På tur med Folk Lab genom Sverige

Digitala bibliotekets nyanställda IT-värdar Hamza och Mambo har under de senaste två veckorna fått en rejäl ‘crash course’ i mobilt digitalt skapande genom att följa med som labbassistenter på Folk Labs STEAMachine-turné genom Sverige. De har turnerat runt på bibliotek och sociala mötesplatser i väst- och mellansverige: Fisksätra, Göteborg, Steneby, Skövde, Gävle, Bollnäs och slutligen Örebro, där knytkonferensen #hackabibblan2018 gick av stapeln.

Efter att Hamza och Mambo har fått pusta ut efter den intensiva resan är vi nu mycket taggade att utvärdera deras upplevelser och tillsammans börja formulera hur de nya framtidsrollerna MAKERVÄRD och MAKERPEDAGOG kan komma att ta form, och i vilka kontexter.

Vi gör detta spännande idéarbete i samarbete med Stockholms stads arbetsmarknadsprojekt Unga IT-värdar, Folk Lab Fisksätra i Fisksätra Folkets Hus, co-production communityn Made by Aya, Väsby Makerspace och andra nyfikna som brinner för att utveckla sociala skapar- och demokrativerkstäder.

Här berättar projektledaren för Folk Lab Carl Bärstad om konceptet bakom det mobila skaparlabbet och varför digitalt skapande är viktigt och relevant i folkbibliotek: https://www.facebook.com/bollnasbibliotek/videos/109569263280782