Multi-device design, most és a közeljövőben

“The future is already here — it’s just not very evenly distributed.” — William Gibson

Luke Wroblewski évről-évre megtartja érdekes design workshopját a Conversions@Google eseményen. A téma lényegében állandó, hol tartunk jelenleg, és mit hoz a közeljövő, ami már szinte itt is van.

Közel 100 perc előadás, majd azt követően 70 perc Q&A, a közönség bevonásával. Mindkét részben vannak jó momentumok / insightok, amik miatt érdemes megnézni.

LukeW — Mobile in the Future

Megér az előadás némi merengést. Röviden tl;DR összefoglalom a jegyzeteimből a nagyobb témákat és a nekem kifejezetten tetsző gondolatokat.

Mobil piac növekedés

Eszközök, közönség és üzleti szempontokból egyaránt körbejárta.

Ütős volt látni, hogy a Facebook mekkorát nyert azzal a döntéssel, hogy mobile-first ment, nagyon nem itt tartanának ma anélkül.

Valamint azt is, hogy az alkalmazás áruházak mennyire piszkosul erősek terjesztésben. Mennyivel sokkal gyorsabban terjednek el alkalmazások / szolgáltatások mint 10 éve.

Mobil felületek optimalizálása

Meglepő vagy nem, rengeteg business szerint a mobil még mindig nem konvertál úgy mint desktop. Rengeteg példa az ellenkezőjét bizonyítja, hogy komoly potenciál van a növekedésre.

Viszont 10 évvel az első iPhone után is sokan egyszerűen csak átültetik a desktopos dolgokat… csodálkozunk, hogy nem működik.

Száz szónak is egy a vége. Rengeteg optimalizációs lehetéség van, legyen szó belépésről, a formokról általában, vagy akár a fizetési folyamatról is. Mindegyiknek megvannak a fájdalmai, amikkel aztán jelentős számú felhasználó elvesztéséhez vezethet.

Egyrészt ott van a lokális maximum keresése, amikor az adott felületből hozzuk ki a lehető legjobb változatot. 22 beviteli mezőt leszorítjuk mondjuk 4–5-ig. Szükséges és bizonyítottan meg is fog térülni.

Másrészt, ezen felül ki lehet használni a mobil készülékek extra lehetőségeit, az ujjlenyomat olvasót, a kamerát, és van ott számos szenzor is.

NUI vs GUI

De lehet tovább is menni, és itt lép be a Natural User Interface. Brutális komplex technológiával váltják ki a szokásos felületek komplexitását.

Mondok néhány példát:

  • Snaptacle: Kamera, ami kiváltja az app komplexitását… csak a fő funkció, de az szuper hatékonyan.
  • Apple AirPod: kinyitod a dobozkát és simán kapcsolódik a telefonhoz. Beteszed a füledbe játsza zenét, kiveszed elhallgat.
  • Amazon Dash: elfog a mosópor, és mosogépre ragasztott gomb egyetlen megnyomásával rendelhetsz újat, ami másnap odaér.
  • Google Home: különböző feladatok, sok-sok tapolás helyett simán hanggal.
  • Amazon Go: Besétálsz a boltba, leveszed az árút, kisétálsz, és szinte azonnal jön a számla a telefonodra.

Apple Watch

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire más az interakciós modellről van szó. Mindig ott van, mindig be van kapcsolva, és folyamatosan gyűjti az adatokat. Napjában rengetegszer rápillantunk, de alkalmanként csak néhány másodpercet foglalkozunk vele, néhány funkciót használunk, mint az óra, értesítések és fitnessz.

Úgy gondolom az új app-aranyláz ezen a területen már el is halt, olyan dolgot akartunk ráerőltetni, amire nem alkalmas. Deja vu, nagyjából mint a dektop-mobil váltásnál, sőt máig kitart ez. Viszont van más irány, a meglévő működő területeken túl egy okosabb, always-on Siri nagy dobás lehet.

Talán majd a WWDC-n? Meglátjuk.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.