Моќта на Еден

Често сум си го поставувал прашањето дали нависитна еден човек и една идеја може да предизивика butterfly effect?

Сигурно повеќето од нас би одговориле многу тешко, тоа го има само на филм.

Бидејќи по природа сум многу љубопитен и ме интересира се и сешто, решив малце да истражувам…Но, престанав да пребарувам после првиот линк: Humans of New York. Приказната на Брендон Стентон едноставно комплетно ме обзеде и ми докажа дека секој од нас е способен да направи чудо!

За тие што не се запознаени, станува збор за еден обичен фотограф од Њујорк со една сосема обична идеја — да фотографира 10.000 њујорчани. Веројатно ни самиот не бил свесен каков глобален феномен и движење ќе предизивика бидејќи денес и да не постои земја каде што нема “Humans of” движење.

Убавината на целата приказна е токму едноставноста и личната порака која предизвикува емоција. Денес кога буквално сме бомбардирани со информации и негативни вибрации многу лесно и самите ние стануваме негативни и скептични. Тажно е дека почнавме да реагираме само на лоши вести а добрите се потешко не “допираат”. Затоа токму ваквите приказни како на Брендон ми ја враќаат вербата во човештвото и дека сите сме моќни да предизвикаме промени.

Интернетот ни даде глобален глас на сите. Токму друштвените медиуми се како мегафон кој ја претвора мисијата на еден човек во глобална акција. Еден човек, една идеја, глобален импакт

Иако живееме во комплицирани времиња на економски кризи, војни, терористи и корумпирани политичари, моќта на интернет алатките ни отворија сосема ново поле за активизам и глобални промени. Како никогаш до сега дури и насрамежливиот човек на светот кој се чувствувал беспомошно и безнадежно добива глобален глас.

Замислете, имате идеја, сакате да бидете чуени и да предизвикате промена, седнувате на лаптоп и едноставно споделувате со целиот свет. Дури постои и одличен сајт за тоа. https://www.change.org е глобална платформа за промени каде што секој индивидуалец може да покрене движење. 150 милиони победи секој ден!

Но, немора секоја акција да биде глобална. Дури и најмалиот чин на добрина значи многу. Обично добро утро на вашиот сосед, пријатен ден на вашиот колега, дали ти треба помош на вашиот другар значат многу. Чинот на добрина и љубов патува далеку. Често забораваме дека токму ние го имаме најголемиот импакт на нашите пријатели, колеги, другари…а енергијата се шири како кога ќе фрлите камче во вода.

Да, сите сме моќни за промени, дома, во друштво и на работа. Имате некоја идеја? Пробајте уште денес, пробајте да ги инспирирате вашите колеги. Пробајте да покренете нешто во вашата компанија. Бидејќи компанија не е ништо повеќе од збир на луѓе со заедничка цел. Токму компаниите се тие што треба да ја искористат нивната моќ не само за профит туку и за општо добро. Но не да ја “киднапираат” и брендираат акцијата како што е најчесто се случува, напротив, скромно и без очекувања. Верувајте ми луѓето ќе препознаат.

Запомнете, за секој почеток потребен е само еден!

Овој пост е дел од проектот Coca-Cola Bloggers Network Adria и топло ви препорачувам да ги погледнете и останатите постови на моите колеги блогери.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.