine jailed și nu mai este eligibil pentru a fi selectat în consens (nu mai generează recompense). Ajuns în jail, nodul trebuie să realizeze o tranzacție de unjail. Dacă este pentru prima dată jailed, acesta intră în lista de așteptare (devine nod queued) pe prima poziție și dacă se eliberează un loc ajunge din nou un nod active cu posibilitatea de a fi eligible/ waiting. Dacă acelasi nod ajunge jailed și a doua oara, după tranzactia de unjail este pus pe ultima poziție în lista de așteptare.

Cum pot face Staking pe Elrond?

Staking-ul pe Elrond este disponibil prin Maiar, Web Wallet și prin Delegation Manager-ul fiecărui provider.

Dacă nu ești obisnuit cu pașii pe care trebuie să îi parcurgi pentru a face Staking pe Elrond poți urmări acest articol: Elrond: Cum să faci Stake prin DM, Web Wallet și Maiar.

Termeni întâlniți des

  • Validatori

Principalii actori în mecanismul de Staking sunt Validatorii. Aceștia sunt de fapt nodurile (severele) care rulează software-ul Elrond și împreună formează rețeaua Elrond. Pentru a rula un nod pe blockchain-ul Elrond este necesar să “stake” (pui la bătaie) 2500 EGLD.

Notă: Cei 2500 EGLD reprezintă base stake-ul la data la care este scris articolul, iar din faza 4 o să fie implementat un sistem de soft auction prin care se va putea vota prin guvernanță stake-ul minim per node

  • Staking pool/ Agenție de Staking/ Staking Provider

Pentru utilizatorii care vor să devină validatori, dar nu au 2500 egld sau nu vor să blocheze atâtea monede există opțiunea de a porni un staking pool, fiind necesari 1250 EGLD pentru a crea Delegation Smart Contract-ul (DSC), iar restul de până la 2500 pot fi completați prin delegări externe de la alți participanți în retea.

  • Delegatori

Pentru cei care vor să participe la securizarea rețelei, dar totuși nu au resursele necesare sau nu vor să se ocupe de mentenanța unui nod, își pot delega monedele către un Staking Pool. Monedele delegate ajung în contractul asociat pool-ului și sunt folosite în mod indirect de pool câștigând astfel un drept de “veto” în consens. Protocolul trimite apoi in mod proporțional recompensele la fiecare sfârșit de epocă (~14:30 UTC sau ~17:30 ora de vară în România). Minimul necesar pentru delegare este de 1 EGLD la Staking Pool-uri și 10 EGLD la Delegate Legacy.

  • Service Fee

În schimbul serviciilor oferite de către provideri există un comision aplicat ca procent din reward si care este inclus în APR-ul afișat.

Formulă calcul: APR NOD — (APR NOD x SERVICE FEE)/100 = APR DELEGATOR

Formulă exemplu: 36 — (36 x 19.45):100 = 29%

Cu alte cuvinte, providerul își păstrează un procent din recompensele generate de către pool. Service fee-ul este unul dintre parametrii care pot fi modificați oricând de către provider, schimbarea aplicându-se din epoca (24h) următoare.

  • Unbonding

Din momentul în care faci Unstake urmează o perioadă de unbonding sau de așteptare de 10 zile în care nu acumulezi recompense. Dupa ce au trecut cele 10 zile poți să dai Finalize Withdrawal și monedele tale o să devină disponibile.

  • Delegate Legacy

Se referă la delegarea către nodurile Fundației Elrond și este, în principiu, similară cu delegarea către Staking Pool-uri, dar cu câteva mici diferențe. Pentru a ajunge în Delegarea Legacy sau cum mai este numita în comunitate, delegarea activă, trebuie să treci prin lista de așteptare care funcționează pe principiul primul venit, primul servit. Delegarea minimă este 10 EGLD și nu se poate face restake la reward-uri.

Notă: Obiectivul Elrond nu este acela de a fi o agenție de staking. Pe termen lung se dorește descentralizarea rețelei si cedarea graduală a nodurilor fundației în favoarea celor ale comunității. Acest proces a început odată cu faza 3 și o sa devină probabil mai accelerat odata cu faza 4.

  • Top up

Unul dintre factorii care influențează APR-ul unui provider este încărcătură pe noduri. Elrond permite nodurilor să aibă un număr de EGLD staked nelimitat peste base stake-ul de 2500 EGLD, dar recompensele pentru base stake sunt mai mari față de cele pentru top up astfel încât este mai profitabil să rulezi 2 noduri cu câte 2500 EGLD staked față de un singur nod cu 5000 EGLD staked. Smart contractele pool-urilor fac media recompenselor și le distribuie uniform tuturor delegătorilor astfel încât să nu fie diferențe între delegători.

Notă: Din faza 3.5 → Topup Rewards = 14% si Base Rewards = 20%

  • Recompense

În urma staking-ului, atât validatorii, cât și delegatorii, primesc recompense la fiecare sfârșit de epocă. Recompensele se strâng în Smart Contract și poți să dai Claim Rewards (devin disponibile) sau Restake (se adaugă peste stake-ul actual) oricând dorești.

Resurse: Elrond, Explorer, Web Wallet, Maiar, Economics Elrond, Whitepaper Elrond, Elrond Warriors

Ne găsești și pe

--

--

--

We are a highly motivated, technology focused team with more than 11 years experience in the IT Industry, focusing right now on the growth of the Elrond Network ecosystem and to provide staking services for the most advanced blockchain protocol in the world.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
MGStaking

MGStaking

mgstaking.com - Secure staking for a blockchain world!

More from Medium

Migration To Aurox V2 Contracts

The Next Chapter: DAO

Hubble Protocol Launched on Solana Blockchain

Hubble Protocol Launched on Solana Blockchain

Orcania Bridge & Multichain Merge