Unika satsningen som vågade utmana fördomarna – och blev en succé

Därför startades Bandypuls av MittMedia och så har det gått

Mattias Wallström
mittmedia
Published in
5 min readJan 25, 2017

--

Ska lokala mediekoncerner ägna sig åt nationella satsningar?

Givet.

Jag säger bara – Bandypuls.

För 3,5 år sedan började jag på MittMedia, efter åtta år på Expressen.

Från den nationella scenen till den lokala, den som fick mig att bli sportjournalist.

Det superlokala är det som gör oss unika, som är vårt hjärter ess. Att vi är på i princip varje träning med Modo, att vi kan smeknamnet på alla spelare i GIF Sundsvall, är det som gör oss unika.

Men kan vi även slå nationellt, med vår lokala styrka som grund?

Nej, nej, har många sagt och varit skeptiska när vi inom MittMedia blickat nationellt.

Nu törs vi säga till alla dessa – jo, det går.

Här är historien om hur en villkorslös kärlek till en sport, som lever i skuggan av fotbollen och hockeyn, är på väg att bli en sensation inom betald digital journalistik.

Det började i en källare på MittMedias tidningshus i Söderhamn i september 2013.

Jag var ny på MittMedia för att leda den stora sportsatsningen och förutom det givna fokuset på den kommersiellt starka hockeyn, så fanns något unikt i Hälsingland. Det fanns och finns ett brinnande intresse på bred front för bandyn.

- Det är unikt för att vår bevakning av bandy saknar motsvarighet. Inget mediebolag har någonsin satsat på den här lilla sporten på det här sättet, så unikt är rätta ordet.
Christoffer Million, redaktör på Bandypuls.

Dåvarande utgivaren i Hälsingland, Gunilla Kindstrand, talade om att bandyn var unik i svensk idrott med sin genuina värme. Profiler som före detta sportchefen Tomas Froms, mångårige sportreportern Peter Axman blev som småbarn på julafton när de pratade bandy.

Elin Woxlin

Digitala spjutspetsar som Elin Woxlin, Nicklas Johansson och Andreas Tagg snackade om hur helahalsingland.se exploderade när vi skrev om bandy.

Hela tiden den där bandyn. Och kärleken till sporten.

Därför såddes fröet till Bandypuls i den där källaren i Söderhamn, och dåvarande webbredaktören Conny Pedersén från Sundsvall ryckte in och byggde en specialsajt på ett par dagar.

En sajt som hade premiär inför säsongen 13/14, i liten skala med fokus på lagen från Hälsingland — Bollnäs, Broberg, Edsbyn och Ljusdal.

Säsongen efter utökade vi satsningen till Sandviken, som också ingår i MittMedia, och började direktsända en del elitseriematcher.

Hösten 2015 tog vi det nationella klivet fullt ut och började bevaka alla lag och sända över 80 matcher. Då genererade bandypuls.se cirka 350 000 sidvisningar i veckan under säsongen, med toppnoteringar på över 700 000.

Trots den starka trafikutvecklingen lyckades vi aldrig få till en hållbar annonsaffär, men samtidigt såg vi att vi hade en väldigt lojal grupp användare. Detta fick oss att börja blicka mer mot en satsning finansierad av intäkter från användarna.

Inför denna säsong tappade vi tyvärr sändningsrättigheten, då bandyligan valde att köra i egen regi.

Ett bakslag, förstås.

Men på sann MittMedia-manér så lade vi oss inte ner och blev uträknade – vi gick på knock.

Plusknock.

För en krona första månaden och därefter 99 kronor i månaden får våra användare tillgång till Sveriges bästa bandybevakning där även våra lokala appar och sajter ingår.

Vi hade premiär i början av december 2016 och 1,5 månad senare är vi på väg mot 1 000-vallen när det gäller Pluskunder på Bandypuls.

Andreas Tagg
Christoffer Million

Anledningen till succén? Passionen till sporten från våra eminenta bandyjournalister, med Bandypulsredaktörerna Christoffer Million och Andreas Tagg och reportern Rikard Bäckman i spetsen.

Här är deras tankar kring vad som gör Bandypuls unikt:
- Det är unikt för att vår bevakning av bandy saknar motsvarighet. Inget mediebolag har någonsin satsat på den här lilla sporten på det här sättet, så unikt är rätta ordet, säger Million.
Vad tänkte ni inför att vi lanserade Plus på Bandypuls?
- Först att folk skulle reagera, så är det alltid när nåt gratis börjar kosta. Men att vi har gått till Plus är helt i sin ordning, för det kostar pengar att göra det vi gör. Förra säsongen hade vi långt över 3 000 publiceringar från oktober till april, och den produktionen är inte gratis, säger Tagg.
Vad säger ni om att Bandypuls har haft en sådan explosionsartad utveckling inom Plus?
- Inte oväntat. Bandyn är inte bortskämd med plats i riksmedia, så det känns naturligt att komma till oss. Förhoppningsvis tycker folk att det är värt att betala drygt tre kronor om dagen för att läsa vårt innehåll.

Sammanfattningsvis:
Görs journalistiken med engagemang och hjärta, då är chansen stor att även användaren blir kär.

Det är fortfarande tidigt i processen kring betalt innehåll på Bandypuls men starten är en succé.

Ytterligare ett bevis på att den lokala journalistiken har kraften att gå från superlokal till nationell, bara man vågar skala upp den unika och starkt lokala förankringen till någonting större.

Vi har massa mer spännande på gång – både superlokalt och nationellt.

Mer om det framöver.

Mattias Wallström, ansvarig för MittMedias affärsutveckling inom sport. Inom koncernen ingår några av Sveriges största lokala mediesajter som NA.se,VLT.se, DT.se, ST.nu, OP.se, allehanda.se, GD.se, helahalsingland.se.
Alla har appar som går att ladda hem i AppStore eller Google Play.

--

--