Miljonregn över Mittmedia — får Googlepengar för personaliseringsprojekt

Målsättningen är att skräddarsy innehåll för varje användare

Oskar Nord
mittmedia
3 min readDec 13, 2017

--

Magnus Engström, Michelle Ludovici, Thomas Sundgren

Mittmedia får ett jättebidrag från Google. Sökjättens finansieringsfond Digital News Initiative som stöttar högkvalitativ journalistik avslöjar i dag att de skickar fyra miljoner kronor till teknikutveckling i ett projekt som heter Soldr Personalization Service, SPS. Årets finansieringsrunda premierar projekt som bidrar till “monetization”, intäktsgenerering, och det är något som Mittmedias projekt tagit avstamp i. Ett personligare innehåll ska nämligen leda till nöjdare användare som stannar kvar längre som Plus-kunder.

– Efter väldigt mycket analys kan vi tydligt med säkerhet säga att ju färre artiklar en användare konsumerar desto större är sannolikheten att den kommer avsluta sin prenumeration. För att säkerställa att vi blir relevanta för användarna måste vi hela tiden säkerställa en kontinuerligt leverans av relevant innehåll till användaren alla dagar, säger Magnus Engström, datastrategichef.

Olika startsidor för olika användare

För att lyfta fram det relevanta innehållet för varje användare är grundtanken att personalisera de artiklar som användarna exponeras för.

– Nu har vi en gemensam startsida för alla användare. En artikel är där i två timmar och då kanske den användare som är intresserad av den artikeln inte är inne på startsidan och missar den. Att istället ge rätt innehåll för rätt användare i rätt kanal vid rätt tidpunkt är vår målsättning i det här projektet, säger Michelle Ludovici, projektledare.

Med SPS kan det innehåll som möter användaren anpassas till användarens behov.

Mycket researcharbete har redan gjorts och närmast på tur står de första testerna där användarna delas in i olika grupper. I den första etappen delas grupperna in baserat på intressekategorier och SPS visar anpassat innehåll för den gruppen.

– Innehållet vi visar för gruppen utformas enligt fyra kategorier. Dels vad användarna i intressegruppen är intresserade av inom den kategorin och bland alla artiklar och hur nya artiklarna är. Sen tittar vi på alla artiklar och tar in artiklar som är väldigt intressanta överlag för att inte få en filterbubbla i gruppen, säger Michelle Ludovici.

Filterbubblor har diskuterats de senaste åren och bildas när användare bara exponeras för material av samma typ som hen tidigare interagerat med, vilket gör att den inte möts av nya intryck.

“Vårt tveklöst största problem”

Syftet med SPS är att minska avhoppen av Plus-kunder, det som kallas churn, något som är en stor utmaning för Mittmedia och andra mediekoncerner.

– Vi gör många andra saker också för att aktivera vår användare men vissa delar är för stora för att hantera manuellt. Det här är vårt tveklöst största problem för om vi får en ny kund men tappar en gammal så kommer vi ingenstans, säger Magnus Engström.

Han får medhåll av Thomas Sundgren, projektägare för Mittmedias plattformar.

En översikt av strukturen bakom SPS där det är konsumentdelen till höger som beskrivs i artikeln.

– Vi har haft en fantastisk start med Plus och konverterat in massor med människor — och det måste vi fortsätta med men också se till att kunderna stannar hos oss. Vi tror att den som blir kund hos oss blir det för att den söker en viss typ av innehåll och när den blivit kund så förväntar den sig att kunna konsumera mer av det innehåll man har betalat för. Då kan vi visa upp det innehållet för den kunden, säger Thomas Sundgren.

Fått bidrag tidigare

Bidraget från Google ska främst användas till den tekniska motor som bakom kulisserna skapar det personliga innehållet för varje användare och i praktiken möjliggör det att man kan fortsätta rekrytera medarbetare till Mittmedias digitala utvecklingsavdelning.

– Det är superkul att få det här bidraget och ett jättespännande arbete. Vi ligger i verkligen framkant i arbetet med maskininlärning och det är inte så många företag i vårt område som jobbar så här med riktiga tester med egen data. Det är väldigt roligt, säger Michelle Ludovici.

Tidigare har Mittmedia fått bidrag från Googles finansieringsfond för appen Mitt Arabi som utvecklades för att ge nyheter åt och integrera nyanlända.

Oskar Nord är intern reporter på Mittmedia. Du når honom på oskar.nord@mittmedia.se.

--

--