Mittmedia sprang om konkurrenterna på mindre än ett år – med en unik live-tv-satsning

Att det mesta förändras otroligt snabbt i mediabranschen är knappast något nytt. Ändå känns det som en svindlande tanke, trots att det är sant, att tänka att Mittmedia hittade ett arbetssätt för live-tv som gjorde att vi sprang om våra konkurrenter på mindre än ett år. Det låter galet, eller hur? Ändå vågar jag påstå att Mittmedias live-tv-nav i grunden förändrat arbetssättet för våra cirka 550 journalister. Och att vi ofta är både snabbare och mer relevanta i vår live-tv än våra konkurrenter.


Live-tv-navet bildades i januari 2016 och verksamheten har sedan starten gett mediekoncernen helt nya möjligheter och fantastiska resultat när det gäller utveckling av lokaljournalistik i rörlig bild.

Navet är ett unikt live-tv-koncept som ger styrka, flexibilitet och leveranssäkerhet i breaking news-lägen för mindre nyhetsorganisationer. Navet gör det möjligt för den lilla redaktionen och den lokala reportern att möta publiken i deras nya vanor och krav på snabb, digital nyhetsförmedling och rapportera om nyhetshändelser på ett sätt som tidigare enbart stora tv-aktörer kunde.

Live-tv navet består av två fasta enheter (i Falun och Sundsvall) med kontrollrum och två spelplatser/studios. Navet har sex anställda medarbetare som arbetar i kombinerade roller programledare/bildproducent och som tillsammans dagligen servar och stöttar MittMedias 550 journalister i livelägen.

Mittmedias journalister kan oavsett var eller när ett live-läge inträffar sända live. Live-tv-navet finns alltid som en resurs redo att assistera de som jobbar ute på fältet. På bilden: Anders Brage i färd med att sända live.

Tidigare, innan live-tv-navet, gjordes livesändningar från händelser direkt ut på nyhetssajt, utan möjlighet till grafik, teknisk support och andra moment eller inslag i sändningen. Man saknade kontakt med sin hemmaredaktion under sändning, vilket innebar problem när det kom till utgivarfrågor. Det enda sättet att undvika att visa ut skeenden som bedömdes som olämpliga, var att helt släcka sändningen. Långt ifrån alla sändningar gick att genomföra, hälften av sändningarna (50 procent) misslyckades, ofta till följd av tekniska problem. I de fall där sändning gick att genomföra var innehållet av varierande kvalitet och ofta tunt, inga fler moment än reporter på plats gick att tillföra.

Det fick till följd att MittMedia, med sina 28 lokala tidningstitlar med olika förutsättningar, hade svårt att möta användarnas krav på liverapportering i rörlig bild i samband med breaking news. Det tog alldeles för mycket kraft att försäkra sig om att en livesändning skulle bli av och bli av någorlunda kvalitet.

Samtidigt, publiken är tydlig med vad den vill ha. Konsumtionen av rörlig bild är ständigt ökande och intresset för live-tv i breaking news-lägen är hög. Under 2015 initierade MittMedia därför ett projekt i syfte att kartlägga rådande förutsättningar när det gäller live-tv med fokus på nytänkande.

Ett halvår senare, kom lösningen: Live-tv navet. För en starkare, mer leveranssäker och snabbare nyhetsförmedling.

Frida Eriksson, programledare live-tv-navet Sundsvall, sänder live flera gånger om dagen. Hennes jobb är stötta Mittmedias lokalreportrar i live-tv.

I dag går livesändningarna från fältet till navet, som coachar alla inblandade i sändningen. En programledare går in som extra journalistkraft och via kontrollrum görs innehållet i sändningen fylligare genom grafik, kartor, inslag och telefonintervjuer. Sändningarna övervakas och kan styras av producent och utgivare har möjlighet att fatta beslut under pågående sändning.

Jonatan Svedgård är bildproducent och har arbetat i navet sedan starten i januari 2016:
– I dag jobbar vi med att i realtid förmedla dagens nyheter från våra lokala orter. Det kan vara korta breaking news-sändningar, livesänd sport eller andra, planerade sändningar. Våra reportrar fokuserar på att berätta storys. Vi fokuserar på att paketera det i den typen av realtidsrapportering som dagens publik kräver. Men grunden för den lokala reporter är densamma som den alltid varit. Den lokala storyn, säger han.

Resultatet har varit banbrytande. I dag är samtliga 550 reportrar i Mittmedia utbildade i livesändning och kan, med stöd av navet, gå live med olika livesändningsenheter. Bland annat via appen och live-tv-verktyget Bambuser Iris.

Under 2016 startades MittMedias live-tv över en miljon gånger. Långt många fler såg materialet i efterhand, då repriser laddats upp och paketerats enligt modellen 10/90. Det vill säga att tio procent av tittandet sker i liveläget, medan vi genom att aktivt arbeta med paketering av materialet får in 90 procent av tittarna i ett reprisläge.

Live-tv-navet har bidragit till ett ökat fokus på tv i hela koncernen.
Under 2015 till 2016 ökade antalet startade tv-strömmar i MittMedia med 61 procent, från 17,7 miljoner till drygt 28,5.

Styrkan i live-tv navet har varit särskilt tydlig i samband med stora sportevenemang och i breaking news-situationer där samtidig snabb nyhetsrapportering av flera team ägt rum. Några exempel på det är när ett par mördas i sin stuga i Hälsingland dagen före julafton, ishalka som lamslår hela Norrlandskusten och när en vattenläcka förorenar dricksvattnet i stadskärnan i Gävle i flera dygn. MittMedias tittare har också live fått följa sändningar som jakten i älgskogen och, mitt i publikhavet, fått följa kvalrysaren mellan Modo och Leksand i kampen om en plats i SHL.

Antalet livesändningar ökar ständigt och snittet, just nu, för livesändningar via live-tv-navet ligger på drygt 50 i veckan. (Lägg därtill ytterligare ett gäng sändningar görs utan navet varje vecka.) Kvalitén på våra sändningar är idag högre, innehållet är bättre och, det kanske mest revolutionerande, är att antalet sändningar som misslyckas i dag är färre än en procent.

Jan Olby, Frida Eriksson, Torbjörn Lindström och Jonatan Svedgård jobbar i Mittmedias live-tv-nav som sändningsproducenter eller programledare. Linda Solum (mitten) är arbetsledare för live-tv-navet.

Via live-tv-navet är MittMedia nu lika snabba på live-tv som de större nationella aktörerna, med den skillnaden att vi är på plats där det händer. Vi nöjer oss helt enkelt inte med en programledare eller reporter i en studio på redaktionen, vår publik vill ha närvaro på plats. Vi är agendasättande i vårt sätt att arbeta – det vet vi eftersom konkurrenterna vill köpa loss den live-tv vi gör – och bara fantasin sätter gränser för vad vi kan fylla morgondagens sändningar med.

Och om jag ska tillåta mig att skryta lite till: Vi ligger i framkant av live-tv-utvecklingen i Sverige och levererar lokaljournalistik på ett sätt som vi inte sett tidigare. Därför har vi sprungit om våra konkurrenter.

Så här säger några av Mittmedias deskchefer om live-tv navet och navets betydelse för nyhetsverksamheten och medarbetarna på fältet:

“Navet har inte bara ökat våra möjligheter för direkt och professionell nyhetsrapportering — det har också spelat en stor roll för vår interna vidareutveckling. Våra reportrar är säkrare än någonsin på att sända live, när som helst och var som helst.” Julia Östlund, arbetarbladet.se

“Genom live-tv-navet har Mittmedia satt en ny standard för hur man som tittare kan ta del av lokala nyheter. Med den senaste live-tekniken, de bästa journalisterna och den starkaste lokala närvaron är vi oslagbara när det bränner till.” Erik Sjölander, allehanda.se, st.nu

“Live-tv-navet har varit en helt fantastisk resurs för oss i stora nyhetslägen. Tack vare naven kan och vågar vi gå live oftare, och våra reportrar kan känna sig trygga med att det kommer att gå bra, både tekniskt och innehållsmässigt. De som jobbar i navet är oerhört proffsiga, så nivån på våra livesändningar har höjts med många hundra procent skulle jag vilja säga.” Andreas Karlström, gd.se

“Med live-tv-navet ger MittMedia sin publik möjlighet att finnas på plats där det händer, när det händer i en tredjedel av Sverige. Närmare 550 journalister kan nu med live-tv-navets stöd och höga tekniska kompetens i ryggen ge den mest relevanta nyhetsrapporteringen i realtid.” Fredrika Hillervik, dt.se, dalademokraten.se, avestatidning.com

“Vi har länge försökt hitta nycklarna för att öka kvaliteten och sändningssäkerheten i vårt arbete med live-tv. Mittmedias live-nav är precis det verktyg vi saknat. Det ger oss fantastiska möjligheter att leverera snabba och proffsiga lokala nyheter direkt från fältet.” Pierre Bokvist, na.se


Som om det inte nog vore nog med skrytet: Nu står det klart att Mittmedias live-tv-nav är ett av tre nominerade bidrag till Årets dagstidning 2017 i kategorin Årets Ljud & bild. Prisjuryn motiverar nomineringen med följande:
“Hur får man 550 reportrar utspridda på redaktioner från Mälardalen till Jämtland att producera kvalitativ live-tv? MittMedias lösning med ett tv-nav har gjort det inte bara möjligt utan också framgångsrikt. Reportrarna är snabbt på plats, och i sändning, när det händer.”

Övriga nominerade i samma kategori är Expressen TV och KIT. 4 april vet vi vilket bidrag som tar hem vinsten.


Kolla in klippet här nedan för att få en uns av vad live-tv-navet jobbar med dagligen.

Klicka igång klippet ovan för att få en känsla för hur Mittmedias live-tv-nav jobbar mot våra lokala redaktioner.

Så går en sändning via live-tv navet till:

1. Den lokala nyhetsdesken tar beslut om livesändning.
2. Lokala desken larmar navet via interna kommunikationsprogrammet Slack och skickar reporter till aktuell händelse.
3. Navet kvitterar beställningen och skapar en kod för live-sändning som skickas till aktuell desk.
4. Dialogen mellan desken och navet flyttas över i den aktuella redaktionens egen kanal i Slack.
5. En telefonkonferens startas av bildproducent, dit alla medverkande i sändningen så snart som möjligt ansluter sig
6. Ansvarig för sändningen vid lokal desk utses, som fyller i ett standardformulär med frågor från navet om sändningens innehåll och medverkande.
7. Sändningen startas av bildproducent. Programledare rapporterar inledande och team på fält kopplas in så snart som möjligt i pågående sändning.
8. Producent meddelar navet när sändningen ska avslutas.
9. Navet avslutar och skickar en repris av sändningen till lokal desk.
10. Efterarbetet och paketering av materialet börjar för desken.