Детето ми притежава ли уменията на 21 век?

Magdalena Plachkova
MindHub.bg
Published in
4 min readMay 9, 2019

Всеки иска най-доброто за детето си, но в нашия динамичен, вечно-променящ се свят, да разбереш какво е то невинаги е толкова лесно. Дали нещата, които са били най-важни за нас като деца, са същите, които ще помогнат на следващото поколение да бъде щастливо и успешно? Днешните деца са децата на 21 век. Какви умения им трябват, за да просперират в живота и в кариерата си в един свят, който се движи с такава шеметна скорост?

Дванайсетте най-важни умения на 21 век се делят на три групи.

Уменията за ефективно учене — така наречените четири К-та — са умения, необходими на децата, за да извлекат най-доброто от съвременните методи на обучение и да се възползват с лекота от всяка възможност да научат нещо.

Те включват:
✔️ Критично мислене
✔️ Креативност
✔️ Колаборация
✔️ Комуникация

Грамотността в днешния свят включва умения, които позволяват на децата да откриват и боравят с необходимата им информация, да извличат и проверяват факти, и да разбират принципите, според които работят технологиите, които се използват в съвременния свят.

Тя включва:
✔️ Информационна грамотност
✔️ Технологична грамотност
✔️ Медийна грамотност

Житейските умения са умения, които не само ще помогнат на детето в бъдещата му кариера, но и ще го направят ценен и продуктивен член на обществото на 21 век.

Тези умения са:
✔️ Гъвкавост и адаптивност
✔️ Инициативност
✔️ Продуктивност и отговорност
✔️ Лидерство
✔️ Социални умения

Всичко това е насочено към способността на едно дете да се адаптира към промени, да не престава да се учи и да общува ползотворно с околните. Тези умения са толкова търсени, защото са приложими навсякъде и не се обезценяват с непрекъснатото напредване на технологиите.

Програмирането развива силно 8 от тези 12 умения, въпреки че и други от тях са застъпени в уроците на MindHub.

Осемте умения най-пряко свързани с програмирането като предмет са:
✔️ Критично мислене
✔️ Креативност
✔️ Колаборация
✔️ Информационна грамотност
✔️ Технологична грамотност
✔️ Гъвкавост и адаптивност
✔️ Инициативност
✔️ Продуктивност и отговорност

MindHub развива критичното мислене, предоставяйки на децата задачи и предизвикателства, които ги карат да анализират даден проблем, за да намерят неговото решение. В нашите часове, на преден план излиза и тяхната креативност, която играе роля в прилагането на различни подходи при решаването на задачи, в използването на въображението за визуализация на дадена мисия и в измислянето на техни собствени игри и дигитални светове.

Колаборацията (работата в екип) е неотменна част от програмирането в MindHub, тъй като при нас децата често работят на групи и, за да се достигне до успех, е необходимо постигането на хармония и ефективност в групата и зачитане на индивидуалния принос на всеки участник.

MindHub запознава децата със съвременните технологии и най-ефективните начини за тяхната употреба и ги окуражава сами да търсят нова информация, да я обработват и да експериментират, учейки ги по този начин на информационна и технологична грамотност.

Програмата на MindHub развива у децата гъвкавост и адаптивност, като им предлага голямо разнообразие от различни интрументи и активности и ги поставя често в нови ситуации, към които да се приспособят и в които да намерят начин да приложат своите знания.
Ние ценим и насърчаваме инициативността на децата, окуражаваме тяхното желание да се изявят и изслушваме техните предложения и коментари. Желанието за работа и новите идеи се посрещат винаги с поощрение и ентусиазъм.

В MindHub децата се учат на продуктивност и отговорност, тъй като винаги имат цел, към която да се стремят, и време за постигането на тази цел. Често другите деца от техния отбор разчитат на тях, което също им дава мотивация да се концентрират и да работят ефективно. Награда за успехите им са както сертификатите, които получават за завършено ниво от програмата, така и удоволствието от добре свършената работа, което те се научават да търсят и ценят.

Освен тези 8 най-силно застъпени умения, програмирането с MindHub често подпомага развитието и на останалите 4 — комуникация (необходима за изразяването на идеи и съгласуването на работата на всяка група), медийна грамотност (окуражавайки децата да са в крак със съвременния свят, събуждайки любопитството им и насърчавайки критичния анализ на всяка получена информация), както и лидерство и социални умения (отново необходими за работата в екип).

Така, с дейността си, MindHub се стреми да създаде щастливи и успешни бъдещи членове на едно високоефективно общество. Въоръжени с всички тези умения, децата са готови да посрещат предизвикателствата, пред които ще ги изправи бъдещата им кариера, да се приспособяват към всяка ситуация и да процъфтяват.

--

--