WordPress under 2015

Ett inspirerat WPKonsulterna-team välkomnar en ny vecka!

Vi har pratat mycket om vår nya blogg internt och vi kan inte vänta med att dela vår kunskap och expertis med er. Denna vecka kommer vi att introducera er för viktiga händelser som ägde rum 2015 i WordPress-världen. Det har varit en fantastisk resa för WordPress förra året, inte bara på grund av stor popularitet och deltagande av alla användare, utan också när det gäller teknikens utveckling. WordPress har blivit mer robust, lättare och mer sofistikerat att använda. Vi kommer att gå igenom några av de delar som har utvecklats och åstadkommits under föregående år för att sedan dela med oss av saker som vi är ser framemot.

Siffror

Förra året bröt WordPress alla barriärer avseende popularitet genom att vara publiceringsplattform för varje 4: e webbplats på hela Internet. 660 miljoner inlägg skrevs under 2015: inom all världens tänkbara ämnen. Från EU:s flyktingkris till London Marathon, från New York Times-skribenters bloggar till renodlade nyhetssidor. WordPress tog världen med storm.

Med start så sent som 2003 har WordPress format vår förståelse av den moderna världen som vi känner den. Kreativitet flyger in från alla hörn av världen. Förra året lades 1053 nya teman till ThemeForest, en premium-tema-webbplats. 806 nya plugins lades till. Detta motsvarar endast teman på ThemeForest och det finns myriader av Internetbutiker som säljer WordPress-teman och plugins som är omöjliga att räkna.

Nya releaser och säkerhet

WordPress-framgången vilar i att vända sig till både utvecklare och slutanvändare. Att vara en “open source”-plattform ger användarna frihet och möjlighet att utvecklas tillsammans med WordPress. Med miljontals användare runt om i världen kan till exempel uppmärksammade buggar och önskade funktioner bli snar verklighet genom användarnas önskemål inom communityn. WordPress har släppt tre stora versionsuppdateringar endast förra året. Detta omfattar säkerhetsåtgärder som syftar till att skydda webbsidor mot hackförsök på ett bättre sätt.

  • 4.2 “Powell”
  • 4,3 “Billie”
  • 4.4 “Clifford”

Dessa har även införlivat funktionella förbättringar så som stöd för responsiva bilder som en del av kärnan, snabbare laddningstider och bättre inbäddning av kod.

Förvärv

På affärssidan fattade Automattic flera bra beslut, bland annat förvärvades Woocomerce. För er som inte vet vad WooCommerce är kan det beskrivas som ett mycket komplext och intrikat e-handels plugin som har blivit otroligt populärt för personer som använder WordPress som en e-handelslösning. Med över 7,5 miljoner nedladdningar och miljontals aktiva instanser var Automaticcs förvärv av Woocommerce ett lätt beslut att fatta. WordPress med WooCommerce är som att äta samma spenat som Karl-Alfred gör!

Code Monkey

Tid för lite nördsnack nu! På utvecklingssidan har WordPress tagit några stora beslut som kommer att ha långvarig inverkan på hur framtiden kommer att se ut. I stället för en PHP-baserad codebase används JavaScript med Calypso, kodnamnet för ett moderniseringsprojekt med finansiellt hjälp från olika sponsorer. Det blev oundvikligt och uppenbart att drastiska förändringar behövdes för att påskynda utvecklingen för en mer responsiv och realtidsdriven teknik och PHP ansågs inte vara tillräckligt snabbt.

Erfarenheterna från över 20 månader av utveckling hade förstärkt behovet av radikala förändringar. API-kraft behövdes, innehåll och statistik behövdes för att läggas i kärnan, multisite-frågan dök upp och snabbare laddningstider krävdes. Calypso är ett vågat försök att besvara dessa frågor genom att ta problemen rakt på sak. Det har följts av blandade recensioner från folk men i allmänhet har det tagits emot med entusiasm. För avancerade användare kan vi rekommendera WP REST API dokumentation som intressant utökad läsning.

Framtid

Med allt detta sagt och gjort, vad innebär detta för slutanvändaren? WordPress som en publiceringsplattform är här för att stanna för lång tid framöver. Framtiden är ljus, ambitionerna är enorma och möjligheterna oändliga. Förtroendet för WordPress är på topp och vi på WPKonsulterna tror att vi är kan vara ett företag som inte bara tror på WordPress utan också aktivt dela denna energi. Vi vill inte bara stå i centrum för nyheter, tjänster, idéer och möjligheter för våra kunder utan vi försöker också tänka utanför boxen. Som experter inom detta skulle vi vara mer än glad att diskutera dina idéer och förvandla dem till attraktiva webbsidor som talar för sig själva. Ni är mer än välkomna att kontakta oss. En av våra representanter kommer att återkomma till dig för att diskutera just dina behov.

P.S. Bilder får du välja själv. Trodde det ska vara bättre!


Originally published at wpkonsulterna.se on February 10, 2016.