Обратната връзка в MindHub — есенциална част от нашата работа!

Polly Yankova
MindHub.bg
Published in
3 min readNov 28, 2016

Ние вярваме, че обратната връзка е неделима част от цялостния комуникационен цикъл между родителите, децата и нашите учители. Нашият труд и цели са съсредоточени върху това да развиваме аналитичното и логическо мислене на децата, както и уменията им за решаване на логически проблеми чрез иновативни и интересни похвати. Поради тази причина, решихме да разработим специално за Вас, родители, една открита, реална и подробна форма за обратна връзка, с която регулярно да Ви информираме за чудесния напредък, който постигаме тук в MindHub с Вашите деца!

Целта ни — иновативна и прозрачна система за обратна връзка!

Смятаме, че давайки обратна връзка, ние не просто Ви информираме за реалните резултати, които постигаме с нашите ученици, а даваме оценка и отговор на всяко малко или голямо усилие, което те влагат по време на обучението си. Тази форма за оценяване, която разработихме се характеризира с двукомпонентна структура — проект, представен и разработен изцяло от децата, и процентно оценяване на придобитите знания и умения по основни критерии, които считаме за ключови в материята, която преподаваме в MindHub. Ние смятаме, че работата в екип е умение, не по-малко важно и нужно от развитието на логическото и аналитично мислене. Наблягаме на екипната работа, вместо върху насърчаването на конкуренцията между учениците ни. Ето защо държим да поощряваме децата да споделят идеи и да си помагат взаимно при разработването на различните задания, които им поставяме. Завършвайки всеки модул, те представят свой проект, който цели да затвърди усвоените от тях знания и умения.

Работата в екип засилва съпричастността, готовността за сътрудничество и приемането на друга гледна точка и идеи.

В края на всеки модул, родителите получават резултатна рамка, представяща усвоената от децата материя. Тя е базирана на важни критерии, по които сумираме и оценяваме придобитите от децата знания. Оценките, които поставяме се изчисляват в процентно съотношение спрямо постигнатите резултати. Избрахме такъв тип обратна връзка, тъй като родителите имат възможност да следят за развитието и напредъка на детето си от разстояние. Те получават подробна информация за неговите силни качества и уменията, върху които е нужно да се работи. Нашите учители, от друга страна, познават добре децата и имат възможност да насочат усилията си върху тези способности, които позволяват подобрение и доусъвършенстване.

Системата ни за оценяване според процентна скала и критерии, разработени от нашите специалисти

Подобен тип обратна връзка е много разпространена и предпочитана в държави като Дания и Финландия, чиито образователни системи са прочути като най-добрите в световен мащаб. В основата им е заложена индивидуалната връзка учител — ученик, въвличане на родителите в образованието на децата, респектиране личността на всяко дете и подпомагане работата в екип. Вдъхновени от тази концепция, дълго обмисляхме начин, по който да покажем на всички, че децата са най-важни в изпълнението на нашата образователна мисия, затова решихме, че е нужно да вложим усилия и време в разработването на този интересен, нов метод, който да даде реална и прозрачна представа на всеки родител за напредъка на детето му.

Повече за нашата работа и иновативните ни курсове, можете да намерите на уеб сайта ни (http://mindhub.bg) или в facebook страницата ни!

--

--