Şirket Batırmamak İçin Finansal Kanunlar

Kemal Martı
mikro.business
Published in
2 min readDec 1, 2020

Her girişimci kurduğu Start-up’ın milyon dolarlık cirolara ulaşacağını düşünerek kendini motive ederken, işin diğer yüzünü, yani kötü hatta çok kötü senaryoları ne kadar düşünüyor?

Batmanın veya başarısız olmanın, öğrenmenin bir parçası olduğuna katılmakla beraber, BİR DAHA DOĞRULAMAYACAK KADAR BATMANIN sakıncasını bilmek lazım. Özetle, ‘’BÜYÜK BATMAMAK’’ lazım.

Şirketler her ne kadar bir iş fikri üzerine gelir modellerini oluştursalar da, bazı finansal kanunlar anayasanız olmak zorunda.

Kanun 0: Şirket kurmak ilk iş değil, son iş. Birçok başarısız girişimi şirket kurma ve sürdürme masraflarına katlanmadan rafa kaldırabilirsin. Şirketini ilk faturanı kesmek için kur.

Kanun 1: Şirket sermayesi namusundur. Onu ne pahasına olursa olsun koru!

Kanun 2: Business’tan çıkışını planla, zarar planlaması yap, KÜÇÜK BAT! Evet küçük batmalısın ki tekrar denemek ve yeniden başlamak için şansın olsun.

Kanun 3: Borç alarak iş kurma! Bir şirketin veya bir fikrin hayata geçirilmesi için ilk ihtiyaç olan şeylerin istek, gayret, bilgi ve iştahlı bir ekip olduğunu asla unutma. Fikir ve iş zaten doğruysa kan kokusunu alan köpek balıkları hemen yanı başında belireceklerdir :)

Kanun 4: TL gelirin varsa TL giderin olsun. Eğer maliyetlerin veya gelirlerin farklı para birimlerinde ise finansal planlamaya, hedge mekanizmalarına kafa yor veya danışmanlık al.

Kanun 5: Banka hesap hareketleri düzenli olarak kontrol et. Olağan dışı harcamaları çok hızlı sorgula.

Kanun 6: Muhasebecin kadar muhasebe bil! (bu biraz abartılı olabilir ama en azından bilen birinden ayda 1 danışmanlık al), muhasebenin paranın kazanıldığı bir cephe olduğunu asla unutma. Muhasebe senin mutfağın, orasını böcekler basarsa herkes seni terkeder!

Kanun 7: Ne tür vergiler ödediğini bil, bunların zamanında ve doğru şekilde ödendiğinden emin ol. Vergilerin ödenmesi senin sorumluluğunda, mali müşavirinin değil.

Kanun 8: Muhasebe geçmişten gelir, ileriyi görmek istiyorsan nakit akımı projeksiyonları yapman lazım! Finansal danışman desteği al.

Kanun 9: Şirket yatırımlarını mevduat, devlet tahvili, repo gibi düşük riskli finansal enstrümanlarda değerlendir. Unutma! Sen bir finans kuruluşu değilsin, finansal piyasalarda spekülasyon yapmak senin işin değil!

Kanun 10: Satın almalarını araştırarak yap, katma değer yaratacağına inanmadığın hiçbir satın almayı onaylama.

En kötü şey BATMAK değil BATTIĞINI ANLAMAMAKTIR!

--

--