Лятото е чудесно време децата да опитат нови неща, а защо не и да програмират!

Hristiana Andreeva
MindHub.bg
Published in
3 min readMay 25, 2017

Лятото е чудесно време децата да опитат нови неща! Те могат да научат нещо ново или да използват игрови подход за повишаване на логическите и креативните си умения, които да им послужат през следващата учебна година. От екипа на MindHub ви предлагаме няколко идеи, с които децата да създават и споделят забавни проекти с приятелите си, като същевременно развиват аналитичното си мислене.

1. MindHub Summer Camp — лятна академия по програмиране
Макар лятото да почиваме от модулната ни програма, през ваканцията сме подготвили за всички малки програмисти седмици на забавление и научаване на нови неща. От 5 юни до 1 септември имате възможност да запишете детето си на ваканция като никоя друга: предлагаме ви 10 интересни тематични дни, изпълнени с мисии и откривателски дух! Лятната ни академия е чудесно място да покажете на детето си каква е “другата страна” — тази от която то е създател, а не потребител на игри и анимации. Ето защо MindHub Summer Camp e подходящ независимо дали детето ви има познания по програмиране или това ще е съвсем ново начало. :)
Повече информация: https://mindhub.bg/summer-camp

2. Code.org
Ако не можете да ни посетите на място, то ето ви още нещо интересно и полезно за децата: www.code.org e безплатна платформа за програмиране, чиято цел е да окуражи повече деца да пробват да пишат код. Курсовете в нея са разделени по възрасти и са подходящи дори за деца на 4–5 години. За да се улесни процесът на създаване, се използва т.нар. block-based language, чрез който децата не пишат код, а използват готови блокчета, за да движат герои, да създават игри и анимации.

https://studio.code.org/

3. Scratch
Scratch е език и среда за програмиране, разработени от MIT (Massachusetts Institute of Technology). Това е следващата стъпка към създаването на по-сложни примери от деца навършили 8 години. Децата програмират чрез drag and drop на предварително дефинирани блокове код. Scratch дава разнообразни възможности както за измисляне на забавни анимации, така и за създаване на игри, провокирайки детското съзнание към креативност; за визуализирне на училищни проекти, интерактивно изкуство, та дори и детски научни симулации.

https://scratch.mit.edu/

4. Dash & Dot
Един от най-забавните начини да учим как се пише код е програмирайки поведението на роботи. А Dash и Dot са срахотен избор! Те реагират на глас, танцуват, издават различни звуци, движат се, пишат, изстрелват пинг-понг топчета и това са само част от нещата, които тези две приятелчета могат. Идват с безплатни приложения, които да съпроводят децата ви в изпълнението на първите им мисии по програмиране на роботи, а забавлението с тях е гарантирано.

роботите Dash и Dot

Летните месеци са страхотна възможност за вашите деца да прекарат ползотворно време, научавайки нови неща и създавайки интересни игри и анимации. Ще се радваме да споделите с нас най-интересния проект, който създадете заедно с вашите малки програмисти!

--

--