Първото ни участие в международно състезание по програмиране на роботи

Polly Yankova
MindHub.bg
Published in
3 min readNov 2, 2016

Екипна работа, решителност, забавление — това са само част от предизвикателствата, с които ще се сблъскат 2-та екипа на MindHub включили се във второто международно състезание по програмиране на роботи на компанията Wonder Workshop.

MindHub Junior Team :)

Какво представлява състезанието за програмиране на роботи на Wonder League?

Умеенето да се чете и пише код е грамотността на 21 век. Нуждата, хората да разбират основите на програмирането, нараства все повече и повече.
Именно поради тези причини, компанията Wonder Workshop създава международно състезание за програмиране на поведението на роботи, което дава възможност да се реализират бъдещите технологични лидери и иноватори.

В продължение на 2 месеца деца на приблизителна възраст ще измислят и имплементират решения на научни и технологични предизвикателства от реалния живот, програмирайки поведението и изкуствения интелект на роботите Dash и Dot. Участието на децата ще помогне за развитието на умения като способност за решаване на проблеми, креативност; ще им даде възможност да разучават и научават факти от реалния живот и да изграждат взаимоотношения помежду си като екип.

Какви са правилата на състезанието и какво трябва да знаем?

По време на състезанието децата са разделени на 2 основни възрастови групи — 6–8 години и 9–12 години. Екипите не може да бъдат по-големи от 5 деца.

“- Знаете ли колко отбора са регистрирани в целия свят?
- Хм, може би -100, 200, 1000!?
- Има точно 5247 регистрирани екипа!”

Единствени в България, ние от MindHub ще вземем участие в състезанието с 2 отбора:

  • MindHub Junior (Никола, Калоян, Тервел, Матео);
  • MindHub Senior (Велин, Михаил, Андрей, Борис).
Senior Team — Mission 2.

Децата получиха своите 5 мисии на 17 октомври, като ще трябва да се справят с тях в продължение на 8 седмици. Всеки един от отборите се събира веднъж седмично, за 120 минути, за да намери и напише най-правилното и оптимално решение на поставената им задача.
След като са готови с решението на задачата, те споделят с уникален код написаната от тях програма с организаторите и съдиите.

За да се справят успешно с поставените им задачи децата трябва да притежават основни познания по програмиране, разбиране на условни конструкции и цикли, алгоритмично мислене и умения за решаване на логически задачи. Често се налага и да вземат под внимание характеристиките на околната среда, да създават обекти подпомагащи креативното изпълнение на техните мисии.

MindHub Junior Team — Second Mission.

Етапи на състезанието и определяне на победителите

Състезанието на Wonder Workshop за програмиране на роботи се състои от няколко етапа:

  1. Регистрация на всички отбори — до 17 Октомври
  2. Споделяне на програмите за решение на мисиите — до 15 Декември
  3. Обявяване на финалистите и финалната мисия — 30 отбора, до 16 Януари
  4. Споделяне на решението на финалната мисия — до 24 Февруари
  5. Обявяване на международните победители — на 15 Март 2017.

Отборите победители ще получат по един робот Dash за всеки участник в екипа. 30-те финалисти ще получат по една специално брандирана тениска “Wonder League финалист”. А екипът първенец от всяка държава ще получи дигитален сертификат за своите участници.

Junior Team - Mission 1.

С голяма гордост и интерес ще следим представянето на нашите 2 отбора. Пожелаваме им успех и поне 8 робота Dash като награда за тяхната креативност, логичско и аналитично мислене и уменията им да се справят с решаването на сложни проблеми!

Не пропускайте да следите и вие развитието на мисиите и представянето на MindHub Junior Team и MindHub Senior Team на нашия сайт: http://mindhub.bg, на блога ни: https://blog.mindhub.bg, както и в социалните мрежи: https://www.facebook.com/www.mindhub.bg/

--

--