Професиите на бъдещето — технологична революция 4.0!

Polly Yankova
MindHub.bg
Published in
4 min readFeb 18, 2018

Вероятно всеки от вас се пита как ще изглежда бъдещето на човечеството след 10, 20 или може би след цели 100 години? По какъв начин хората ще живеят и какво точно ще работят?

Разбира се, няма как да предвидим с точност какво ще се случи, но на лице са предпоставки, които обусляват зараждащата се социална, технологична и индустриална трансформация.От сегашна гледна точка сме свидетели на т.нар. „революция 4.0“ (Industry 4.0). Това е технологичен бум, който се развива с бързи темпове и представлява същинска революция в начина, по който хората започват да мислят.

Ето защо, за нас е важно децата да развиват своето аналитично мислене, компетенции и умения за работа в екипе. Ранното запознаване на най-малките с технологиите и възможностите, които предлагат, ще им помогне в бъдеще да се насочат към сферата, в която искат да бъдат професионалисти.

Малчуганите в MindHub работят в екип, развивайки своите социални умения.

Всички ние виждаме, че за всяка професия се изискват технически познания и боравене с необходимия софтуер за целта. Технологиите, със сигурност, имат своя голям принос в бъдещото развитие на света.

Статистически проучвания показват, че една част от младите хора в България не учат, не работят и нямат желание да се развиват. Питате ли се защо е така и как можем заедно да променим тази негативна тенденция?

Децата се запознават с фундаментите в програмирането.

В MindHub вярваме, че качественото образование в детска възраст ще подпомогне и насочи децата към бъдещия им кариерен избор. Това се случва с помощта на различни инструменти и чрез изпълняване на определени задачи, свързани с развиване на мисловния процес при най-малките.

Технологичната революция безспорно ще изкара на преден план професиите, които са свързани със сектора, който най-бързо се развива — IT. Затова, ние целим да запознаем децата с възможностите, които технологиите предлагат, като преди това усвоят фундаментите в програмирането.През изминалите години работихме в посока създаване на авторска програма, по която децата се обучават и правят своите първи стъпки по програмиране и която да ни помогне да постигнем поставените си цели.

Всяко едно дете има потенциал, който трябва да бъде отключен, за да може то да придобие нови умения и знания. Това ще му помогне напред в бъдещето при етапа на осъзнаване с какво точно иска да се занимава и как да постигне добри професионални резултати.

Менторите ни обучават децата по специална авторска програма.

Като родители, ние трябва да напътстваме и да даваме необходимите насоки на своите малчугани, за да могат активно да развиват логическото, кретивно и критично мислене. По този начин децата ще започнат пълноценно да опознават заобикалящия ги свят, както и да се научат да общуват със своите връстници. Комуникацията в случая е от съществено значение за формиране на екипни умения.

Съставихме кратък списък с едни от най-търсените и мечтани професии на бъдещето, които ще достигнат своя връх съвсем скоро:

IT специалист — тук можем да включим генерално специалистите, които разработват и поддържат различни видове софтуер, което им помага през цялото време да работят в екип, като създават приложения за науката, медицината, изследователската дейност, отрасли на икономиката и автоматизацията. Това е в помощ и на други разработчици, които използват вече създаден код.

Друга желана професия е тази на техниците, които се занимават с възобновяеми енергийни източници. Техническите специалисти ще бъдат едни от най-търсените, поради спецификата на тяхната работа.

От друга страна сигурно сте се чудили какво е да бъдеш мейкър на видео игри? Тази професия от хоби на много хора, се превръща в тяхна професия. Естеството на работата е свързано с разработване на онлайн игри, които потребители от цял свят играят в реално време. Статистиката показва, че около 25 000 души по света, до този момент, са превърнали хобито си в своя професия и изкарват наистина добри доходи.

Роботите са в помощ на децата при програмиране на тяхното поведение.

На преден план изпъква и друга професия, насочена към създаването и разработването на изкуствен интелект. Някои от компаниите, които търсят своите „златни инженери“ в екипите си са: Google, Airbnb, Intel и редица други утвърдили се на пазара гиганти.

Друга професия на бъдещето е тази на коучa на роботи и автономни устройства (автомобили, сгради, т.н.). Самото име подсказва, че става въпрос за работа с роботи, но не каква да е, а именно — специални инженери, които управляват изкуствения интелект и в същото време си сътрудничат с него. Предимството на роботите е, че могат да се справят със сложни задачи и проблеми за много кратко време, но за голяма част от тях е необходима човешка намеса в управлението. Тази професия със сигурност ще се превърне в една от най-търсените.

Професиите, които изброихме са малка част от списъка, който ще се увеличава в бъдеще. Надяваме се, че успяхме да отговорим и на важния въпрос — как да помогнем на децата да се развиват и да бъдат бъдещи професионалисти. Отговорът е в желанието и мотивацията ни като родители да успеем да ги насочим и да им дадем необходимия образователен старт.

--

--