Компютърното моделиране и фундаментите в програмирането влизат в учебната програма на МОН

Polly Yankova
MindHub.bg
Published in
3 min readDec 9, 2016

В днешни дни програмирането е толкова важно умение, колкото са четенето и писането. Програмирането развива не само креативността, аналитичното и логическо мислене, но и дава увереност на децата — възможност сами да създават програми и да видят реалното приложение на знанията си. За жалост, много малко деца имат възможността да усвоят този фундаментален предмет, тъй като той не се преподава в повечето български училища. Засега.

Но революцията в българската образователна система е на път да стане факт…

Ето защо ние сме развълнувани и нетърпеливи да Ви информираме, че новите учебни програми, предложени от МОН, са прикачени на сайта на министерството за обществено обсъждане. Учениците от трети клас ще изучават нов предмет — “Компютърно моделиране”. Нововъведенията влизат в сила през учебната 2018/2019г. Тези промени бяха представени от Министерството на образованието и науката, заедно с програмите за VII и IX клас.

Какво представлява така нареченото Компютърно моделиране?

По новия предмет децата ще се учат на програмиране на основно ниво като за целта ще се развиват уменията им по визуално блоково програмиране. Това ще стане чрез различни компютърни игри и симулации, похвати, които ние в MindHub прилагаме, за да помогнем на децата да усвоят материята бързо и увлекателно. Нашият опит сочи, че вниманието на децата се ангажира по-пълноценно, когато в учебния процес са включени различни игри и занимания като по този начин съзнанието им не възприема класната стая като място, на което са задължени да бъдат.

За нас програмирането е езикът на 21 век. Причината е, че живеем в ера, в която всяка част от ежедневието ни се дигитализира и изисква основни познания по програмиране. За пример може да послужат self-driving автомобилите, които Юбер наскоро пусна в Питсбърг. Необходимостта от програмисти и разработчици, които да развиват подобни проекти ще бъде още по-голяма в бъдеще. Съзнанието на децата в ранна училищна възраст е по-отворено, мисленето — гъвкаво, и както с изучаването на всеки друг предмет, програмирането се учи по-лесно и знанията са по-трайни в този етап от развитието на човека. Тези знания помагат на децата да развият “изобилие” в мисленето. Да напишеш код е сравнимо с това да напишеш история — необходимо е да знаеш какво действие да предприемеш и защо то бива последвано от друго в конкретна логическа подредба. Децата в MindHub имат възможност да програмират своя игра или история, да създават и изменят сюжета и да споделят и играят с другарчетата си.

Кодирането е грамотността на нашето време, а технологиите, които изпълват нашия свят ще се развиват все по-динамично и ще заемат все по-ключова роля в бъдещето и развитието на нашите деца. Поради тази причина, прегръщаме идеята за изменение на учебната програма, предложена от МОН, подкрепяме всяка инициатива, насърчаваща различното и иновативно мислене и вярваме, че нашите деца заслужават да се докоснат до магията на програмирането. Ние от MindHub, съпричастни с инициативата Hour of code, решихме да дадем възможност на колкото се може повече деца да опознаят света на програмирането, такъв какъвто го виждат нашите млади и амбоциозни ученици. Ако искате Вашето дете да направи своите първи стъпки във фундаменти в програмирането, насърчете бъдещето му и го запишете на безплатен демонстрационен урок.

Активирайте линка, за да заявите участие:

--

--