Arduino ile Raspberry Pi’nin Farkı Nedir?

Bilge Yaşa
Etiya
Published in
3 min readJan 31, 2018

--

Arduino mu yoksa Raspberry Pi mi, benzerlik ve farklılıkları nelerdir, projem için en uygun seçenek hangisi diye düşünüyorsanız bu yazıyla sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz.

Basitçe ifade edecek olursak Arduino, açık kaynaklı bir tür elektronik geliştirme kartıdır. Raspberry Pi ise, kredi kartı büyüklüğünde bir bilgisayardır. Aslına bakacak olursak, Arduino ve Raspberry Pi tam anlamıyla birbirine alternatif çözümler değil, bu nedenle kıyaslamak çok doğru bir yaklaşım değil. Projenin ihtiyaçlarına göre seçim yapılması gerekiyor. Yine de temel özellikler bakımından bu iki kartı kıyaslamak mümkün.

Temel farklardan biri olarak : Arduino kartlarının donanımında bir adet mikrodenetleyici bulunur. Raspberyy Pi’nin donanımında ise mikroişlemci bulunur.

Mikrodenetleyicide çevre birimler ( RAM, ROM, I/O, timer vb. ) tek bir çip içinde bulunmaktadır. Raspberry Pi’de mikroişlemci kullanılması, onu küçük bir bilgisayar yapıyor ancak mikroişlemciyi kullanabilmek için çevre birimleri kendiniz eklemeniz gerekiyor.

Bir diğer temel fark ise bu iki kartın fiyatı ve ulaşılabilirliği: Arduino, Raspberry Pi’ye oranla ulaşması kolay ve fiyat olarak da daha uygun.

Arduino ile Raspberry Pi, kurulum ve programla dili açısından da farklılıklar gösteriyor. Fikir edinmek isteyenler için bu iki geliştirme kartının kurulumundan kısaca bahsedeceğim.

Arduino kurulumu son derece basit, yazılımını indirmek için www.arduino.cc adresinden download ediyoruz, indirme işlemi tamamlandıktan sonra Arduino’yu USB ile bilgisayara bağlıyoruz ve programlamaya hazır! Arduino kartlarında programlama için harici bir programlayıcıya ihtiyaç duyulmaz, çünkü karttaki mikrodenetleyiciye önceden bir bootloader programı yazılıdır. Arduino yazılımı bir geliştirme ortamı (IDE) ve kütüphanelerden oluşur. IDE, Java dilinde yazılmıştır ve Processing adlı dilin ortamına dayanmaktadır. Kütüphaneler ise C ve C++ dillerinde yazılmıştır.

Raspberry Pi, aldığınızda içerisinde bir işletim sistemi olmadan gelecektir. Bu sebeple bir SD Karta ihtiyaç olacak. Bu SD kart cihazın harddiski olacak ve işletim sistemiyle birlikte tüm dosyalarınızı depolayacak. SD kartı kurulum için hazırlamak ve uygun işletim sistemini kurmak gerekiyor. Bu aşamada detaylı bilgi için (http://www.raspberrypi.org/help/noobs-setup/) yararlanabilirsiniz. Tüm donanımları (klavye,mouse,monitör) Rapsberry Pi’ye bağlayıp cihazı çalıştırdığımızda bizi noobs’un işletim sistemi seçme ekranı karşılayacak. İlgili adımları takip ederek kurulumu gerçekleştirebiliriz. Programlama dili olarak Raspberry Pi, python dilini kullanır.

Arduino kurulumunu birkaç adımda kolayca gerçekleştirebilirsiniz, Raspberry Pi kurulumu Arduino’ya göre biraz daha uzun ve meşakkatli.

Yazının başında da belirttiğim üzere, Arduino ve Raspberry Pi tam anlamıyla birbirine alternatif çözümler değil. Hangisini kullanmamız gerektiğine projemizin ihtiyacına göre karar vermeliyiz. Elektronik ve robotik projelerle ilgilenmeye yeni başladıysanız Arduino ile projelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Kurulum ve programlama açısından oldukça basit bir yapısı olan Arduino, ev otomasyonu, robotik kontroller, sensörler konusunda arayışlarınıza fazlasıyla cevap verecektir diye düşünüyorum. Yüksek işlemci gücüne ihtiyacınız olduğu durumlarda , örneğin gerçek zamanlı bilgisayar bağımsız görüntü işleme gibi işlemlerde Raspberry Pi ilk tercihiniz olmalıdır.

--

--