KRAFTSAMLING FÖR MIK

Digitala biblioteket och medier
MIK-labbet
Published in
3 min readSep 29, 2019

Rapport från Bokmässan och Unescos Global MIL Feature Conference

Medievetenhet

I samband med Bokmässan i Göteborg i förra veckan gick startskottet för en nationell kraftsamling för MIK i Sverige. Runt temat Medievetenhet gästades mässan av kultur- och demokratiminister Amanda Lind och representanter från bl.a. Statens medieråd, LSU Sveriges ungdomsorganisationer, Lärarförbundet och Svensk Biblioteksförening, tillsammans med tusentals bibliotekarier, pedagoger och tjänstemän som alla på olika sätt samtalade om hur Sverige nu kan och bör ta ett rejält kliv framåt för att stärka medie- och informationskunnigheten i hela landet. I denna kompetenshöjande kraftsamling spelar biblioteken en mycket viktig roll, något som tydligt märktes på plats: ett särskilt MIK-torg hade byggts upp där mediefrågorna lyftes i seminarier, mingelsamtal och workshops. Ett spännande inslag var en Data Detox Bar, bemannad av bibliotekarier som informerade om digitala fotspår, integritet och datainsamling (ett koncept som vi i SSB testade på några bibliotek i våras, under All Digital Week).

MIL Citizens & MIL Cities

I anslutning till bokmässan arrangerade Unesco sin stora årliga Global Media and Information Literacy Feature Conference. Även där nämndes biblioteken upprepade gånger som en nyckelaktör för att stärka MIK i lokalsamhället. För att stärka och utveckla våra demokratier behöver vi stödja medborgarnas digitala lärande så att vi alla kan bli kritiskt medvetna MIL Citizens. Bland annat via konceptet/metaforen MIL Cities vill Unesco inspirera oss att förbättra infrastrukturen för formellt och informellt lärande som stödjer MIK i våra städer. I detta viktiga demokratiarbete ser Unesco biblioteken som nyckelspelare, inte minst med tanke på vår närhet till lokalsamhället, den höga tillit medborgarna känner till oss, samt våra långa traditioner av att jobba med läskunnighet. MIK handlar ju när allt kommer omkring till stor del om digital läskunnighet: att kunna avkoda och kritiskt granska budskap som når oss via digitala medier, uppnå en djupare förståelse för det nya digitala medielandskapet. Och inte bara att kunna läsa digitalt medierade budskap utan även skriva: skapa film, podda, programmera osv. Läs- och skrivkunnighet i nya medier, alltså.

Lästips!

En rad läsvärda rapporter och kunskapsöversikter om MIK och digital delaktighet släpptes i samband med bokmässan och UNESCOs MIK-konferens. Skrifterna kan beställas i pappersform eller gratis laddas ned i pdf-format. Klicka på länkarna för mer information. Böckerna finns även att läsa och låna i MIK-labbets referenshylla hos oss på Digitala biblioteket. Välkommen att besöka oss när du har vägarna förbi!

Understanding Media and Information Literacy (MIL) in the Digital Age A Question of Democracy. Edited by Ulla Carlsson. Department of Journalism, Media and Communication (JMG), University of Gothenburg, Sweden. ( i den här boken har jag skrivit ett kapitel om MIK i SSB)

MIK och bibliotek — en lägesrapport Redaktör: Ingela Hofsten. Svensk biblioteksförening.

Delaktighet i en digital tid. Texter för överblick och inspiration. Redaktörer: Terese Raymond, Digidelnätverket och Emily Nordqvist, Digitaliseringsrådet

Vi på SSB vill självklart bidra till den nationella kraftansträngningen kring MIK. Från och med nu är därför MIKlabbet en stående kolumn i nyhetsbrevet Biblioteksnytt (i form av ett blogginlägg här på MIKlabbet.se). Här kommer du att få ta del av praktiska MIK-tips och en och annan reflektion som du kan ta med dig i ditt dagliga arbete. Välkommen att mejla in dina egna tips och tankar till digitalabiblioteket@stockholm.se.

/Åke

--

--

Digitala biblioteket och medier
MIK-labbet

Ett digitalt klotterplank från enheten Digitala biblioteket och medier vid Stockholms stadsbibliotek.