Amazon tüketicisinin hayatına dahil oluyor
Belirli bir eylem ve gayret gerektiren işlerin uzaktan ve bir akıllı telefon aracılığıyla yapılabiliyor olması insan-cihaz-cihazın yaratıcısı arasındaki ilişkiyi nasıl dönüştürür, bu dönüşüm nelere yol açar?
İhtiyacımız olan bilgiye anında ulaşabilme imkânı, sosyal medya platformlarının sosyalleşmenin önemli bir adımı sayılması gibi etkenler akıllı telefonları hayatımızın merkezine taşıdı. Bankacılık, fatura ödeme işlemleri, kitap okuma, ajanda tutma, alışveriş yapma gibi zaman ve çaba gerektiren işlerin internet aracılığıyla kolayca yapılabiliyor olması da akıllı telefonları günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline getirdi. Bu durum, alışkanlıklarımızı değiştirmekle kalmıyor yaşantımızı da değiştirdi. (Greenfield)
İnternet aracılığıyla alışveriş yapmaya imkân sağlayan bir site olan Amazon, akıllı telefonların hayatımızdaki yerini sorgulatan bir uygulamayla karşımıza çıktı. Amazon, tasarladığı kapı kilidi sistemiyle ev sahiplerine, evde değilken evlerini açıp kargolarını teslim alabilme olanağı sunuyor. Bu kilit sistemi bir uygulama ile eşzamanlı olarak çalışıyor. Teslimat geldiğinde ev sahibi akıllı telefonuna bir bildirim alıyor ve uygulama üzerinden canlı yayında teslimat sürecini izleyebiliyor. Amazon’un teslimat teknolojisi başkanı Peter Larsen bu konu hakkında yaptığı açıklamada; siparişlerinin evlerine güvenle teslim edildiğini bilen müşterilere huzur verdiklerini söyledi. (The Guardian)
Akıllı telefonların gelişimi Amazon’un ve projelerinin en büyük destekçisi haline gelirken bu dönüşüm, güveni mi yoksa özel hayatın gizliliği ihlalini mi yeniden üretir sorusu akılları kurcalamakta.
Çoğunlukla evinde bulunmayan ev sahipleri için faydalı bir sistem olan Amazon Key’in, tüketicisinin evine dahil olma isteği, sağladığı kolaylıkların önüne geçebilir. Kullanıcılar kendi istekleriyle kişisel yaşantıları hakkındaki bilgileri alışveriş yaptıkları bir internet sitesine vermeyi normalleştirebilir. Uzun vadede, tüketici için faydalı olduğu düşünülen ürünler, bilgi ve veri toplama aracı olabilir. Böylece satın aldığımız ve fayda göreceğimizi umduğumuz ürünler aracılığıyla sürekli takip edilen kullanıcılara dönüşebiliriz.
“Amazon Key”, Amazon’un tüketicisinin evine dâhil olma çabasının ilk adımı değil. Amazon bundan önce, ürettiği “Alexa” isimli hoparlörlerle ev sahibinden komut alan ve sorulan sorulara cevap veren bir projeyi daha tanıtmıştı. Daha sonra bu proje gelişti ve Alexa sesleri daha kolay tanımaya, anlamaya ve belli konuları hatırlayarak konuşmaya başladı. Ayrıca Amazon, Alexa’nın farklı renk ve tasarımlarını piyasaya sürerek her kitleden tüketiciye hitap etmeyi amaçladı.
Son haliyle Alexa; adını, bulunduğu konumun hava durumunu, metre hesabını, belirli bir özel güne kaç gün kaldığını bilen hatta internet üzerinden yemek siparişi bile verebilen bir hoparlör.
Bloomberg’in geçtiğimiz günlerdeki haberine göre; Amazon, akıllı hoparlörünü Hindistan’da satışa sürdükten sonra Alexa’nın dil yeteneklerini de test etti. Alexa’yı mizah, yerel bilgi ve kültürel ilişkiler konularında da geliştirdi. (Bloomberg)
Böylelikle bir mikrofon yardımıyla müşterisinin evine girebilen Amazon, tüketicisinin hayatını, evini, tüketim alışkanlıklarını, dinlediği müziği, araştırdığı ve ilgisini çeken konuları öğrenebilmeye başladı.
Amazon Key ve Alexa, bir alışveriş sitesinin tüketicisinin evinde ve hayatında hâkimiyet kurma isteğinin yalnızca birkaç örneği. Bu durum akıllı telefonlara teslimiyetimiz kadar çabuk ivme kazanır ise yakın gelecekte Amazon gibi hızla büyüyen şirketlerin elde ettikleri bilgiler doğrultusunda tüketicilerine hükmettiği ve tüketimi topladıkları bilgilere göre şekillendirdiği bir dönem başlamış olacak. Başta da değindiğim üzere, akıllı telefonların gelişimi de göz önünde alındığında; biz kullanıcılar ise sürekli tüketen, düşünsel ve bedensel faaliyetlerin yerini alan ürünler yoluyla izlenebilen, kargo teslimatını bile planlamaktan kaçınan insanlara dönüşmüş olacağız.
Kaynaklar
Bloomberg. 8 Kasım 2017. 13 Kasım 2017. <https://www.bloomberg.com/news/videos/2017-11-08/amazon-alexa-s-grasp-of-hinglish-put-to-the-test-video>.
Greenfield, Adam. «Smart phones.» Greenfield, Adam. Radical Technologies. Verso, 2017. 9. 8 Kasım 2017.
The Guardian. 25 Ekim 2017. 13 Kasım 2017. <https://www.theguardian.com/technology/2017/oct/25/amazon-key-system-will-allow-delivery-drivers-to-unlock-customers-doors>.