ASO Araçları ve Ücretsiz Sunulan Özellikler

Ümit Bozkurt
Mobile Growth Istanbul
6 min readJan 13, 2019

App store optimization yaparken birçok yardımcı araç kullanıyoruz. Bu araçlar, kimi özellikleri ücretli kimi özellikleri ise ücretsiz olarak sunuyorlar. ASO araçlarının, sağladıkları verinin kaynağını ve ifade ettiği anlamı bilmek o veriyi doğru yorumlamamız için gereklidir. Örnek vermek gerekirse; bir anahtar kelimenin trafiği hangi verilere göre hesaplanıyor? Apple Search Ads’ten mi, yoksa ASO araçlarının kendi yazdıkları algoritmalardan çıkan sonuç mu, veya farklı bir kaynaktan mı?

Bu yazıda ASO araçlarının sunduğu ücretsiz özellikleri ve tecrübelerime dayanarak bu özelliklerin faydalarını yorumlayacağım.

1- Sensor Tower

  • Ücretsiz sürümde sunduğu hizmetlerden birisi neredeyse her araçta ücretsiz sunulan mağazalarda ki katagorilere ve ülkelere göre listenen en iyi uygulamalar listesi.
  • Bence en güzel özelliklerinden birisi tahmini indirme sayısını ve geliri göstermesi. Tecrübelerime göre gerçek indirme sayısı ve kazançtan biraz daha fazla göstermesine rağmen fikir edinmek için gayet güzel bir araç. Şunu da belirtmeden geçmeyelim 5 bin indirmenin veya 5 bin dolar kazancın altında olan verileri göstermiyor.
  • Diğer sağladığı önemli bilgi ise kullanıcıların hangi ülkeden indirdikleri ve uygulama kazancının ülkelere göre dağılımı; rakip incelemesi veya pazar araştırması yaparken hangi ülkelerin sizin için daha önemli olduğuna karar vermenizde yardımcı olacaktır.
  • Ücretsiz paketinde tek ülke için 5 anahtar kelimeyle sınırlı olmak kaydıyla trafik ve rekabet bilgisini veriyor. IOS uygulamalar için verdiği trafik verisini diğer bir çok araç gibi Apple search ads üzerinden aldığı için gerçek apple verilerine çok yakın oluyor. Android uygulamalar için sunduğu trafik verilerini otomatik tamamlama, mağaza içerisinde kelimenin kullanım sıklığı, kelimenin yazım kolaylığı ve mobil webteki arama hacimlerini dikkate alan bir algoritma sonucunda veriyor. Rekabet puanını; o kelimede çıkan uygulama sayısını ve o uygulamaları incelemesi sonucunda veriyor fakat rekabet puanı trafik puanı kadar isabetli değil bu yüzden bazen yanıltıcı olabiliyor, aklınızda bulunsun.
  • Bir adet rakip ekleyebiliyorsunuz ve alakalı anahtar kelimeleri görebiliyorsunuz. Ama bu anahtar kelimeler önerisi yeteri kadar gelişmiş değil ve genelde başlıkta ve alt başlıkta geçen kelimler olduğu için başarılı diyemeyiz.

2- AppAnnie

  • Diğer bir çok araçtan farklı olarak; takip etmek istediğiniz anahtar kelimeleri siz eklemek zorunda kalmadan, uygulamanızın sıralama elde ettiği tüm anahtar kelimeleri sıralıyor. 50 ülke için son üç aylık kelime hareketlerini görebiliyorsunuz. Bu kelimelerin arama hacimlerini ve zorluklarını görmek için farklı araçlar kullanmak zorunda kalınsa da, anahtar kelimelerdeki sıra değişimini ve yaptığınız günceleme sonuçlarını analiz edebilmek için gayet kullanışlı bir araç.

3-TheTool

  • Bloglarını takip ettiğim ve beğendiğim bu sitenin malesef ASO toolu blog yazıları kadar başarılı değil. Diğer araçlar gibi kelimeler ekleyip anahtar kelime hacmi ve rekabet bilgilerini görebiliyorsunuz. Trafik puanını Search Ads ve kendi datalarını yorumlayarak veriyorlar fakat diğer araçlara göre oldukça yüksek gösteriyor ve benim tecrübelerimde yanıltıcı olduğu yönünde. Rekabet puanı(Diff) trafik puanına göre daha tutarlı olmasına rağmen gerçek oranlarla yeteri kadar örtüşmüyor. Eğer pazar araştırması veya anahtar kelime araştırması için bakıyorsanız farklı bir araçla verileri karşılaştırıp öyle karar vermek sizin için daha iyi olabilir.

4- Apptweak

Apptweak’in ücretli paketlerinden birini kullanan birisi olarak bencen kelimelerin trafik puanını, rekabet puanını ve seçilen uygulamaların hangi kelimeler üzerinden indirme aldığı verilerini gayet başarılı bir şekilde veriyor ve ben gerçek mağaza verileriyle örtüştüklerini düşünüyorum. Fakat bu özellikleri ücretsiz paketinde bulunmuyor. Gelelim apptweak’in bizlere ücretsiz olarak neler sunduğuna:

  • Ücretsiz özelliklerini kullanmak için üye olmayı zorunlu kılmayan apptweak uygulama metadata incelemesi yapıyor.
  • Sağda gösterilen “App Power” uygulamanın kategorisindeki sıralamaya göre verilen bir puandır. Uygulamanın kategori sıralaması önemli olsada uygulamanın gücünün tamamını temsil etmez bu sebeble o değer sizi yanıltmasın.
  • Belli kurallara göre metadatanızı kontrol ediyor ve bir iki cümlelik taktikler veriyor. Alt başlık bölümünde hata olduğu için alt başlık olmasına rağmen erişemiyor.
  • Apptweak ayrıca anahtar kelime öneren bir aracı da ücretsiz sunuyor. Önerdiği anahtar kelimeler, uygulama mağazalarının arama yapılırken çıkan otomatik tamamlama kelimeleridir. Uygulama mağazasında arama yapan bir kişiye sunulan bu kelimeler, kullanıcı tarafından tıklanıp o aramalar yapıldığı için, anahtar kelime araştırması yapılırken dikkate alınması gerekiyor.
  • Uygulamaların kelime sıralarındaki anormal değişiklikleri tespit eden ve bu veriden yola çıkarak algoritma değişikliklerini gösteren bir araçta ücretsiz olarak sunuluyor.

Ücretli sürümünde yaptığı kelime araştırmalarında kullanılan algoritma, bu verileri verirken şu paremetleri göz önünde bulunduruyor: Uygulama mağazasında kelimenin kullanım sıklığı, otomatik tamamlama kelimeleri arasında geçme sayısı, konuşulan dildeki kelimenin kullanım sıklığı,kelime uzunluğu, mobil webde kelimenin arama hacmi.

5- Mobile Action

  • Mobile Action, sensor tower gibi tahmini indirme sayılarını ve uygulama gelirlerini gösteriyor. Sensor tower’da veriler çoğunlukla yuvarlanıyor ve 5 bin dolor/kişi seviyesinin altındaki uygulamalar için bir sonuç vermiyor. Mobile action değerleri yuvarlamadan ve her seviye için göstermesi sensor towera göre daha gerçeğe yakın veriler sunmasını sağlıyor.
  • Uygulamayı indiren kullanıcıların ülkelere göre dağılımını gösteren mobile action, ülkelere göre gelir dağılımını göstermiyor. Sensor tower verileriyle karşılaştırılmasında farklılık gösterdiğini söyleyelim ve bu farklılık küçük oranlarda olmasına rağmen bu değerleri incelerken ikisini de karşılaştırmak daha iyi sonuçlar elde etmenizi sağlar.
  • Mobile action’da da diğer araçlar gibi 5 anahtar kelime ile sınırlı arama hacmi ve o anahtar kelimede ilk 10'a girme “şansını” veriyor. Uygulamar kelime hacimlerini hesaplarken o kelimede yer alan uygulama sayısını, Apple search ads verilerini, mağazada o kelimenin kullanım sıklığı, uygulama mağazalarının sunduğu popüler aramalar verileri, mobil webdeki arama hacimleri, otomatik tamamlama önerileri gibi parametreleri göz önüne alarak anahtar kelime hacmini (search score) ve o kelimede ilk ona girme “şans” puanını hesaplıyor. Bu veriler apptweak verileriyle karşılaştırıldığında trafik verilerinin yüksek oranda örtüştüğünü, şans ve zorluk verilerinin de örtüşmese de tutarlı olduğunu söyleyebiliriz. Mağazadaki uygulamalarınızı bu verilere göre optimize ettiğinizde, elde edilen sonuç bu verilerle paralel oluyor yani bu verilerin mağaza verilerini tamamen olmasada yüksek oranda yansıttığını söyleyebilirim.
  • Bence başarılı özelliklerinden birisi de anahtar kelime önerisi: arama hacmi yüksek olanları ve rakip olarak eklediğiniz uygulamaların sıralama aldığı kelimelere, başlık ve alt başlıkta yer alan kelimelere dayanarak öneriler sunuyor. Bence anahtar kelime araştırması yaparken buraya da göz atmakta fayda var.

Anlattığım bu araçların bir çoğunda ASO ve mobile growth üzerine bilgilendirici blog postları bulunuyor. Bu konularla ilgileniyorsanız, bloglara göz atmayı unutmayın.

Bu araçlara ek olarak aşağıdaki araçları da inceleyebilir ve kullanabilirsiniz:

Bu yazıda ASO araçlarının ücretsiz sunduğu hizmetleri, bizlere verdikleri verileri nasıl hesapladıklarını ve bu verilerin mağaza verileriyle karşılaştırmasını anlatmaya çalıştım. Eğer ücretli olarak kullanacağınız bir ASO aracı arıyorsanız, sundukları verileri hangi parametrelere göre sunduklarını ve mağaza verileriyle uyumluluklarına dikkat etmenizi öneririm.

Soru, öneri ve düzeltmeleriniz için bana Twitter üzerinden ulaşabilirsiniz.

Ayrıca, ASO ve mobil growth üzerine konuşup tartıştığımız Slack kanalımıza bekleriz.

--

--