Hogyan újítottuk meg a kreatív önképzést?

tl;dr: Mi, a Mito kreatív csapata minden héten összegyűlünk egy órára, és két-három rövid előadást tartunk egymásnak érdekes témákról. Ez tök fasza dolog, csináljátok ti is!

Most, hogy elspoilereztem a tanulságot, abba is hagyhatod az olvasást.


De talán maradt benned néhány kérdés.
Például, hogy ebben mi az érdekes?
Mi a haszna?
Hogy lehet ennyi embert minden héten összeszervezni?
És egyáltalán hogy van erre idő?
Ha ilyenek merültek fel benned, érdemes tovább olvasnod.

A kreatív csapat

A Mito kreatív csapata jelenleg tizenegy emberből áll. A mi feladatunk, hogy érdekes megoldásokat találjunk ki ügyfeleink érdekes problémáira. Stratégiával, koncepciókkal és szövegekkel foglalkozunk. Történelmi és technikai okokból itt design nem készül, a GFX egy külön részleg. Hogy ez miért jó és miért nem, arról talán majd másvalaki, máskor.

Kreatív skillset fejlesztése

A folyamatos önképzés fontosságával senki sem fog vitatkozni, és talán azzal sem, hogy milyen hasznos a csapaton belüli tudásmegosztás.

Ami viszont már egy kicsit kevésbé egyértelmű kérdés, hogy a kreatív skilleket lehet-e fejleszteni, és ha igen, akkor hogyan? Biztos van, aki egyből rávágja, hogy persze, el kell végezni ezt meg ezt a tréninget, el kell olvasni ezt meg ezt a könyvet. És biztos van legalább ugyanennyi ember, aki szerint nem, mert a kreativitás adottság.

Mi valahol a kettő között állunk. Craft, a mito alapító és névadó atyja fogalmazta meg elég jól: “az egész nem más, mint egy jó adag atipikus problémamegoldás szorozva jó sok türelemmel és szorgalommal.” Szerintünk a kreativitás fejleszthető. Lehet egyre jobb és jobb kérdéseket feltenni, egyre érdekesebb dolgokat mondani. Ami adottság, az az állandó kíváncsiság, hogy a dolgokat új szemszögből nézzük és mutassuk meg.

A kreativitás nem a kreatívok monopóliuma, egy fejlesztőnek éppúgy szüksége van rá, mint egy ügyfélkapcsolati menedzsernek. Viszont míg náluk adott egy pálya, ahol a kreativitás csak egy eszköz, a kreatívok munkájában ez maga a pálya. A mondat, amitől legtöbben gyomorgörcsöt kapnak: “háromra találj ki egy jó ötletet” nálunk alap elvárás.

Ahhoz, hogy ezekkel a feladatokkal, helyzetekkel tudjunk valamit kezdeni, mégis kialakult egyfajta kreatív skillset. Nagy vonalakban ilyesmi:

 • Kreatív gondolkodás
 • Tech trendek, új megoldások
 • Emberismeret
 • Társadalomismeret
 • Kulturális trendek ismerete
 • Érdekes témák ismerete
 • Google
 • Prezentáció
 • Minden más

Hogy lehet ilyen képlékeny skilleket egyszerre, hatékonyan fejleszteni? Ha körülnézek a többi mitós területen, viszonylag egyértelmű fejlődési útvonalak rajzolódnak ki. A fejlesztő megtanul egy új nyelvet vagy más toolt. A designer egy új stílust vagy design területet. Az account begyakorol egy új PM módszert vagy kiokosítja magát ügyfelei iparágából. Mit tehetünk mi?

Kreatív önképzés reshaped

Nekünk nem nagy struktúrákat kell mélyen elsajátítani, hanem inkább az a fontos, hogy minél több helyről inspirálódjunk, minél több nézőponttal találkozzunk. És ha már a csapatban amúgy is mindenkinek vannak kattanásai, speciális érdeklődési területei, mi lenne, ha ezekkel kezdenénk valamit? Hogyan lehet ebből a formátlan motivációból és tudáshalomból rendszeres, strukturált önképzési formát alakítani?

Így jutottunk el a “heti mikro-TED” ötletéhez. Minden héten összeülünk, és 2–3, néha 5 érdekes témáról prezizünk egymásnak.

Mi a különleges ebben? Hogy működik.

Alig több mint fél év alatt 11 ember több mint 60 előadást hozott össze az 5 perces vitaindítótól a 40 perces elemzésekig.

Feldolgozzuk a klasszikus ügynökségi témákat is:

 • Kreatív gondolkodás fejlesztése
 • Szövegírás
 • Eszközök, csatornák, felületek
 • Jó reklámok a klasszikusoktól a legújabbakig
 • Konferenciák, szakmai események, ahol valamelyikünk járt
 • Nagy reklámos díjak, események: Cannes Lions, Superbowl, Effie, Golden Drum stb.
 • Kutatások, stratégiai anyagok a Z generációtól a reklámhatékonyságig
 • Könyvek, amik az irodában kallódnak: valaki végre elolvassa őket, és megtudjuk, miről szólnak
 • Közéleti témák az amerikai elnökválasztástól a kamuhírekig
 • Új technológiák, eszközök megismerése, kipróbálása

De azért itt is van egy jó adag atipikus megközelítés is. Ilyenek:

Érdekes témák

Akármilyen banálisnak is tűnik, egy kreatív számára létszükséglet, hogy legyen mindig a tarsolyában néhány ún. _érdekes téma_. Önképző klubunkban hetente megismerkedhetünk ilyenekkel. Például a Brewdog történetével. Vagy az ételfotózás kulisszatitkaival. Vagy az élelmiszeripar jövőjével.

Kulturális trendek

Tudtátok, hogy a 10–19 évesek körében népszerűbb Csecse Attila, mint Majka? Lead stratégánk elég sok meglepő dolgot mesélt a Z generációról. Hogy ne legyünk buták, a következő két alkalmat teljesen a híres magyar youtubereknek szenteltük. Mindenki felkészült egy vlogger munkásságából, és utána fejenként 5 percben beszámoltunk róla egymásnak.

Storymining

A Storymining egy sorozat a sorozatban, ahol olyan sztorikról beszélgetünk, amelyek Magyarországon legalább 10000 embert látható aktivitásra késztettek. Legyen ez az akció egy megosztás, új szokások kialakítása vagy akár teljes kapcsolati hálók mozgósítása.

Olyasmiket vizsgálunk, hogy miért van az, hogy egy virágárus néni vagy egy cukrász története lángra lobbantja több tízezer magyar ember lelkét és facebook newsfeedjét? Mitől függ, hogy az egyik sportolóra fittyet sem hányunk, a másiknak pedig elég kimondania, hogy #sajtburesz, és máris róla beszél az egész ország? És egyáltalán, hogy lehet, hogy a nemzetközi internetes közönségszavazásokat mindig mi nyerjük meg?

Havi egy nem jön össze? Próbáljuk meg hetente.

Jó sok témánk van, de ahhoz, hogy ezt meg is tudjuk osztani egymással, kellett néhányat csavarnunk a megszokott módszereken.

Korábban azzal próbálkoztunk, hogy havonta, kéthavonta tartson valaki egy alaposabb, egyórás előadást. Miután az illető izzadságos munkával elkészült a prezivel, jött a következő lehetetlen küldetés: összeegyeztetni naptárainkat. A végeredmény: két-három havonta egy prezi, utána nagy fellélegzés, majd vissza a rendes kerékvágásba.

Az első fontos tekerés az volt, hogy drámamentessé tettük a módszert. Bármiről lehet beszélni, bármilyen terjedelemben, a lényeg, hogy érdekes és inspiráló legyen. Így lecsökkentettük a belépési küszöböt, megnövelve a részvételi motivációt.

A másik csavarás pedig az volt, hogy a mindenkinek jó időpontok helyett fix, rendszeres slotot találtunk magunknak. Vállaltunk egy merészet: mi lenne, ha minden héten csinálnánk egy ilyet? Ha mind a tizen készülünk egy 15–20 perces prezivel, máris megvan a havi program. És csak mindenki be tudja illeszteni ezt az egy órát a hetébe.

A rendszeres agyedzés nemcsak jobban beépül, hanem abba az irányba is terel, hogy a többi teendőnket is hatékonyabban és strukturáltabban végezzük. Naptárak összeegyeztetése helyett végül egy új szokást építettünk. Ez be is jött. Azóta inkább abba rakjuk az energiáinkat, hogy jó előadásokat csináljunk, hogy senki se akarjon róla lemaradni.

Csapat

Mivel a prezik rövidek és inspirálóak, több idő és kedv is marad, hogy beszélgessünk róluk. Amúgy is össze vagyunk zárva, de ritkán volt alkalom arra, hogy projektet nem érintő kérdésekről dumázzunk. Így viszont napjaink részévé vált, hogy megismerjük egymás gondolkodását, és vitatkozzunk. Közelebb kerültünk egymáshoz, és elkezdtünk csapatabb csapatként funkcionálni.

És végül: prezentációs skillek

Mikro konferenciasorozatunk összes hasznát még valószínűleg fel sem mértük, de az már egészen biztos, hogy a csapattagjaink prezentációs skilljeire nagyon jó hatással van. Ez pedig nagyon hasznos, mert a munkánk alapvető része, hogy leadeket, kreatív igazgatókat, accountokat, stratégákat, ügyfeleket győzzünk meg ötletünkkel kapcsolatban. Nem meglepő, hogy a heti rendszerességű prezizés hatására mindenki sokat fejlődött ebben is.


Így újítottuk meg a kreatív önképzésünket az elmúlt hónapokban. Persze a módszer hétről hétre alakul: ez egy béta projekt, és valószínűleg az is marad még jó sokáig. Szóval várjuk a konstruktív feedbackeket belülről és kívülről egyaránt. Tetszik? Nem tetszik? Jobban tudod? Kipróbálnád? Kommentálj, szeretünk tanulni!

Rólunk

A Mito budapesti kreatív és digitális ügynökség. Többek közt az OTP Bank, a Magyar Telekom, a Deutsche Telekom, a Wizz Air, a Szerencsejáték Zrt. és a Jófogás is szereti az okos megoldásainkat.

http://mito.hu és http://mito.hu/jobs