Snabbaste vägen till en smart innehållsprodukt går via metadata

Q&A med MittMedias datastrategichef

Magnus Engström fick en idé och trimmade sin smartahemassistent på semestern. Resultatet blev en hemmasnickrad app med ett uppdrag: att testa MittMedias förmåga att serva den enskilde användaren med ett skräddarsytt lokalt morgonsvep. Och en insikt om att metadata är framgångsfaktorn för den som vill erbjuda personaliserat innehåll. Här frågar kollegan Katarina Ellemark ut datastrategichefen om bygget som avslöjar MittMedias utmaning.

Sommarprojektet 2017 blev ett proof of concept med låtsasnyheter skrivna på engelska.

Vad är det du har gjort?

Jag har testat att ge min smarta hemassistent ett diskussionsunderlag genom att ge den tillgång till MittMedias plattform Soldr där allt vårt lokala innehåll från tidningar mellan Västerås och Östersund finns samlat. Och så kopplade jag ihop det med Microsofts Azure för att få svepet på svenska.

Vad var poängen?

Jag ville testa Googles Action API som är framtaget för att skapa användarkonversation. Rent krasst hade jag en pryl som inte kunde prata med mig om det jag ville prata om (bland annat).

Vad överraskade dig i bygget?

Hur bra Google Home, GH, fungerar när den utmanas i en konversation genom att jag skiftar synonymer.

Hur då?

Om jag frågar den om ‘trafikolyckor nära mig’ ena dagen eller om ‘händelser i trafiken i närheten av mitt hus’ andra dagen så förstår den att det är samma fråga. Det kan verka uppenbart men jag hade väntat mig att ett förändrat uttryck skulle kräva en större process för appen.

När fattar den inte vad du säger?

Hehe, dels har den förstås samma problem som alla andra har när jag talar otydligt eller vänd ifrån den. Dels får den kämpa när jag frågar om något som är utanför kontexten.

Som vad?

Vi gör en del hopp i ett vanligt samtal. Om du berättar för mig om en brand som startat en varm sommardag så reagerar inte du på att jag gör ett ämnesmässig, i alla fall delvis, skifte när jag frågar hur vinden låg. Men för en smartahemassistent är det ett skifte kontext och metadata. Men ska sägas, det lär komma en utveckling inom det området med Smalltalk.

Men vad händer nu när du frågar den om vinden?

I bästa fall dubbelkollar den med mig om jag vill byta samtalsämne till väder och i sämsta fall kopplar den inte vad jag menar och ber mig repetera.

Du verkar inte särskilt imponerad av prylen som sådan?

Nä, det är jag nog inte heller. Men det kanske snarast har att göra med att själva assistenten, i det här fallet en Google Home, bara är ett gränssnitt bland andra. Om vi väljer att fokusera på själva produkten skulle vi lika gärna kunna prata om Alexa, Siri eller Cortana, men det är inte själva prylen som fångade mitt intresse utan snarare den nya typen av informationskanal som den för med sig.

Ändå var detta vad du la överbliven tid på under sommardagar då andra åker till stranden?

Det intressanta är den distruption som sker med en ny interaktionsmodell. Jag har, som de flesta andra, mött Siri för ett bra tag sedan men aldrig upplevt det som särskilt bekvämt eller ens intuitivt att aktivera en röststyrning i telefonen när jag ändå håller i den. Men det här är något annat.

Hur länge har du haft en smartahemassistent?

Det rör sig bara om några månader. Jag köpte med mig en hem från en USA-resa i våras.

Vilken var den viktigaste insikten som bygget gav dig?

Programmeringsmässigt var inte utmaningarna särskilt stora. Men det bygger på att innehållets metadata är bra strukturerad. Det svåraste jobbet är det som återstår: för Mittmedias innehållsproducenter att ändra sitt arbetssätt när konsumtionsmönstret skiftar.

Ge ett exempel!

Ta nöjesbevakning då. Låt oss säga att Di Leva ska spela på Furuviksparken under sommarsäsongen. Vad sätter Gefle Dagblad för rubrik på den bildsatta artikeln? Kanske: ‘Kanonkul att vara tillbaka igen’. En rubrik som när den läses upp som en del av ett morgonsvep för mig blir svårtolkad.

Så rubriken skulle vara mer av en överskift?

Det är ett sätt att se det. ‘Di Leva spelar på Furuvik i sommar’ är förstås klart mer begripligt men i förlängningen tror jag att det enda hållbara är att sikta in sig på metadatat och snarare hitta en vettig paketering av den. Då har vi till exempel byggstenar som Furuvik, konsert, Di Leva att utgå från. För man måste komma ihåg att inte heller den här konsumtionsmodellen är någon slutgiltig sådan. Vi kommer fortsätta att skifta våra digitala vanor.

Hur förändras upplevelsen av innehållet när det alltid konsumeras på samma fysiska plats?

Det gör ju att geodatat blir det avgörande datat. När jag vaknar varje morgon och frågar ‘vad har hänt i mitt kvarter’, då blir svaret bättre ju mer precist geodatat är.

Vad funkar allra bäst när du trimmat din Google Home?

Det är väl väder och kalenderhantering. Musikstyrning och tidtagning.

Förändrades dina egna vanor när du lärde prylen att prata om det du ville?

Faktiskt gjorde de nog det! Jag har insett att min tröskel sänktes för att ta in lokalnyheterna. Det är i grunden inget jättestort behov utan mer av en vana. Och den satte sig. I regel genom att jag aktiverade Google Home på morgonen, och i vissa fall på kvällen, och bad den uppdatera mig på läget baserat på var jag var.

Nyheter tagna direkt ur Mittmedias dataplattform, filtrerade och sorterade på geodata och relevans.

Men är Google Home, och andra smartahemassistenter, bra nog för att tillföra värde i medelsvenssons liv?

- Svaret på den frågan är nog både ja och nej. I nuläget är det faktum att Google Home inte har något svenskt språkstöd en kraftig begränsning. Det blir liksom väldigt svårt att uttala Järbo då.

Men?

Styrkan är att prylen både kan svara dig på detaljer som vilken månad Donald Trump valdes till makten, vilket annars skulle kräva att du använde händerna för att göra en sökning, och hålla att den vet var du ska vara på fredag kväll och hur vädret då blir. Det är i den mixen av kompetens som prylen får ett existensberättigande.

Hur tar du vidare MittMedia-appen nu?

Inte alls. Det finns inte ens en implementering att göra och det visste jag från början vilket var ett av skälen till att detta fick klassas just som ett hobbyprojekt. I och med att det inte finns något svenskt språkstöd till Google Home så förstod jag att den kommer att gå på grund. Men det väckte en massa tankar om just hur vi på MittMedia behöver förhålla oss till vårt eget innehåll när det sker en distrubutionsrevolution.

Vad blir ditt nästa projekt?

Det är en fråga jag inte borde svara på eftersom jag historiskt sätt sällan själv vet i vilken ordning jag gör saker. Men en tanke som återkommer allt oftare är den på att det för mig som användare är rätt intressant att veta var omkring mig (på en fysisk plats, på en sajt eller i ett socialt sammanhang) som det pågår en större mängd interaktioner. På samma sätt som man hittar alla i köket på en hemmafest och sedan blir kvar där hela kvällen, trots att värden förstås ställt för att alla skulle sitta i soffan.