Wikifika #1lib1ref

I samband med Wikipedias 16-årsdag förra veckan gick Wikimedia (den ideélla föreningen bakom Wikipedia) ut med ett budskap till världens bibliotekarier: lägg till en ny källhänvisning till en wikipediaartikel och hjälp till att höja kvalitén och trovärdigheten på Wikipedia!

Kampanjen, som heter #1lib1ref (“one librarian, one reference”) och pågår fram till 3 februari, handlar alltså om att uppmärksamma bibliotekariernas viktiga betydelse som faktagranskare i samhällets tjänst: att slå ett slag för värdet av att bibliotekarier bidrar med sin unika fackkunskap om trovärdiga — fysiska och digitala — källor på ett Internet i stort behov av civilt deltagande. Väldigt många artiklar i världens största uppslagsverk saknar faktagranskade källhänvisningar och genom att bibliotekarier hjälps åt att fylla på med referenser så får Wikipedia efterlängtad professionell hjälp att upprätthålla kvaliteten och trovärdigheten.

En mycket god idé för en god sak, tycker vi: ett konkret och vettigt sätt att dra vårt strå till stacken för ett hälsosammare Internet utan falska nyheter. Ett brinnande aktuellt tema i dessa “post truth”-tider!

Vårt sätt att börja ta oss an denna utmaning var att bjuda in SSB:s medarbetare till två s.k. wikifikatimmar, i form av frukostträffar. Den första morgonen hade vi Wikimedias Sara Mörtsell på plats, som guidade oss ut i wikivärlden och hjälpte oss att komma igång med att dela källor. Andra dagen var det vår egen förträffliga wikipedian Britt-Marie Ingdén-Ringselle som visade vägen. Sammanlagt deltog ett tjugotal medarbetare på de två frukostarna och vi kan konstatera att stämningen var god och det blev väldigt lyckat. Även om vi inte hann med att bidra med så många referenser på bara två timmar (flera tyckte tiden var för kort och ville ha fler tillfällen!) så är vi nu i alla fall ett tjugotal SSB:are som har lärt oss grunderna i Wikipedia-publicering och kan bidra med fina insatser framöver, när tid ges och andan faller på!

Se här hur det gick till när vi testade att publicera en källhänvisning på Wikipedia-artikeln om Haile Selassie:

Läs mer om Wikipedias bibliotekskampanj #1lib1ref här!
Läs Sara Mörtsells matnyttiga blogginlägg om den svenska kampanjen här!

Tips!

På sidan Wikipedia Social Search kan du se vilka uppslagsord som blivit förbättrade av SSB och andra svenska bibliotek under kampanjen #1lib1ref.

På sidan Citation Hunt finns ett användbart verktyg med vars hjälp det är både lätt och roligt att hitta vilka artiklar som saknar källhänvisningar.

Sist, men inte minst: på den experimentella sajten Listen to Wikipedia kan du både se och “lyssna” i realtid när wikipedianer världen uppdaterar nya artiklar (det är den tjänsten du ser projicerad i bakgrunden på videoklippet ovan)

Du vet väl…

att Stadsbiblioteket vid Sveavägen anordnar publika wikiträffar som både allmänhet och personal kan gå på? Kolla här när nästa träff infaller och boka in i din kalender!

Har du frågor?

Har du frågor om något som rör Wikipedia och bibliotek, eller något annat om hur vi på Digitala biblioteket jobbar med MIK-frågor och digital delaktighet? Mejla till digitalabiblioteket@stockholm.se så hör vi av oss!

/Åke Nygren & Maria Bylund, Digitala biblioteket