Програмирането е инвестиция в бъдещето на нашите деца!

Polly Yankova
MindHub.bg
Published in
4 min readApr 17, 2018

Икономиката в наши дни се нуждае от все повече хора с умения по програмиране и развито аналитично мислене, които да отговорят на търсенето на кадри в развиващите се технологични индустрии.
Това е причината, която би ни накарала да инвестираме в бъдещето на нашите деца, записвайки ги на обучение по програмиране. Програмирането и аналитичното мислене са основни умения в 21 век. Благодарение на бързоразвиващия се технологичен свят — програмирането и разбирането на код се превърна в задължително умение, както писането и смятането, за една голяма част от бъдещите професии. Ще споделим с вас 3 основни причини, които доказват, че програмирането помага за развитие на ключови умения и компетенции на днешните деца.

Програмирането е умение за цял живот

Децата имат различни интереси и доста често променят своите желания. Дори малчуганите ви в бъдеще да проявят интерес към професия в различна от ИТ индустрията, уменията придобити по време на обучение по програмиране ще им бъдат от полза. Обучението по програмиране чрез визуален програмен език (т.н. блоково програмиране) развива у децата умения за критично мислене, логическо мислене, креативност и способност за решаване на проблеми. Чрез програмирането децата се учат да бъдат смели и да експериментират в създаването на различни програми.

“Умението да се пишат програми развива ума и помага да мислим по — добре. Създава начин на мислене, който би бил полезен във всички области.” Бил Гейтс

Как можем да запалим интереса на децата към програмирането? Най-лесният начин за това е да им покажем какво всъщност биха могли да направят.
С помощта на програмирането децата могат да разказват интересни истории с код и да създават свои собствени игри, те могат да програмират поведението на роботи, да създават забавни интерактивни анимации и дори да измислят нови нива на любимите им игри като Minecraft и Roblox.

Програмирането е забавно! :) Особено, когато децата се учат да програмират и работят в екип.

Блоковото програмиране и програмирането чрез блок схеми са едни от най-лесните и увлекателни начини да учим децата си да създават софтуер. А най-голямото удоволствие за децата е, когато въпреки трудностите, те успят да завършат своята задача и споделят с приятели направените програми и игри.

Уменията по програмиране и аналитично мислене са с високо търсене

Технологичната индустрия е една от най-бързо развиващите се индустрии в последните 10–15 години. Все по-голямо е търсенето на кадри за тази сфера. Търсените специалисти не са само програмисти, но и дизайнери, лингвисти, математици. Познати са и други нови и с високо търсене професии — специалисти по дигитален маркетинг, инженери, анализатори на данни, продуктови мениджъри и т.н.

Нуждата от кадри в IT индустрията спрямо студентите ще надмине 1000000 души до 2020 година!

Програмирането с блокове развива у децата умения, които биха им били от полза, без значение в коя индустрия те ще се насочат. Такъв тип обучение е насочено към подпомагане на децата за успех в професиите на бъдещето. Професии при които на малчуганите ще се налага да управляват изкуствен интелект и за целта ще им бъдат необходими базови познания по програмиране.

Дупката между работа и студенти в компютърните науки е огромна.

За тези от малчуганите, които са заинтересовани и привлечени от ИТ индустрията, изучаването на програмиране чрез визуален език е добра основа, която може да бъде надградена с изучаване на някои от програмните езици — Python, Javascript или друг.

Програмирането подготвя децата за успех в училище и гимназията

По подобие на изучаването на чужд език, изучаването на програмиране е важно да започне от по-ранна възраст. Веднъж запознали се с основните концепции на програмирането при създаването на множество игри и анимации чрез блокове, децата лесно биха могли да надградят с изучаване на програмен език. За още по-голяма леснота и удобство на малчуганите са създадени набор от инструменти и среди, преобразуващи програми с блокове в програми на конкретен език. Най-известната от които е Google for Education >> Blockly.

Blockly е стандартна среда за разработка и обучение на деца по програмиране.

Една от най-важните предпоставки, и не на последно място е факта, че програмирането помага на децата да се превърнат от пасивни потребители в новатори и създатели на технологии. Малчуганите неусетно започват да виждат компютрите и таблетите като нещо повече от средство за забавление, а именно като средство за решаване на проблеми и възможност за създаване на технологични решения.

Уменията по програмиране и развитото аналитично мислене се превръщат във фундаментални за ежедневието ни. Помогнете на вашите деца да се подготвят за професиите на бъдещето, давайки им по-адекватно образование! Потърсете ни и разберете повече за нашите курсове! :)

--

--