Elmosódik a különbség natív és web között

A Google I/O-n innen, de a Build-en már túl, újra elő kell venni ezt a témát, folyamatosan jönnek az érdekes fejlemények.

Az elmúlt években mindkét oldalon számos lépést eszközölt a Google, mindkét oldal masszívan inspirálódott a másikból. Az Android appok részei web szerűen linkelhetőek lettek (App Links), indexálhatóak a kereső számára (App Indexing), streamelhetőek (App Streaming), részeik letöltés nélkül futtathatóak (Instant Apps).

Közben a web a PWA csomaggal erősödött, Androidon legalábbis, egyelőre. Az webes appok már nem csak pinelhetőek, de ténylegesen telepíthetőek lesznek az appok, offline kezelhetnek adatokat, valamint a push értesítések is megérkeztek.

Ezt kínálja a PWA csomag

PWA és a Windows ökoszisztéma

Eddig minden szép és jó, de a legnagyobb probléma, hogy a nagy platformok közül csak a Google sajátjai voltak teljes mellszélességgel mögötte. Azonban ez most megváltozik, a múlt heti Build során a Microsoft beavatott mindenkit a terveibe. Nagyon komolyan veszik, ez nem is kétséges.

A Windows 8 óta számos módon közelítették a webet, kezdték a Pinned Siteokkal. Majd a Windows 10-től a Packaged / Hosted Web Appok is megjelentek, de a PWA kifejezetten mélyebb integrációt jelent.

A Webes alkalmazások régóta közeledtek a Windows ökoszisztémába

A PWA-kat már most is támogatják részlegesen (Fetch API, Web app container, Windows Runtime API-k JS-hez), de a fontos hiányzó részek is rövidesen érkeznek (Service Worker, Cache API, Push API). Nyáron már lesz preview, amit ősszel a végleges követ.

A nagy dobás azonban, hogy érkezik a Bing keresőbe és a Windows Storeba is. Az utóbbiba le is lehet majd jelenteni, de a népszerűbb PWA-kat a Web App Manifest alapján képes lesz automatikusan is belistázni.

A tesztekből már most is azt lehet leszűrni, hogy a legtöbb felhasználó nem tudja megkülönböztetni a natív és a webes appokat, és ez szerintem még inkább így lesz. De nem is fog foglalkozni vele, használja majd a keresőt, vagy az áruházt, megtalálja és használja.

Mindezt egyre kevesebb megakasztással, és ez lesz a nagy dobás. Innen és onnan is elérhető lesz.

Melyiket válasszam?

Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy innentől minden PWA. Van, amire a natív, másra a PWA lesz jobb, átgondoltan kell választani. A következő ábra sokat segíthet.

Mit hoz a jövő?

Izgalmas kérdés, hogy hova lehet még tovább fejlődni?

  • Az alkalmazások indexálásában még komoly lehetőségeket rejteget magában. Nem csak az adatokat, de a különböző akciókat is (például egy foglalás, vagy időpont módosítás).
  • A keresési eredményekből telepítés nélkül hozzáférni az appok releváns részéhez, adathoz, vagy funkcióhoz. Sokkal kevesebbet kellene tappolgatni
  • Ugyanez kontextus érzékeny ajánlókból, hang alapú asszisztensekből, vagy akár chatbotból.

Ez eddig nem is kifejezetten sci-fi, Androidon már a technológiai alapok nagyobb részt rendelkezésre is állnak, a használhatóságon azonban reszelni kellene még.

Ezen túl érdekes lesz figyelni, ahogy az áruházak és a keresők szépen fokozatosan közelítenek majd egymáshoz.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.