Mobile Development

iOS, Android, Other Development

iOT (Nesnelerin İnterneti) Nedir

--

Nesnelerin ve cihazların; gömülü elektronikler, sensörler, yazılım ve ağ bağlantısı ile çevresindeki veriyi toplayıp, bu veriyi diğer nesneler ile değiş tokuş edebilmesidir.

Özetle aşağıda ki resimde yer alan bisiklet, anahtar, fırın, uçak, saat, otobüs, lamba, televizyon, telefon, araba, tren, saksı, müzik seti, vantilator aklınıza kullandığınız hangi eşya gelirse gelsin. Bunların internete bağlı olmaları ve birbirleri ile konuşabilmesidir.

Nesnelerin interneti ile beraberinde bir çok konuda getiriyor tabi;

  • BIG DATA: Bu kadar çok nesnenin verisi inanılmaz büyük olacak ve anlık olarak akacak. Bu sensor ve telemetri verilerini nasıl işleyeceğiz. ? MQTT standardı geliştiriliyor.
  • AI: Bunca sistem çevresinden bu kadar çok veri alırken bunları zekice işlemeli, zekice davranmalı, kendi kendine öğrenebilmeli. Bu kadar cihaza yazılım geliştir, geliştir bitmez.
  • IP: 2020'de 50 milyar iOT cihazından bahsediliyor. Bu cihazların iPv4 le adreslenmesi imkansız bunun için iPv6 ya geçiliyor.
  • DISTRIBUTED: Tek bir sunucu , veya bulutta sunucuların olması yerine iOT cihazlarda bulunan küçük donanımlarda yazılımlar dağıtık bir şekilde çalışıp karar verebilecekler. Cisco Fog Computing
  • BLUETOOTH, NFC: Cihazlar çok fazla enerji ihtiyacı duymadan birbirleri ile iletişebilmeli.
  • SECURITY and PRIVACY: Cihazlarla dışarıdan birileri erişim güvenliğinizi tehtit etmemeli, size özel gizli bilgileri edinememeli…
  • ENERJİ ve SARJ: Bu cihazlar nasıl sarj edilecekler. Sürekli elektriğe mi bağlı olacaklar. Örneğin Akıllı Ev sisteminde kapıyı kilitliyeceksiniz ve evde elektrik yok ne olacak ? Cihazın pili bitti ne olacak ?
  • PHYSICAL WEB: Siz nesneler ile nasıl konuşacaksınız. Her bir nesne için ayrı mobil uygulama mı olacak ? Physical Web ve REST teknolojileri bunlara bir çözüm mü ?

Şimdilik iOT(Internet Of Things) ile ilgili aklıma gelen günümüzdeki teknolojileri ve standartları etkileyen değişiklikleri kısaca özetledim.

Uzun süredir farklı sektörlerde (Askeri, Telekomünikasyon, Devlet, Bankacılık, Sigortacılık, Tübitak, SaaS) yazılımlar geliştiriyorum. Bu süreçte Havelsan, Milsoft, T2, Cybersoft ve Thundra firmalarında yönetici ve yazılım mühendisi olarak çalıştım. Deneyimlerimi ve teknolojik bilgi birikimi mi olabildiğince OnurDayibasi.com adresinde toplamaya çalışıyorum. Tüm yazılarıma ve daha fazlasını bu site üzerinden erişebilirsiniz.

--

--

No responses yet