Uygulamanızın Geleceğine Karar Vermek — Firebase&Google Analytics

Azmi Rutkay Biyik
Mobile Growth Istanbul
5 min readApr 25, 2020

Bu yazıda, uygulamamıza ekleyeceğimiz özelliğin iş hedeflerimize katkısını nasıl ölçebileceğimizden bahsedeceğiz.

Tahminler ya da küçük bir grubun görüşleri gibi görece öznel olan karar mekanizmaları yerine daha nesnel ve güvenilir olan ölçümleri yapmak için Analytics araçlarını nasıl kullanabileceğimizi konuşacağız.

Google Analytics

Google Analytics, kullanıcılarımızın davranışlarını anlamıza yardımcı olan bir araç. Kullandığı başlıca yöntem ise “event”ler ve event’ler aracılığıyla davranış analizi yapmamızı sağlayacak grafikler ile event’leri birbiri ardına zincirleyip anlamlı akışlar yakalayabileceğimiz araç ve arayüzler.

Nedir Bu Event?

Event, kısaca anlık bir olaydır. Yani bir süreçten ziyade “uygulamaya giriş yapıldı”, “uygulama güncellendi”, “uygulama bildirimi açıldı” gibi anlık kullanıcı davranışını işaret eder.

Google Analytics, onu uygulamamıza entegre ettiğimiz andan itibaren, ek bir şey yapmamıza gerek kalmaksızın bazı event’leri toplamaya başlar. Bunlar kullanıcı oturumunun başlaması, uygulamanın ilk kez yüklenmesi/açılması, uygulamanın silinmesi, … gibi olaylardır. Otomatik toplanan event’lerle ilgili ayrıntılı bilgiye şuradan erişebilirsiniz.

Firebase bunun neresinde?

Aslında Firebase, altyapı olarak Google Analytics kullanır. Developer’lara Google Analytics’in altyapısını kendi sdk’inde entegre imkanı ve Firebase konsol üzerinden analytics kullanarak Firebase ekosisteminden çıkmanıza gerek kalmadan uygulamanızın ihtiyaç duyduğu diğer birçok şeyin yanında analitiği de sunmuş olur.

Yine de, size Google Analytics üzerinden işlem yapabilmeniz için seçenek sunar. Alışkanlıklarınıza ve aradığınız bilginin bulunurluğuna göre uygulamanızın analitiklerini istediğiniz arayüzden takip edebilirsiniz.

Firebase Analytics Dashboard
Google Analytics Dashboard

Kullanıcı Davranışını Anlamak

Öncelikle ortaya çıkardığımız ürünün içinde farklı gelir elde etme yöntemleri ve bunlara yönelik farklı iş hedeflerinin olduğunu varsayalım.

Uygulamanız yalnızca tek bir ekranda tek bir koşulda görüntülenebilen tek bir reklam aracılığıyla bile gelir elde ediyor olsa, gelirinizi arttırmak için iş hedefiniz kullanıcınıza o ekranda daha fazla ve daha efektif vakit geçireceği bir ortam sağlamak olmalı. Burada daha fazla ve daha efektif kelimeleri bize Retention ve Engagement kavramlarını hatırlatıyor. Bu kavramların yeterince açıklayıcı Türkçe karşılıklarını bulamadığım için oldukları gibi bırakacağım. Ama aklımızda uygulamayı kullanma sıklığı, başka uygulamalar yerine bizim uygulamamızı kullanmaya devam etmesi -sadakat-, uygulamanın alışkanlık ve bağlılık yaratması gibi kavramları çağrıştırabilirler.

Yani ben en basit iş modelinde bile Retention ve Engagement bizim gelirimizi arttıran bir “dönüşüm” sağlıyor.

Dönüşüm — Conversion

Dönüşüm karamını, bir olaylar zincirinin kullanıcıyı bizim iş hedefimize ulaştırması olarak tanımlayabiliriz.

Örnek olarak iş hedefimi, kullanıcımın sosyal medya uygulamamda bir gönderi paylaşması olarak belirlediğimi varsayalım. Yani ben basitçe kullanıcılarımın bol bol paylaşım yapmasını istiyorum.

Sürüm 1: Beğeni sayısı ve yorum yok
Kullancımız bir kedi videosu paylaşıyor. Sonrasında, şimdilerde alışık olduğumuz beğeni sayısı ya da yorumlara kapalı bir sürümde olduğumuz için kullanıcı yalnızca paylaştığıyla kalıyor ve yaptığı aksiyonun sonucu ona gösterecek bir feedback ögesiyle karşılaşmıyor.

Yaptığımız bir davranışın bize ne kazandırdığı ya da genel olarak neye sebep olduğunu göremiyor olmamızın motivasyon açısından olumsuz olduğu aşikar.

Sürüm 2: Beğeni sayısı ve yorumlar
Kullancımız bir kedi videosu paylaşıyor. Bu sürümde kullanıcımız yaptığı davranışın karşılığını değişken beğeni sayıları ve yorumlarla görüyor. Rakamlardaki süpriz, merak ve yorumlardaki yönlendiricilik gibi feedback ögeleri sayesinde sonraki gönderisini paylaşmaya çok daha motive.

Sürüm 3: Beğeni sayısı yerine görüntülenme sayısı
Kullancımız bir kedi videosu paylaşıyor. Bu sürümde kullanıcımız yaptığı davranışın karşılığını değişken beğeni sayıları yerine görüntülenme sayısı ve yorumlarla görüyor. Rakamlardaki süpriz, merak ve yorumlardaki yönlendiricilik gibi feedback ögeleri sayesinde sonraki gönderisini paylaşmaya çok daha motive.

Ama bu sefer bir sorunumuz var:
Sürüm 1 ve Sürüm 2'yi karşılaştırırken
hangisinin motivasyon açısından daha iyi olabileceğini kolaylıkla tahmin edebiliyorduk. Sürüm 2 ve Sürüm 3'ü karşılaştırdığımızda tahmin yöntemi işe yarayacak mı?

Dönüşüm’ü Takip Etmek

Burada, iş hedefimiz için verdiğimiz örnekte, dönüşüm -conversion- kullanıcının bir sonraki gönderiyi paylaşmasıyla ilgili metriklerdir. Bu metrikler, sonraki gönderinin oluşturulma süresinin azalması ya da haftalık paylaşım miktarının artması gibi rakamlar olabilir.

Bu örnekte toplayacağımız event’ler, Analytics’in otomatik topladığı event’lerle karşılanamayabilir. O nedenle tamamen hayali 3 yeni event oluşturup uygulamamızda ilgili noktalarda gönderdiğimizi varsayalım:

Event 1- Gönderi paylaşıldı
Event 2- Feedback ve insanların tepkilerini görmek için, paylaşılan gönderi günde en az 2kere girilip kontrol edildi
Event 3- Yeni gönderi paylaşıldı

*Bu event’ler, buradaki halleriyle uygulanabilir olmayabilir. Olayı anlamak için tamamen hayali event ve funnel’lar kurguladığımıza dikkat çekmek isterim.

Bu hayali event’lerle bir akış oluşturursak bu akış aşağıdakine benzer bir Huni -Funnel- görüntülememize olanak sağlayacaktır. Bu Funnel sayesinde ilk event’i gönderen kaç kullanıcı var, bunlardan kaçı ikinciyi göndermiş ve onların ne kadarı Funnel’daki son noktaya yani dönüşüm noktasına ulaşmış görebiliriz.

Sürüm 1 Funnel’ımız da aşağıdaki gibi olsun:

Sürüm 2 Funnel’ımız aşağıdaki gibi olsun:

Sürüm 3 Funnel’ımız aşağıdaki gibi olsun:

Artık elimizde 3 farklı Event Funnel’ı var ve tahminlerle yola çıkmak yerine gerçek rakamları ve dönüşümleri açıkça görebiliyoruz. Bu sayede hangi modelin bize daha çok dönüşüm sağladığını artık alenen biliyoruz ve gönül rahatlığıyla o modeli kullanarak devam edebiliriz.

Sonuç

Ölçüm ve iyileştirme, optimizasyon için gereken en temel ögeler ve bunu Firebase Analytics yardımıyla ücretsiz bir şekilde yapabiliriz.

Uygulamamızın iş hedefleri ve bu hedefler doğrultusunda ölçülebilecek-iyileştirilebilecek her adım için event’ler tasarlanabilir. Bu yöntem aracılığıyla kullanıcı davranışları ve iş hedefleri arasındaki bağlantı kurulup optimizasyon yapılabilir.

Devam yazısında iş hedeflerine göre nasıl özel event’ler yaratılır, doğru funnel nasıl kurgulanır, farklı uygulama tipleri için farklı event ve funnel örnekleri üzerinden ilerleyeceğiz.

Growth, Gamification ve bağımsız uygulama geliştirme başlıklarında daha fazla paylaşım için Twitter ve Linkedin üzerinden beni takip edebilirsiniz.

Aramıza Katılın!

App Store Optimization ve Mobile Growth’la ilgileniyorsanız Slack kanalımıza bekleriz.

--

--

Azmi Rutkay Biyik
Mobile Growth Istanbul

Blogger, Software Engineer, Growth & Gamification Enthusiast