AWS S3:Only A Bucket?

Ümmügülsüm Çağlayan
Miuul AWS Community
4 min readMar 7, 2024

--

Simple Storage Service(S3), AWS in en popüler hizmetlerinden biridir ve geniş bir kullanıcı kitlesi vardır.Kullanıcıların verilerini güvenli bir şekilde depolamalarını sağlar.Veriler nesneler halinde depolanır ve bu nesnelerin herbiri unique bir key ile tanımlanır.S3, büyük ölçüde öçeklenebilir ve bu verilere hızlı bir şeklide erişebilirler.Genellikle yedekleme, arşivleme, medya depolama, web siteleri ve uygulamalar için dosya depolama gibi birçok farklı senaryoda S3 kullanabilirler.S3 temel özelliklerinde ölçeklenebilirliği, dayanıklılığı ve güvenliği vardır.Verilerin %99,999999999 (11 9'lar) dayanıklılığını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Bu, S3'te 10.000.000 nesne depolarsanız ortalama olarak her 10.000 yılda bir tek bir nesnenin kaybına uğramayı bekleyebileceğiniz anlamına gelir.

S3 Servisinde bir Bucket oluşturduğunuzda Amazon’un 29 farklı regionından belirli bir regiona bağlı olur .Burada bölgelere göre region fiyatları değişebilir.Ayrıca bucket isimleri de global olarak unique olmalıdır.

S3 Maliyet:

AWS S3, kullanıcılar için genellikle düşük maliyetli bir depolama çözümüdür. Kullanıcılar sadece kullandıkları depolama miktarı ve veri transferi için ödeme yaparlar. Maliyetler, AWS Calculator (https://calculator.aws/#/) kullanılarak hesaplanabilir.Özellikle büyük dosyaların saklanması ve yönetilmesi gerektiğinde çok kullanışlı olacaktır.

AWS STORAGE CLASSES

AWS S3 maliyet, depolama süresi gibi farklı özelliklere sahip farklı depolama sınıfları içerir.

1.Standard: Default depolama sınıfıdır ve sık erişmek istediğimiz, verinin güvenliğinin önemli olduğu veriler için kullanılır. Bu depolama sınıfında veriler, AWS de birden fazla cihaz ve tesiste depolanır.Verilerin donanım arızalarına karşı korunmasını ve her zaman erişebilir olmayı sağlar.Mobil ve oyun uygulamaları, dinamik web siteleri, içerik dağıtımı gibi alanlarda kullanılmayı amaçlar.Fakat bu kadar önemli özellikler yüksek maliyet getirir.

2.STANDARD-IA(Infrequent Access):

Sık erişilmeyen ancak ulaşmamız gerektiğinde de hızlı erişim sağlayabildiğimiz daha uygun maliyetli depolama alanıdır.Ücreti alınan veri miktarına ve bu verinin alınması için geçen süreye göre ücretlendirilir.

3.ONE ZONE-IA:

Diğer depolama alanları verileri en az 3 availability zone’da saklıyorken One Zone-IA tek availability zone’da saklar.Doğal olarak kopyası olmadığı için o availability zone’da meydana gelebilecek hasarlardan etkilenme ihtimali yüksektir.Nadir erişilmesi gereken ama erişildiğinde de geç erişilen ve düşük fiyatla erişilebilen bir depolama alanıdır.

4.S3 GLACIER INSTANT RETRIEVAL:

S3 Glacier Instant Retrieval, nadiren erişilen ancak hızlı bir şekilde alınması gereken verilerin arşivlenmesi için kullanılır. Bu depolama sınıfı, veri alımı için ücretlendirme yaparken, hızlandırılmış, standart ve toplu olmak üzere üç farklı veri alma modu sunar. Toplu alım en uygun maliyetli seçenektir ve düşük gecikmeli erişim gerektiren uygulamalar için uygundur.

5.S3 GLACIER FLEXIBLE RETRIEVAL:

S3 Glacier Esnek Erişim, düşük maliyetli depolama sunarak yılda 1–2 kez erişilen arşivlenmiş veriler için idealdir. Bu depolama sınıfı, Esnek Alma modu ile kullanıcıların verilerinin sadece bir kısmını alabilmelerine olanak tanır, bu da maliyet ve zaman tasarrufu sağlar. Yedekleme ve tesis dışı veri depolama ihtiyaçları için uygundur.

6.S3 GLACIER DEEP ARCHIVE:

Bu depolama sınıfı, genellikle yılda bir veya iki kez erişilebilen uzun vadeli saklama ve verilerin dijital olarak korunmasını destekler. Bu depolama sınıfında saklanan verilerin geri alınma süresi 12 saattir, bu nedenle yakın gelecekte ihtiyaç duyulması muhtemel olmayan veriler için önerilir. Uzun süreli büyük miktarda veriyi tutma gereksinimleri olan müşteriler için tasarlanmıştır.

7.INTELLIGENT-TIERING:

S3 Intelligent-Tiering, depolama maliyetlerini otomatik olarak optimize eden bir depolama sınıfıdır. Bu sınıf, nesneleri üç farklı erişim(sık-seyrek-arşiv) katmanı arasında otomatik olarak taşıyarak maliyetleri optimize etmek üzere tasarlanmıştır. Bu depolama sınıfı için herhangi bir alım ücreti bulunmamaktadır.

S3 STORAGE MANAGEMENT

-S3 LIFECYCLE:

Verilerin yaşam döngüsünü otomatik olarak yönetmemizi sağlar.Örneğin, kullanıcılar S3 Lifecycle’ı kullanarak, sık erişilen verileri Amazon S3 Standard depolama sınıfında saklayabilirken, nadiren erişilen veya arşivlenen verileri daha düşük maliyetli bir sınıf olan Amazon S3 Glacier’a otomatik olarak taşıyabilirler. Bu şekilde, maliyetleri düşürürken depolama ihtiyaçlarını karşılayabilirler.Aynı zamanda versiyonlama özelliği açıksa aynı dosyayı yüklediğinizde eski versiyonunu koruyarak üzerine yazabilir ve veri kaybınız olmaz.

-S3 OBJECT LOCK:

Object Lock’ı kullanarak, bir nesnenin üzerine yazılmasını veya silinmesini sabit bir süre veya süresiz olarak engelleyebilirsiniz. Object Lock için, verilerin yazıldıktan sonra değiştirilmemesi veya silinmemesi zorunluluğu senaryoları da dahil olmak üzere belirli kullanım durumları olduğunu unutmayın.

-S3 REPLICATION:

S3, AWS içindeki farklı bölgelerdeki veya aynı bölgedeki S3 bucket lara nesnelerin otomatik olarak kopyalanmasına olanak tanıyan bir özelliktir. Bu, verilerin dayanıklılığını ve kullanılabilirliğini artırır ve veri çoğaltma ve felaket kurtarma için düzenleyici gereksinimlere uymanıza olanak tanır. S3 replication işlemi için, versiyonlama özelliğinin hem kaynak hem de hedef S3 bucket larında etkinleştirilmiş olması gerekir. S3 hem aynı region da replication (SRR) hem de farklı region da replication (CRR) destekler.

-S3 BATCH OPERATIONS:

S3 Batch Operations, uygun ölçekte milyarlarca nesneyi Amazon S3 Management Console’da birkaç tıklamayla veya tek bir API isteğiyle yönetmenize olanak tanıyan bir Amazon S3 veri yönetimi özelliğidir.

S3 ACCESS MANAGEMENT:

1.S3 Block Public Access:Halka açık erişimi kısıtlar.

2.AWS IAM:IAM kullanarak, belirli kullanıcıların veya grupların Amazon S3'deki belirli kaynaklara (örneğin, kovalar veya nesneler) erişimini izin verebilir veya engelleyebilirsiniz.

3.Bucket Policies:Bucket lara erişim izinlerini tanımlayan politikalardır.

4.Amazon S3 Access Points:Bucket lara erişimi yöneten, özel yetkilendirilmiş uniq ağ noktalarıdır.

5.Access Control Lists(ACLs):S3 bucketlarına kimlerin erişebileceiğini belirler.

6.S3 Object Ownership:Bucket içindeki nesneler üzerinde yetki ve izinlerin yönetilmesini sağlayan bir konfigürasyondur.

7.Access Analyzer For S3:Erişimleri analiz eden ve iyileştirmek için önerilerde bulunan hizmettir.

Peki bir de son olarak CAP Teoreminden bahsedelim;

CAP Teoremi der ki; Consistency(tutarlılık),Availability(Erişilebilirlik) ve Partition Tolerance(Parça kaybetmeye dayanıklılık) bu üç özellikten en fazla ikisinde çok iyi olabilirsin, üçünde de aynı yüksek verimi alamazsın der.Yani deyim yerindeyse bir elde iki karpuz tutulmaz der. Fakat Amazon S3 Bucket servisi için sınırları zorladığını ve bu üç özelliğin de sağlandığını iddia ediyor.Bakalım Amazon bu önemli servis için iddiasını sürdürecek ve sınırları daha ne kadar zorlayacak. S3 bucket servisini teorik olarak açıklamaya çalıştığım bir yazı oldu. Umarım verimli olmuştur. 😇

--

--