Как децата учат програмиране в MindHub

Yasen Yankov
MindHub.bg
Published in
4 min readApr 17, 2017

Професиите, които се изучават днес в училище от нашите деца, не са професиите на бъдещето им. В MindHub сме отдадени на създаването на ново поколение от създатели с ясно разбиране на фундаментите в програмирането и развито аналитично и изчислително мислене (computational thinking). Тези знания и умения са критични за професиите на 21 век, както и са от помощ за развитието във всяка една професия.

За децата е не само важно какво учат, но и как го учат! За това в MindHub сме създали своя интерактивна учебна програма, базирана на игрови методики, която учи децата на основи на програмирането по един забавен и иновативен начин.

Ще ви запознаем с методиките, които успешно използваме, за да преподаваме фундаменти в програмирането и да развиваме логическото мислене на децата.

Изучаване на фундаменти в програмирането чрез игрови методи

В MindHub представяме програмирането като способ за решаване на пъзели, създаване на истории и програмиране на поведение на роботи. Децата учат програмиране, решавайки предизвикателства като “програмиране на стъпките на робот, който трябва да мине през препядствия и да спаси бебе костенурка (друг робот), който е изпаднал в беда”. Този интерактивен метод работи много по-добре от представянето на фундаментите като концепции и суха теория. Децата създават истории, отключват нива на мини игри, създават собствени игри, побеждават в мисии и отключват различни предизвикателства — учебна програма, която поддържа интереса им жив, докато усвояват важни програмни концепции.

Всичко това те чувстват като игра!

Решаване на логически загадки и игри чрез фундаментални програмни концепции

В нашите курсове децата учат програмни концепции като повторение, разбиване на стъпки (decomposition), откриване на повтарящи се действия и шаблони, функции и променливи. Благодарение на нашата иновативна програма, децата дори не подозират, че изучават толкова сложни концепции. Това, което те виждат, е как решават логически предизвикателства и задачи, например “програмирай кучето Джак да гони бягащ октопод и да получава точки всеки път, когато успее да го хване”. Следващата програма е създадена от наш ученик, който се обучава в направление MindHub Middle.

Въпреки че изучаването на програмен език е важно, за децата е много трудно да усвояват основните концепции в програмирането едновременно с научаването на синтаксис. За това в MindHub използваме инструменти, които правят възможно изучаването на фундаментите в програмирането чрез подреждане на визуални блокове от код. Това се осъществява благодарение на blockly библиотеката, разработена от Google. Така преходът към програмен език е по-плавен и децата могат да учат и създават без да запомнят синтаксис.

Креативност чрез писане на код

В MindHub развиваме креативността на децата докато се учат да програмират! Само малка част от програмата ни включва:

  • Създаване на анимации и интерактивни истории чрез програмиране;
  • Създаване на мобилни приложения и игри;
  • Програмиране на поведението на роботи и дронове;
  • Изучаване на роботиката и програмиране на робот в реална среда;
  • Разработване на модове за Майнкрафт и дизайн на различни нива;
  • И още много много интересни занимания, развиващи креативността на децата.

Текстови команди и текстов синтаксис

Веднъж щом децата се чувстват комфортно с блоковете от код, започваме да работим с тях за разпознаване на текстов синтаксис на алгоритмите, които вече са разработвали, както и създавайки нови интересни неща чрез текстови команди, подобни на блоковете от код. Така децата могат да свържат текста с блокове и да започнат бързо и лесно да пишат текстови команди.

Плавният преход към програмен език “Python”

Избрахме Python като програмен език, който нашите ученици да изучават. Този език е изключително развит и широкоспектърен, давайки възможност на учениците ни да разработват интересни за тях програми и да задържим интереса им докато изучават синтаксиса на езика. При стартирането на изучаване на Python нашите ученици вече са уверени в разработването на програми и алгоритми чрез блокове от код и текстови команди. Те разбират добре фундаменталните структури в програмирането и могат да ги използват за създаването на различни програми. Преходът към програмния език Python става плавно, чрез инструменти, които превеждат блоковите програми и помагат на учениците да учат в реално време, разработвайки игри и решавайки интересни логически задачи.

Преход от блоково програмиране към Python

MindHub е клуб по програмиране за деца от 6 до 11 години. Основната ни цел е да развием логическото и аналитично мислене и креативността у децата, както и да им дадем полезни знания за бъдещето. С много страст и иновации създаваме среда, в която децата могат да се отличават!

Приятно кодиране! ;)

--

--

Yasen Yankov
MindHub.bg

VP of Product Development @ Nexo, Ex — Head of Engineering @ PaySafe, Cryptocurrencies https://paysafe.com