Çırağı Ustaya Dönüştüren Yapay Zeka Servisi: Microsoft Cognitive Services

Yapay zeka (AI), teknolojinin geleceğidir ve sürekli olarak ufkumuzu genişletmemize ve yeni ürünler ortaya çıkartmamızda bizlere yardımcı olur. Yapay zeka genellikle, developerlar veya veri bilimcileri için bir hizmet olarak kullanılsa da, veri bilimini ve teknolojiyi bir sonraki seviyeye taşıma yeteneklerine sahip olduğunu da şimdiden insanlığa gösteriyor. Toplum, bunların farkında olmasa da cognitive computing’den fazlasıyla yararlanıyor, bu teknoloji de süreçlerimizde verimliliği artırıyor, doğru veri analitiğini sağlıyor ve bir dizi başka faydayla birlikte etkileşimlerimizi geliştiriyor. Bu alanda çalışmalar yaparken bizlere bir hayli hız kazandıran bir servis ile karşınızdayım, Microsoft Azure yapay zeka platformu, Microsoft Cognitive Services benzersiz bir yapay zeka deneyimini bizlere sunmakta ve bugün bunlardan bahsediyor olacağız.

1

Cognitive Computing Nedir?

Microsoft Azure Cognitive Services’e başlamadan önce, ilk olarak Cognitive Computing ve bu hizmetlerin ne olduğunu anlayalım.

Cognitive Computing, insanların nasıl düşündüğünü simüle etmek için gelişmiş teknolojilerin kullanılması olayıdır. Kullandığı teknolojiler yapay zeka, sinyal işleme, makine öğrenimi, sinir ağları, sanal gerçeklik ve benzerleridir.

Peki bu teknolojinin amacı nedir? Ana hedefi, programlama uzmanlığı olmadan akıllı uygulamaların geliştirilmesini kolaylaştırmaktır. Cognitive Services, verilerden içgörüler işleyebilen ve üretebilen uygulamaların geliştirilmesine yönelik bir dizi API ve araç setidir. Yaygın olarak uygulananları:

  • Yüz tanıma
  • Konuşma tanıma
  • Duygu analizi
  • Davranış önerileri
  • Risk değerlendirmesi
  • Dolandırıcılık tespiti

Microsoft Azure Cognitive Services Nedir?

Microsoft Azure Cognitive Servicesi (Bilişsel Hizmetler), projeleri geliştirmek için kullandığımızdan, verimli, sağlam akıllı uygulamalar oluşturmak için gerekenlere sahip olduğunu deneyenler çoktan biliyor.

2015 yılında, Microsoft birden fazla akıllı ve yeni teknolojiyi yayınladı ve bunlara Project Oxford adını verdi. Yüz algılama, konuşma tanıma, görüntü kategorizasyonu ve dil anlama gibi bilişsel görevlerin yerine getirilmesi için çözümler içeriyordu.

Ürün genişledikçe, Azure Cognitive Services olarak yeniden isimlendirildi ve şu anda türünün en verimli hizmetlerinden biri haline geldi.

Azure Cognitive Services, yapay zeka yeteneklerini, alanda uzmanlığı olmayan kişiler de dahil olmak üzere herkese açarak akıllı uygulamalar oluşturmak için kullanılan bir API ve SDK ailesidir. Bu araçlar, tüm programlama platformlarında ve dillerinde çalışır ve AI işlevselliğini minimum çaba ve kodlama ile çeşitli uygulamalara dahil etmeye yardımcı olur. Bu API’ler ile geliştiriciler, yazılımı görme, konuşma, duyma, anlama ve karar verme becerisiyle zenginleştirebilirler.

Peki Ne Yapar Bu Servisler?

2

Görüntü (Vision)
Microsoft’un Vision API’leri görsel içeriği (görüntüler, video ve dijital belgeler) analiz eder ve içindeki nesneleri tanımlar. Bu nedenle API’ler, uygulamaların yüzleri belirli özelliklere göre doğrulamasını ve gruplandırmasını veya belirtilen nesneleri ve ayrıntıları algılamasını sağlar.

Vision API’leri şunları içerir:

Computer Vision: Hizmet, görsel içeriğin keşfedilebilirliğini analiz etmeye ve geliştirmeye yardımcı olur, metni çıkarır ve tanır, görüntüleri etiketler ve kategorilere ayırır, açıklamalar oluşturur ve insan yüzlerini ve diğer nesneleri tanır.
Custom Vision: Hizmet, bilgisayar görüsü modellerini belirli iş gereksinimlerine göre özelleştirir.
Face: Bu API, yaş, cinsiyet, poz, gülümseme ve yüz kılı ve duygular gibi öznitelik özellikleriyle bir görüntüdeki insan yüzlerinin algılanmasına yardımcı olur.
Form Recognizer: Gerekli içerik biçimlerinin algılanmasına ve çıkarılmasına yardımcı olan bir API.
Video Indexer: Bu API da, videolardaki görsel içeriği izler ve tanımlar, ses yazılarını çıkarır, sahneleri algılar, metni yorumlar, duyguları analiz eder, bir videodaki görüntüleri ve olayları arar ve ardından bu bilgileri dizine ekler.

Konuşma (Speech)
Konuşma API’leri, uygulamalara konuşma işlemeyi yerleştirmeye yardımcı olur, konuşmayı metinlere dönüştürür ve metinleri de konuşmaya çevirir, aynı zamanda metinleri diğer dillere çevirir ve konuşmacıları tanımlar. Örneğin, metni dikte etmek veya talimatları yüksek sesle okumak için araçlarda uygulanabilir.

Konuşma API’leri şunları içerir:

Speech to Text and Text to Speech: 85'ten fazla dil desteğiyle uygulamaların sesi metinlere ve metinleri sese dönüştürmesine yardımcı olur.
Speech Translation: Konuşmaların gerçek zamanlı olarak transkripsiyonunu ve çevirisini sağlar.
Speaker Recognition: Konuşan kişiyi ses içeriğine göre tanımlayan, erişim kontrolü ve kimlik doğrulama aracı olarak kullanılabilen bir servistir.

Dil (Language)
Dil API’leri, metinden anlam çıkarmak için metni analiz eder.

Aşağıdakileri içerir:

Immersive Reader: Yeteneklerinden bağımsız olarak okuyucuların metnin anlamını seçmelerine yardımcı olur.
Language Understanding: Uygulamalara, akıllı cihazlara ve botlara doğal dilleri anlamayı öğretir.
QnA Maker: Soru-cevap yetenekleriyle uygulamaları zenginleştirmeye yardımcı olur.
Text Analytics: Duyguları ve anahtar cümleleri tespit etmek için metni analiz eder.
Translator: Çoklu dil desteği ile (60'tan fazla dil) gerçek zamanlı çeviri yapar.

Karar (Decision)
Karar API’leri verileri analiz eder ve daha hızlı, daha akıllı ve daha verimli kararlar almak için ilişkileri ve olayları keşfeder.

Bunlar aşağıdakileri içerir:

Anomaly Detector: Sorunları proaktif bir şekilde tanımlar.
Content Moderator: Rahatsız edici veya istenmeyen materyallere karşı içeriği izler.
Metrics Advisor: Metrikleri kontrol eden ve sorunları tanımlar.
Personalizer: Değerli, zengin, kullanıcıya özgü içerik ve öneriler oluşturmaya yardımcı olan ve gelişmiş kullanıcı deneyimlerinin oluşturulması için hayati önem taşıyan kişiselleştirici bir servistir.

İnternette arama (Web Search)
Arama API’leri internette aramayı geliştirir.

Bunlar aşağıdakileri içerir:

Bing Autosuggest: Aramalar için önceden yazma seçenekleri sağlar.
Bing Custom Search: Özelleştirilmiş arama deneyimleri oluşturur.
Bing Entity Search: Varlıkları ve yerleri tanır ve sınıflandırır, ardından gerekli sonuçları arar.
Bing Image Search: Resim ve fotoğraf üzerinden aramadan sorumludur.
Bing News Search: Sorguya göre web’de haber arar.
Bing Spell Check: Yazım hatalarını bulur ve düzeltir.
Bing Video Search: Video aramadan sorumlu olan servistir.
Bing Visual Search: Görsel tabanlı aramadan sorumludur.
Bing Web Search: Her tür web sonucunun işlenmesine ve konuma dayalı olarak, reklamsız arama sonuçları sağlar.

İlginizi çektiyse, daha fazla bilgi için Microsoft’un ve yararlandığım diğer kaynaklara aşağıdan ulaşabilirsiniz:

Ben Berke Can Ongun. Gold Microsoft Learn Student Ambassador olarak sizlere destek olmak için buradayım. Öğrenci programımız veya teknolojilerimiz hakkında desteğe ihtiyacınız olursa benimle iletişim kurmaktan çekinmeyin.

Geri dönüşlerinizi bekliyorum. Sağlıklı günler dilerim.

Daha fazlası ve sorularınız için bana sosyal medya hesaplarımdan ulaşabilirsiniz:

Twitter | Linkedin | Instagram

--

--